Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 29°C
Per 29°C

Kriptoda yeni dönem! Türkiye kurallarını koydu: İşte yasanın detayları

Kriptoda yeni dönem! Türkiye kurallarını koydu: İşte yasanın detayları
27/06/2024 23:47
A+
A-

Kriptoda yeni dönem! Türkiye kurallarını koydu: İşte yasanın detayları

Türkiye’de kripto varlık sektörü için yeni bir dönem başlıyor! TBMM’nin aldığı kararla birlikte kripto para platformlarına lisans zorunluluğu getirilirken, vergilendirme ve denetim süreçlerinde önemli değişiklikler öngörülüyor. İşte kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin detayları…

Türkiye’de kripto varlıklara ilişkin ilk yasal düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikler, kripto varlık ekosisteminde birçok yeniliği beraberinde getirdi.

VERGİLENDİRME VE PLATFORM GELİRLERİ

En çok merak edilen konuların başında vergilendirme geldi. Yatırımcılardan vergi alınmayacak. Ancak, Türkiye’de hizmet sunan platformların gelirlerinin %1’i Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ve %1’i TÜBİTAK’a aktarılacak.

YETKİLİ KURUMLAR VE LİSANSLAMA

SPK, kripto varlıkların ihraç edilmesinde yetkili kurum olacak. TÜBİTAK, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı kriterlerini belirleyecek. Platformlar, SPK’den lisans almak zorunda olacak ve mevcut hizmet sağlayıcılar, 1 ay içinde faaliyet izni almak için başvuruda bulunacak. Lisans almak istemeyen platformlar ise müşterilerini zarara uğratmadan 3 ay içinde tasfiye kararı alacaklarına dair beyan sunmak zorunda.

İZİNSİZ FAALİYETLER VE CEZALAR

Lisans almadan faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere 3 ila 5 yıl hapis ve adli para cezası verilecek. Yurt dışı merkezli ve lisanssız platformlar için Türkiye’de hizmet sunmaları durumunda işlem yapılacak.

KRİPTO VARLIKLARIN HACZİ

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına el konulamayacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığı ise müşterilerin borçları nedeniyle kamu alacakları için olsa dahi haczedilemeyecek.

LİSTELENME VE DENETİM

Kripto varlıkların listelenmesi SPK tarafından belirlenecek ilke ve esaslara göre yapılacak. Mali ve bilgi sistemleri denetimi ise SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşlarınca gerçekleştirilecek.

YÖNETİCİ SORUMLULUĞU VE CEZA

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu üyeleri zimmet suçu işlerse, 8 ila 14 yıl hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacak.

KRİPTO ATM’LERİ

Kripto varlıkların nakde çevrildiği ATM’ler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde faaliyetlerini sonlandıracak, aksi takdirde kapatılacak.

 

KAYNAK: Türkgün/AA-Anadolu Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.