YÖNTER; UZMAN ÇAVUŞLARIN SORUNLARINI BAŞBAKANA DA SORDU
YÖNTER; UZMAN ÇAVUŞLARIN SORUNLARINI BAŞBAKANA DA SORDU
MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesihazırlayıp meclise sundu.
MHP Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, “Terörle mücadelede kahramanca ve fedakarca mücadele eden, yüzlerce şehit veren uzman erbaş(uzman çavuş-uzman onbaşı)’larımızın çok sayıda sorunu bulunmaktadır. 1986 yılında 3269 sayılı kanuna tabi olarak çalışmaya başlayan uzman erbaşlar, sözleşmeli personeldir. Çalışma şartları ile ilgili hiçbir yönetmelikleri bulunmamaktadır. Uzman erbaşlarımızdan bu statüde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle sözleşmelerini feshedenler ile emekli olmak için görev şartını doldurmuş, yaş şartını dolduramayanlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait çeşitli unvanlardaki kadrolarda istihdam edilmeleri durumunda, uzman erbaşlar hakkında geçerli olan ek göstergelerden ve emekli uzman erbaş haklarından faydalanamamaktadır. Subay ve astsubaylarda 2 yıl olan doğu görev süreleri uzman erbaşlarda 4-5 yıldır. Geçici görevlendirme ile gittikleri doğu görev süreleri şark süresinden sayılmamaktadır. 25 yıl görev yapan bir uzman erbaşın 22 yılı doğuda ev götürülemeyen üs bölgelerinde geçmektedir. Sözleşmeli olduklarından dolayı meslekten atılma ile ilgili devamlı şekilde baskı ve mobbinge maruz kalmaktadırlar. Uzman erbaşlara devlet tarafından beylik tabancası verilmemekte, kendi paralarıyla alanların ise taşımalarına engel olunmaktadır. Bu nedenle izinli olan uzman erbaşlarımız il ve ilçe merkezlerinde teröristler tarafından kendilerini savunacak tabancaları olmadığı için çok ciddi tehdit ve tehlikelere maruz kalmaktadır. Uzman erbaşlar orduevlerine alınmamaktadır. Lojmanlardan hak oranları %2,5 dur. Rütbeleri kıdemden sayılmamakta, 1 yıllık uzman erbaşla 20 yıllık uzman erbaş aynı maaşı almaktadır. Spor ve yazılı testlerinde 22 yaşında yaptıkları bütün testler 45 yaşında da istenmektedir.
Uzman erbaşlarımız, vatan müdafaası ve terörle mücadelede gelecek kaygısı olmadan görev yapmak istemektedir. Uzman erbaşlarımızın sorunlarının çözülmesi, gelecek kaygısı taşımadan görevlerini ifa etmeleri, moral ve motivasyonlarını yükseltecek, daha başarılı olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca sorunları yüzünden çok sayıda uzman çavuşumuzun sözleşmelerini feshetmelerinin de önüne geçilmiş olacaktır. “ şeklinde açıklamada bulundu.
Yönter, bu kapsamda meclise verdiği yazılı soru önergesinde; “Uzman erbaşlarımızın gelecek kaygısı taşımalarına ve mobbinge neden olan sözleşmeli statüsünün kaldırılarak kadroya alınması düşünülmekte midir? Uzman erbaşlarımızın çalışma şart ve esaslarını belirleyen bir yönetmelik çalışması yapılacak mı? Uzman erbaşlarımızın kendi istekleriyle sözleşmelerini feshedenler ile emekli olmak için görev şartını doldurmuş, yaş şartını dolduramayanlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait çeşitli unvanlardaki kadrolarda istihdam edilmeleri durumunda, uzman erbaşlar hakkında geçerli olan ek göstergelerden ve emekli uzman erbaş haklarından faydalanmaları sağlanacak mıdır?” dedi.
MHP Milletvekili İzzet Ulvi Yönter soru önergesine şu şekilde devam etti. “Uzman erbaşlara da devlet tarafından beylik tabancası verilmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır? Uzman erbaşların orduevlerine girmeleri önündeki engel ortadan kaldırılacak mıdır? Uzman erbaşlarımızın lojmanlardan daha fazla yararlanabilmeleri sağlanacak mıdır? 1 yıllık uzman erbaşla 20 yıllık uzman erbaşın aynı maaşı alması adaletsizliğine son verilip, rütbe ve kıdemi esas alan maaş sistemine geçilecek midir? Uzman erbaşlarımızdan spor ve yazılı testlerinde 22 yaşında yaptıkları bütün testler 45 yaşında da istenmeye devam edecek midir?” diye sordu.
MHP’li Yönter’in Meclis Başkanlığı’na vermiş olduğu soru önergesi şu şekilde;
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
- Uzman erbaşlarımızın gelecek kaygısı taşımalarına ve mobbinge neden olan sözleşmeli statüsünün kaldırılarak kadroya alınması düşünülmekte midir?
- Uzman erbaşlarımızın çalışma şart ve esaslarını belirleyen bir yönetmelik çalışması yapılacak
- Uzman erbaşlarımızın kendi istekleriyle sözleşmelerini feshedenler ile emekli olmak için görev şartını doldurmuş, yaş şartını dolduramayanlar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait çeşitli unvanlardaki kadrolarda istihdam edilmeleri durumunda, uzman erbaşlar hakkında geçerli olan ek göstergelerden ve emekli uzman erbaş haklarından faydalanmaları sağlanacak mıdır?
- Uzman erbaşlara da devlet tarafından beylik tabancası verilmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?
- Uzman erbaşların orduevlerine girmeleri önündeki engel ortadan kaldırılacak mıdır?
- Uzman erbaşlarımızın lojmanlardan daha fazla yararlanabilmeleri sağlanacak mıdır?
- 1 yıllık uzman erbaşla 20 yıllık uzman erbaşın aynı maaşı alması adaletsizliğine son verilip, rütbe ve kıdemi esas alan maaş sistemine geçilecek midir?
- Uzman erbaşlarımızdan spor ve yazılı testlerinde 22 yaşında yaptıkları bütün testler 45 yaşında da istenmeye devam edecek midir?”