YILDIZ: PENALTILIK BİE FAUL VAR BURDA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, muhalefet milletvekillerinin istifa çağrılarına karşılık, “Benim bunu değerlendirmediğimi zannetmeyin” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, muhalefet milletvekillerinin istifa çağrılarına karşılık, “İstifaya davet etmek bir muhalefet partisi için makul bir istektir. Benim bunu değerlendirmediğimi zannetmeyin. Ben ilkeleriyle yaşamış bir insanım ve Bakanlar Kurulu’na bunu ilettim. Soma’da ilettim” dedi.
Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Yıldız, muhalefet milletvekillerinin istifa çağrıları üzerine, şöyle konuştu:
“İstifaya davet etmek bir muhalefet partisi için makul bir istektir. Benim bunu değerlendirmediğimi zannetmeyin. Ben ilkeleriyle yaşamış bir insanım ve Bakanlar Kurulu’na bunu ilettim, Soma’da ilettim. Muhalefet partisinden 13 arkadaşımın tavsiyesini bir kez daha Başbakanımla paylaşacağım. Bu konuda kolay olanın istifa etmek olduğunu beni tanıyanlar bilirler. Makama, paraya bir bakış açım olduğunu herkes bilir. Bunlar konuşulmaz ancak yaşanır. O yüzden burada acıdan bahsedenlerin belki de bu acı kelimesini en son kullanacağı kişilerden birisiyim. İnsanlarla birlikte ağlaşmak, sıkıntılı insanların derdini anlamak ve onların ileriye dönük kaygılarını paylaşmak, bunların herbirisini ben yaşadım. Bunu da insani vazife olarak gördüm. Milyarlarca dolarlık yatırımın arasında muhalefet partisi için bulunmaz bir fırsat olduğunu biliyorum ve bunu çok da yadırgamıyorum.”
“Kusur ister kamudan, ister özel sektörden olsun ortaya çıkartılacak”
Bakan Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini de yanıtladı.
Makamların geçici olduğunu dile getiren Yıldız, hakaretlere rağmen kimsenin konuşmasını kesmediğini ifade etti. Yaşanan maden kazalarına ilişkin, “Bir afet olmayan yerde kusur olduğunu” dile getirdiğini anımsatan Yıldız, kusur ister kamudan, ister özel sektör tarafından kaynaklanıyor olsun bunun ortaya çıkartılacağını vurguladı.
Kanun ve mevzuatın her şeyi çözemeyebileceğini işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:
“Arkadaşlarımı topladım, ‘Arkadaşlar kusura bakmayın, sizinle görev yaptık, eğer bu konuda ihmaliniz varsa soruşturmaya tabi tutulacağınızı lütfen kabul edin’ dedim. Hiçbiri buna itiraz etmediler, ‘Biz de aynen katılıyoruz’ dediler. Bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzü de şu: Bir kimseyi suçluysa korumak ne kadar hataysa, suçsuzsa onu bir kısım insanların önüne yem olarak atmak da hatadır. Dürüst insanları korumadığımız müddetçe, bir kısım insanların itham ettiği yamuk insanlar daha çok ön plana çıkarlar. Dürüst çalışan arkadaşımı burada koruyup, kollayabilecek yüreğe sahibim. Bu açıdan kimsenin üstten laf etmesine gerek yok. Bütün tavsiyeleri sonuna kadar aldım.
Siz mal bulmuş mağribi gibi bir kazanın üstüne atlarken kazanın aslını söylüyorum. Ben lafımı ortaya söylüyorum alması gerekenler alırlar. Nezaketini koruyan arkadaşlara aynı şekilde, korumayanlara da aynı şekilde cevabımı vereceğim. Ben ortaya söylüyorum alması gerekenler üzerine alsınlar. Ben bir bakan olarak değil, milletvekili olarak bu hakkımı kullanacağım. Bir milletvekili bakana karşı rahatlıkla bunu kullanabiliyorsa ben de bir milletvekili olarak o milletvekiline karşı bu hakkımı kullanıyorum.”
Eynez kömür sahası işletilmesiyle ilgili, “2 milyar dolarlık bir yolsuzluğa göz yumduğundan” bahsedildiğini ifade eden Yıldız, bu iddiaya ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunulması çağrısında bulundu. İhaleye ilişkin bilgi veren Yıldız, benzer iddialar karşısında yürütülen teftiş ve hukuki süreçler sonucunda suç unsuruna ulaşılmadığını söyledi. Yıldız, ayrıca bildiği tüm konularda tahkikat açtığını kaydetti.
Yıldız, bakanlığın yeterince denetim yapmadığı eleştirilerine karşılık, bakanlık tarafından son 5 yılda 30 bin 732 sahanın denetlendiğini ve bunların sonucunda 13 bin 808 sahanın faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi. Soma’daki maden faciasından sonra 94 yeraltı ocağının üretiminin durdurulduğunu dile getiren Yıldız, şartları yerine getirenlerin faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.
Kömür sahalarında son 5 yılda bin 346 denetim gerçekleştirildiği bilgisini veren Yıldız, 352 sahada faaliyetlerin durdurulduğunu söyledi. Yıldız, “Bütün bunlara rağmen denetim heyetleri hata, eksik, ihmal yapabilirler. Tek başına denetim yeterli değildir. Önemli, gerekli bir şarttır ama yeterli şart değildir” diye konuştu.
Yeraltı işletme yöntemiyle çalışan 206 kömür ocağının tamamının bakanlık tarafından denetlendiğini anlatan Yıldız, denetimler sonucunda 77 ocağın faaliyetinin durdurulduğunu kaydetti.
Yıldız, 2002’de bin 445 olan maden sahası denetim sayısının 2013’te 6 bin 898’e çıktığını vurguladı.
Kaya gazı aramaları
Türkiye’nin çökel havzalarının kaya gazı açısından incelenmeye başlandığını, Diyarbakır’da Sarıbuğday 1 ve Sarıbuğday 2 kuyularının açıldığını ve Trakya’da da benzer bir işleme geçildiğini belirten Yıldız, Kırklareli’nde ilk defa jeotermalle alakalı bir bulguya rastladıklarını, bunun Trakya bölgesindeki ilk sıcak su bulgusu olduğunu söyledi.
Yıldız, özelleştirilen dağıtım şirketlerinin TEDAŞ’ın alacaklarını da tahsil ettiği iddialarına ilişkin, “Özelleştirme tarihinden önceki tahsilatlar kamu adına yapılan tahsilatlardır, sonraki tahsilatlar özel sektörün kendi adına yapılan tahsilatlardır. Kamu tahsilatlarını TEDAŞ hesabına yatırmaktadırlar” dedi.
“Genel müdür bedelini öder”
Doğu ve Güneydoğu illerindeki elektrik altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalarla ilgili bilgiler veren Yıldız, programda yer alan projelerin belirtilen tarihlerde bitirilememesi halinde ilgili genel müdürün bunun bedelini ödeyeceğini kaydetti.
Yıldız, doğalgazda daha fazla depolama yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, 2,6 milyar metreküplük depolama kapasitesine Tuz Gölü’nün eklenmesi gerektiğini, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
“Zeytin ağacı sayısı AK Parti iktidarı ile 170 milyona ulaştı”
Yıldız, Türkiye’de 2002 yılında 92 milyon olan zeytin ağacı sayısının, AK Parti iktidarı ile 170 milyona ulaştığını kaydetti. Yıldız, sadece TKİ’nin, boşalttığı kömür ocaklarına binlerce zeytin ağacı diktiğini, şu anda bu alandan zeytin yağı elde edildiğini vurguladı.
Soma Yırca’da kurulması planlanan termik santrale de değinen Yıldız, “yalnızca burada santralden elde edilecek enerjinin doğalgaz ithal etmeme karşılığının yıllık 230 milyon dolar” olduğunu ifade etti.
“Sayın Kılıçdaroğlu, Darkale’de madene inmişti”
Milletvekillerinin eleştirilerin yanıtlayan Yıldız, kendisinin her yılbaşı ve ramazan ayında maden ocaklarına gittiğini anımsatarak, şunları söyledi:
“Eynez’de de iftara gidebilirdim. Buna siyasi bir konu olarak yüklenmek, belden aşağı vurmaktır. Bir örnek vereceğim ama bunu istediğim için değil, yalnızca cevap vermek zorunda kaldığım için söyleyeceğim. 1 Ocak 2011 tarihinde, Sayın Kılıçdaroğlu, Darkale’de madene inmişti. Burası Uyar Madenciliğe aitti. Bunu bildiğim halde hiç örnek olarak kullandığımı gördünüz mü? Siyasette ilkeli davranmak gerekir. Biz siyaseti saygın, kaliteli hale getirmek istiyoruz. Ben bu toplantıdan sonra bu örneği artık vermeyeceğim. Sayın Kılıçdaroğlu, iyi niyetle oraya bir yılbaşında gitti. Oraya gitmekle doğru bir iş yaptı. İyi niyetle yapılan ziyaretin istismarı yapılır mı? Aynen benim, Işıklar Ocağı’na gittiğimi sizlerin ayıpladığı gibi…”
“Penaltılık bir faul var burada”
Taner Yıldız, komisyonda, Ermenek’te maden ocağındaki kazayla ilgili, ocağın üç boyutlu maketi üzerinden komisyon üyelerine bilgi verdi.
Madende, eski ocakla yeni ocak arasında mesafenin 25 metreden daha fazla yakın olmaması gerekirken, bu mesafenin 6-7 metreye indirilmesinin suç olduğunu belirten Yıldız, “Bu suçta kamu ya da özel sektörden, kimin imzası varsa, bunun hesabını verir. Penaltılık faul var burada. Bu kabul edilemez bir hatadır” değerlendirmesinde bulundu.
Melda Onur ile Yıldız arasında tartışma
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle, Erzurum’un Aşkale ilçesinde gölette boğulan 5 TEDAŞ işçisiyle ilgili TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunduğunu anımsattı. Bakanlıktan, özelleştirmeden dolayı söz konusu soruların Maliye Bakanlığı’na yöneltilmesi gerektiği yönünde cevap geldiğini anlatan Onur, Yıldız’a bu cevaptan dolayı tepki gösterdi.
Taner Yıldız ise soruların Maliye Bakanlığı’na yöneltilmesi gerektiğin yineledi. Bunun üzerine Yıldız’ın oturduğu sıraya doğru yürüyen Onur, “Evet ben cahil olabilirim ama siz de sorumsuzsunuz” dedi. Yıldız ise Onur’u yerine oturması konusunda uyardı. Bu arada bazı AK Parti’li milletvekilleri Onur’a tepki gösterdi.
“Sabaha kadar sürse de bütün soruları yanıtlamak istiyorum”
Taner Yıldız’ın, milletvekillerinin sorularını yanıtlamak için ek süre istemesi de tartışmaya neden oldu. Yıldız, kendisine toplantı boyunca 120 soru yöneltildiğini, sabaha kadar sürse de bütün soruları yanıtlamak istediğini söyledi.
CHP’li bazı milletvekillerinin tepkisi üzerine Yıldız, “Bazı arkadaşların, soru sorduklarındaki özgüvenlerini, cevapları dinlerken kaybettiğini gördüm. ‘Sorularımıza cevap vermiyorsun’ diye itham edilmektense, ‘çok cevap veriyorsun’ diye eleştirilmeyi tercih ederim” diye konuştu.
Görüşmelerin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kurumların 2015 yılı bütçeleri kabul edildi.
AA