YSK’DEN ÖNSEÇİM VEYA ADAY YOKLAMASI GENELGESİ
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı, 7 Haziran günü yapılacak seçime katılacak bütün siyasi partilerin önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitlerini, 29 Mart 2015 Pazar günü yapacak.
Siyasi partilerin önseçim veya aday yoklaması yöntemleriyle aday tespitine ilişkin usul ve esaslara ilişkin YSK tarafından genelge hazırlandı. Aday tespit işlemlerinde uygulanacak kanun hükümlerini açıklığa kavuşturmak, görevlilerin karşılaşacakları tereddütleri gidermek ve uygulamada birliği sağlamak amacıyla hazırlanan genelgede, önseçim ve aday yoklamasında her ilin bir seçim çevresi olduğu, birden çok seçim çevresine ayrılan illerde ise her bir çevrenin, ayrı bir seçim çevresi olduğu belirtilerek, genel seçimler için kabul edilen seçim çevresinin aday tespiti için de esas alabileceği ifade edildi. YSK, seçime katılacak bütün siyasi partilerin önseçim ve aday yoklaması yöntemiyle yapacakları aday tespitlerini ise ön seçim günü olarak 29 Mart 2015 Pazar gününü belirledi.
ADAY TESPİTİNE İLİŞKİN BİLDİRİM
Seçimlere katılacak siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını 15 Mart 2015 Pazar günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna bildirmeleri gerekiyor. Bu bildirim, il seçim kurulları aracılığı ile ilçe seçim kurullarına iletilecek.
7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bir önseçim ilçe seçim kurulu oluşturulacak. Önseçimde görev yapacak olan önseçim ilçe seçim kurulu; ilçe seçim kurulu başkanı ile dört üyeden oluşacak. Bu üyelerden ikisi o ilçede görev yapan devlet memurları arasından seçilecek. Bunlar kurulun devamlı üyeleri olacak. Diğer iki üyesi ise önseçimi yapılacak olan siyasi partinin aday adayı olmayan parti üyeleri arasından belirlenecek. Bunlar üyesi bulundukları parti adına o parti adayları için yapılacak önseçim işlemleri ile ilgili olarak kurula katılacak. Aynı usulle ikişer yedek üye de seçilecek. Milletvekili önseçim ilçe seçim kurulu görevi, birinci ilçe seçim kurulu başkanı tarafından yerine getirilecek.
GENELGENİN MADDE BAŞLIKLARI
YSK genelgesinde, üyelerin belirlenmesi yöntemleri, yetki, önseçim ilçe seçim kurullarının and içmesi, parti seçmen listeleri, seçmen listelerinin askıya çıkarılması, seçmen listelerine itiraz ve listelerin kesinleştirilmesi, bir kimsenin birden fazla siyasi parti seçmen listesine yazılması, siyasi partilerin aday adayı listelerini vermeleri, basılı oy pusulası ve zarfların verilmesi, eksik aday bildirilmesi ve aday adaylığından çekilme, önseçim sandık kurullarının oluşturulması, oy sandıkları ve sandık kurulları, müşahitler, önseçim gününe hazırlık, oy vermeye ait esaslar, oy verme, oy verme süresi, oyların dökümü ve sayımı, itiraz hakkı, önseçim tutanaklarının düzenlenmesi ve tutanağın iptali, önseçim evrakının saklanması, bu genelgede hüküm bulunmayan haller için yapılacak işlemler, SEÇSİS’ten alınacak evrak, genelgenin kabul ve yürürlüğe konulması maddeleri izah edildi.
cihan