New York Belediye Başkanı Zohran Mamdani’nin Açıklamaları ve Tepkiler
# New York Belediye Başkanı Zohran Mamdani’nin Açıklamaları ve Tepkiler
New York Belediye Başkanı Zohran Kwame Mamdani, 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamalarla Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu’nu hedef aldı. Mamdani, Ermeni iddialarına destek vererek Osmanlı’nın 1,5 milyon Ermeni’yi öldürdüğünü iddia etti. Bu açıklamalar, özellikle Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik ithamları nedeniyle tartışmalara yol açtı.
Sözde Ermeni Soykırımına Destek
Zohran Mamdani, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, sözde Ermeni soykırımına destek verdi. 24 Nisan tarihini işaret ederek, bu günün ‘Ermeni Soykırımı’nın 111. yıl dönümü olduğunu belirtti ve Türkiye’yi hedef aldı. Mamdani, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1,5 milyon Ermeni’nin katledildiğini ileri sürdü ve tarihin kendini tekrarlamasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Dağlık Karabağ Tartışması
Mamdani, açıklamalarının devamında Dağlık Karabağ konusuna da değindi. Azerbaycan ve Türkiye’nin Dağlık Karabağ’daki Ermeni nüfusa saldırdığı görüşünü savunan Mamdani, 2023 yılında Azerbaycan’ın bölgeden 100 binden fazla Ermeni’yi kovduğunu ve soykırım kampanyasını sürdürdüğünü iddia etti.
Ermeni Diasporasına Destek
Mamdani, sözde Ermeni soykırımı iddialarını savunarak Ermeni diasporasına destek verdi. Anma gününde, Ermeni halkının ve tüm halkların özgürlük, güvenlik ve kendi kaderini tayin hakkını yeniden teyit ettiklerini ifade etti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Tepkisi
Zohran Mamdani’nin açıklamalarına Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık, 1915 olaylarına ilişkin iddiaların hakkaniyetli ve bilimsel bir zeminde incelenmesi amacıyla arşivlerin açıldığını ve bir Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önerdiklerini hatırlattı.
Açıklamanın Özeti
Dışişleri Bakanlığı, Güney Kafkasya’da barış ve uzlaşı ikliminin, tarihten husumet üretmeye çalışan kesimlere güçlü bir cevap olduğunu belirtti. 1915 olaylarının siyasi istismar konusu yapılmaması gerektiğini ve bu yönde tavrın net olduğunu ifade etti. Ayrıca, yapıcı niyete sahip üçüncü tarafları, adil bir hafızaya ulaşmaya yönelik çabaları desteklemeye davet etti.
Zohran Mamdani’nin açıklamaları ve Türkiye’nin tepkisi, 1915 olaylarının uluslararası arenada nasıl tartışılmaya devam ettiğinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Bu tür konuların diplomatik ilişkiler ve tarihsel araştırmalar çerçevesinde ele alınması gerektiği vurgulanıyor.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN CEVAP
Mamdani ve benzeri açıklamalarda buluna siyasetçilere yanıt, Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan 1915 olaylarına ilişkin üçüncü ülkelere tepki!
Dışişleri Bakanlığı tarafından, bazı ülkelerin yetkililerince 1915 olaylarına ilişkin yapılan beyanlar hakkında açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada; 1915 yılındaki olaylara ilişkin iddialara yanıt verilerek; olayların hakkaniyetli ve bilimsel bir zeminde incelenmesi amacıyla arşivlerin açıldığı ve bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması yönündeki çağrı hatırlatıldı.
“TAVIR NETTİR”
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Güney Kafkasya’da ortaya çıkan barış ve uzlaşı iklimi, bölgenin bir iş birliği ve istikrar havzası haline gelmesini isteyenlerin, tarihten husumet üretmeye çalışan kesimlere verdiği güçlü bir cevaptır. 1915 olaylarına ilişkin tartışmada, tarafların, meselenin siyasi istismar konusu haline getirilmemesi gerektiği yönündeki tavrı nettir. Buna karşılık, bazı üçüncü ülke siyasetçilerinin, meseleyi dar siyasi hesapları için kullanmaya çalıştıkları veya kendi sorumluluklarının üstünü örtmeye çabaladıkları da görülmektedir.
Yüzyıllar boyunca birlikte yaşama kültürünün en güçlü örneklerini barındıran ülkemiz, 1915 olaylarının hakkaniyetli ve bilimsel bir zeminde incelenmesi amacıyla arşivlerini açmış ve bir Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiştir. Bu önerimiz geçerliliğini korumaktadır. Niyeti yapıcı olan üçüncü tarafları, ortak ve adil bir hafızaya ulaşmaya yönelik çabaları ve son dönemde gelişen yapıcı diyalog ortamını desteklemeye davet ediyoruz.”
Kaynak: Türkgün