Bakan Fidan’dan Londra’da Nükleer Diplomasi Mesajı: Tıkanıklık Aşılabilir
# Bakan Fidan’dan Londra’da Nükleer Diplomasi Mesajı: Tıkanıklık Aşılabilir
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere ziyaretini tamamladıktan sonra yaptığı açıklamalarda, ABD-İran hattındaki nükleer müzakerelerde yaşanan tıkanıklığın aşılabileceğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca, Hürmüz Boğazı’ndaki mayın krizine de değinerek, Türkiye’nin mayın temizleme gibi insani faaliyetlere sıcak bakabileceğini ancak savaşa taraf olmayacaklarını vurguladı.
Stratejik Ortaklık Çerçeve Belgesi
Bakan Fidan, İngiltere ile imzalanan “Stratejik Ortaklık Çerçeve Belgesi”nin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ettiğini söyledi. Bu belgenin, NATO üyesi fakat AB üyesi olmayan İngiltere ve Türkiye’nin stratejik diyalog alanlarında işbirliğini artıracağını belirtti. Bu bağlamda, iki ülkenin ekonomi, teknoloji, ticaret ve savunma sanayii gibi alanlarda yapıcı bir rol oynadığını ifade etti.
Nükleer Müzakereler ve Hürmüz Boğazı
Bakan Fidan, nükleer müzakerelerin yeniden başlayacağını ve tıkanmış konuların aşılabileceğine inandığını dile getirdi. İki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını ancak nihai bir anlaşma için daha fazla süreye ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Hürmüz Boğazı’na dair gelişmeleri de değerlendiren Fidan, boğazın açılması ve serbest ticaretin tekrar başlaması için anlaşma yolunun önemine dikkat çekti. Taraflar arasında bir anlaşmaya varılması halinde, Hürmüz Boğazı’ndaki sıkıntıların ortadan kalkabileceğini belirtti. Ancak, savaşın devam etmesi durumunda Türkiye’nin bu konuda farklı bir duruş sergileyeceğini de ekledi.
Mayın Temizleme Faaliyetleri
Fidan, mayın temizleme faaliyetlerinin insani bir görev olduğunu ve savaşta taraf tutmakla alakalı olmadığını söyledi. Bu nedenle, anlaşma sonrası bu türden insani faaliyetlere Türkiye’nin sıcak bakabileceğini belirtti.
Bu açıklamalar, Türkiye’nin uluslararası diplomasideki yapıcı rolünü ve bölgesel güvenlik konularındaki duyarlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. Fidan’ın açıklamaları, Türkiye’nin barışçıl çözüm yollarını desteklemeye devam edeceğini ve bölgedeki istikrarı koruma çabalarını sürdüreceğini gösteriyor.
Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı