Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C
Per 14°C

Kadınlar hayat kurtarıyor!

Edirne’de, 112 sağlık personeline ambulans sürüş teknikleri (ASTE) eğitimi verildi.

Kadınlar hayat kurtarıyor!
21/11/2014 18:58
A+
A-

Eğitime katılan acil tıp teknisyeni kadın sürücüler, gösterdikleri performansla göz doldurdu.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Kırklareli’nin Babaeski ilçesi yakınlarında oluşturulan trafiğe kapalı özel alanda, 112 sağlık personeline ambulans sürüş teknikleri eğitimi verildi.

Uygulama kapsamında önce teorik eğitim alan 10 bayan, 8 erkek acil tıp teknisyeni daha sonra pratik eğitim için hazırlanan parkurda, süratli giderken şerit değiştirme, geri manevra, yanaşma ve park etme gibi sürüş performansı sergiledi. Halk arasında ‘Beyaz Melekler’ olarak da anılan bayan sağlık personellerinin performansı, adeta erkek sürücüleri gölgede bıraktı.

“10 KADIN ACİL TIP TEKNİSYENİMİZİ, AMBULANS ŞOFÖRÜ SERTİFİKASINA KAVUŞTURDUK”

Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Muhsin Kişioğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından, ülkenin acil ve afet modülü bakımından 21 bölgeye ayrıldığını, Edirne’nin de Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale ile birlikte toplam 4 il olarak 20. bölgeyi oluşturduklarını dile getirerek, “Türkiye, Sağlık Bakanlığı tarafından acil ve afet modülü bakımında 21 adet bölgeye ayrılmış durumda. Edirne’miz de, Edirne Sağlık Müdürlüğü’müz bünyesinde 20. bölgenin koordinatörlüğünde. 20. bölgede Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale illeri bulunmakta. Biz bu eğitimleri mütemadiyen hemen hemen her ay düzenlemekteyiz. Bu eğitimin çeşitli ayakları var. Bu bir haftalık bir eğitim. Bunun 2 günü teorik eğitim diğer geri kalan günler de burada pratik eğitimi olarak yapılmakta. Bu eğitimin en önemli özelliği de 10’a yakın bayan acil tıp teknisyenimizi, ambulans şoförü sertifikasına kavuşturmuş oluyoruz” şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ, EN OLUMSUZ KOŞULDA BİLE EN OLUMLU SONUCU ALMAK”

Kişioğlu, ambulans sürücülerinin öncelikli görevlerinin her türlü olumsuz şarta rağmen hastayı en yakın hastaneye en hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırmak olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“Şoför arkadaşlarımızın öncelikli görevi, bize emanet olan hastalarımızı her türlü hava şartına, her türlü kötü, olumsuz duruma rağmen direksiyon hakimiyetini kaybetmeden bu eğitim sonucunda ilk ve acil müdahaleyi yaparak en yakın hastaneye götürmek hedefimiz. Bu hedef için devamlı çalışmaktayız. Bu hedefte il müdürlüğü ve bölge olarak gittikçe aşama kaydetmekteyiz. Öncelikle 10 bayan arkadaşımızı ve diğer 8 erkek arkadaşımızı bölgemizde ambulans şoförü eğitim sertifikasını kazandırdığımız için mutluyuz, gururluyuz. Hepsine meslek hayatlarında hem başarılar diliyor hem de teşekkürlerimi sunuyorum.”

TOSUN: “AMBULANS SÜRÜCÜSÜNÜN KARŞILAŞABİLECEĞİ TÜM ZORLUKLARIN ALTINDAN KALKABİLMESİ İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUZ”

Ambulans Sürüş Teknikleri (ASTE) Eğitim Koordinatörü Acil Tıp Teknisyeni Sami Tosun ise, detaylı bir eğitim programı uygulayarak, ambulans sürücüsünün karşılaşabileceği tüm zorlukların altından kalkabilmesi için çalıştıklarını belirterek, “Eğitimimizi Babaeski mevkiinde trafiğe kapalı bir alanda yapıyoruz. Eğitimimizde arkadaşlarımıza, zincir takmadan lastik söküp takmadan, akü takviye nasıl yapılır? Sabah nöbeti geldiklerinde günlük bakım, ambulansın temizliği nasıl yapılır? Bunların hepsini öğretiyoruz. Daha önemlisi de karşılaşabilecekleri zorluklarla, manevra hareketleri, slalom bunlarla ilgili de eğitimleri tamamlıyoruz. Hedefimiz, tüm sağlık hizmetlerinde çalışan acil tıp teknisyeni ve paramedik arkadaşlarımıza bu eğitimi vermek. Bayan arkadaşlarımız da iyi bir şekilde araç kullanmaya başladılar. İnşallah hepsi birer güzel bir ambulans şoförü olacaktır” dedi.

“SÜRÜCÜLERİMİZİN TRAFİKTE DAHA FAZLA DUYARLI OLMASINI ARZU EDİYORUZ”

Trafikte karşılaştıkları sorunlara da değinen Tosun, sürücülere şu uyarılarda bulundu:

“Sürücülerin, müzik dinleyip ambulanslarımızın sirenlerini duymamaları, başka yönlere eğilimli olup da bizleri görmemelri veya yol vermekte sıkıntı yaşıyoruz. Sürücülerimizden bu konularda daha duyarlı olmalarını istiyoruz.”

ÖZEN: “AMACIMIZ, EN YAKIN HASTANEYE EN YAKIN SÜREDE HASTALARI ULAŞTIRMAK”

Acil Tıp Teknisyeni Asiye Özen de, 4 günlük eğitimini başarıyla tamamladığı için mutlu olduğunu ifade ederek, “Amacımız, en yakın hastaneye en yakın sürede hastaları ulaştırmak. En kısa sürede de ambulans şoförü olarak görev yapacağız” diye konuştu.

Normal bir aracı kullanmak ile ambulans kullanmak arasında çok fazla fark olduğuna değinen Özen, “Aralarında çok fark var. Öncelikle ambulans büyük bir araç ve hakim olmak çok daha zor. Manevraları çok daha keskin, hızlı gitmek zorundayız ve hastayı hastaneye çabuk yetiştirmek zorundayız. Zorlukları var ama hepsini öğrendik” ifadelerini kullandı.

Eğitim programın ardından, Edirne İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Muhsin Kişioğlu tarafından ambulans sürüş teknikleri eğitimine katılan sürücülere sertifikaları takdim edildi.

Kaynak : İHA