Dolar 37,9002
Euro 41,0019
Altın 3.786,24
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 15°C
Per 16°C
Cum 15°C
Cts 16°C

Havadan içme suyu elde edilebilecek!

Havadan içme suyu elde edilebilecek!
03/03/2025 10:22
A+
A-

Teksas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, atık gıda artıkları, dal parçaları ve deniz kabukları gibi doğal malzemeleri kullanarak havadan içme suyu elde edebilen yeni bir sistem geliştirdi.

Bu yenilikçi sistem, farklı doğal malzemeleri sıvı emici özellikler kazandıran “moleküler işlevselleştirilmiş biyokütle hidrojelleri”ne dönüştürüyor. Araştırmacılar, bu malzemeleri hafif ısı ile birleştirerek kurak koşullarda bile atmosferden litrelerce içme suyu elde edebiliyor.

Teksas Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Bölümü Profesörü Guihua Yu, “Bu buluşla, farklı doğal malzemeleri yüksek verimli su emici hale getiren evrensel bir moleküler mühendislik stratejisi oluşturduk. Bu, sürdürülebilir su toplama sistemleri konusunda önemli bir adım” dedi.

Bir kilo malzeme ile günde 14,19 litre temiz su
Araştırma ekibi, sahada yapılan testlerde, bir kilogram emici malzeme ile günde 14,19 litre temiz su üretebildi. Mevcut sistemler genellikle 1 ila 5 litre arasında su üretirken, yeni yöntem çok daha yüksek bir verim sunuyor.

Araştırmacılar, geliştirdikleri sistemin, geleneksel olarak belirli malzemeleri özel amaçlar için seçmeye dayanan yaklaşımdan farklı olduğunu vurguluyor. Yeni moleküler strateji, neredeyse her türlü biyokütleyi verimli bir su toplama malzemesine dönüştürmeyi mümkün kılıyor.

Mevcut sentetik su emiciler genellikle petrokimyasal maddeler kullanıyor ve yüksek enerji gerektiriyor. Ancak Teksas Üniversitesi ekibinin geliştirdiği biyokütle bazlı hidrojel, biyolojik olarak parçalanabilir, geniş çapta üretilebilir ve su salınımı için minimum enerji gerektiriyor.

Bu başarının sırrı, biyokütle bazlı polisakkaritlere – selüloz, nişasta veya kitosan gibi – higroskopik ve ısıya duyarlı özellikler kazandıran iki aşamalı moleküler mühendislik sürecinde yatıyor.

Araştırmanın baş yazarı ve doktora öğrencisi Weixin Guan, “Günün sonunda temiz suya erişim, basit, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir olmalı. Bu malzeme, doğadaki en bol kaynakları kullanarak havadan su elde etmemizi sağlıyor” dedi.

Profesör Yu ve ekibi, uzun süredir suya erişimi olmayan topluluklar için çözümler geliştiriyor. Yu, daha önce de en kurak bölgelerde bile su üretebilen hidrojeller üzerinde çalışmış, ayrıca enjeksiyonla uygulanabilen bir su filtreleme sistemi geliştirmişti.

Su sistemleri için büyük bir potansiyel taşıyor
Araştırmacılar, sistemin ticarileştirilmesi için ölçek büyütme ve gerçek dünya uygulamalarına yönelik cihaz tasarımlarına odaklanıyor. Bunlar arasında taşınabilir su toplama cihazları, kendi kendine yeten sulama sistemleri ve acil durum içme suyu çözümleri yer alıyor.

Yu’nun laboratuvarında çalışan araştırmacı Yaxuan Zhao, “Sürdürülebilir su toplamada en büyük zorluk, laboratuvar dışına çıkabilecek verimli ve uygulanabilir bir çözüm geliştirmektir. Geniş çapta bulunabilen biyokütleden üretilebilen ve düşük enerji ile çalışan bu hidrojel, kırsal bölgeler, acil durum müdahaleleri ve merkezi olmayan su sistemleri için büyük bir potansiyel taşıyor” diye konuştu.

 

Kaynak: Türkgün / TRT Haber