Dolar 34,2515
Euro 37,2011
Altın 2.989,19
BİST 8.942,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 20°C
data-full-width-responsive="true"
data-full-width-responsive="true"

Vergi kaçakçılığında şok gerçekler: “Kartla ödeme kabul etmiyoruz, bankamatik yakında”

Vergi kaçakçılığında şok gerçekler: “Kartla ödeme kabul etmiyoruz, bankamatik yakında”
18/10/2024 13:51
A+
A-

Maliye Bakanı Şimşek, vergi denetimlerinde 32 dairesi olmasına rağmen vergi kaydı olmayan kişiler ve gelirini açıklayamayan lüks araç sahiplerine dikkat çekti. Şimşek, kuyumcu, avukat ve doktorların düşük gelir beyan ettiğini, en çok vergi kaçıranların ise fırıncılar olduğunu belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti milletvekilleri ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri ile gerçekleştirilen istişare toplantısında ekonomi ve vergi düzenlemeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, vergi kaçakçılığına dair çarpıcı örnekler vererek, denetimlerin sıkılaştırılacağını vurguladı.

“32 Dairesi Var, Vergi Kaydı Yok”
Bakan Şimşek, toplantıda bir vatandaşın büyükşehirlerden birinde 32 daireye sahip olmasına rağmen vergi kaydı olmadığını açıkladı. Bu kişinin hayatında hiç vergi beyanında bulunmadığını belirten Şimşek, “32 dairesi olan bir kişinin vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş” ifadelerini kullanarak duruma tepki gösterdi.

65 Milyonluk Lüks Aracın Gelir İspatı Yok
Vergi denetimlerinde dikkat çeken bir diğer örneği paylaşan Şimşek, yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan kişilerin, bu parayı nasıl kazandıklarını açıklayamadıklarını söyledi. Şimşek, “Çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz ama izahları yok. ‘Bu parayı kazandığınızı kanıtla’ diyoruz, kanıtlayamıyorlar” diyerek denetimlerde karşılaşılan zorlukları dile getirdi.

En Çok Vergi Kaçıran Sektör
Toplantıda vergi kaçakçılığına dair sektör bazlı verilere de değinen Şimşek, fırıncıların en çok vergi kaçıran sektör olduğunu ifade etti. “Fırıncılar, günün başında da ortasında da sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar ama vergisini vermiyorlar” diyen Şimşek, bu sektördeki vergi kaçağının ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.

KUYUMCU ASGARİ ÜCRETLİDEN AZ KAZANMIŞ!
Bakan Şimşek, kuyumcuların gelir beyanlarının asgari ücretin bile altında olduğunu belirterek, bu durumu eleştirdi. “Kuyumcular, avukatlar ortalama 16 bin lira, doktorlar ise aylık 28 bin lira gelir beyan ediyor” diyen Şimşek, bu rakamların gerçek kazançları yansıtmadığını vurguladı.

Kuaförde Nakit Ödeme ve Vergi Kaçağı Hikayesi
Toplantıda dikkat çeken bir diğer konu ise bir banka genel müdürünün kuaförde yaşadığı olay oldu. Şimşek, genel müdürün lüks bir semtte kuaföre gidip 2.500 liralık ödeme yapmak istediğinde nakit talep edilmesi üzerine yaşanan durumu anlattı. Kuaför sahibinin, “Kartla ödeme kabul etmiyoruz, bankamatik yakında” dediğini aktaran Şimşek, bu durumu örnek göstererek nakit ödemelerin vergi kaçağına zemin hazırladığını belirtti.

Vergi Reformu İhtiyacı ve Yeni Düzenlemeler
Vergi kaçakçılığına dair bu çarpıcı örnekleri paylaştıktan sonra, vergide reform ihtiyacını vurgulayan Şimşek, “İspat yükümlülüğünü devletten alarak vatandaşa yükleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Şimşek, vergi denetimlerinin artırılacağını ve özellikle riskli sektörlerin daha sıkı denetleneceğini belirterek, bu konuda kararlı olduklarını ifade etti.

“Vergide Sıkı Denetim Dönemi Başlıyor”
Bakan Şimşek, denetimlerin daha etkili olabilmesi için çapraz denetim modellerini uygulamaya geçireceklerini belirtti. “Çapraz denetim yapmadığımız müddetçe istediğimiz modeli uygulayamayız” diyen Şimşek, bu yöntemle vergi kaçağı yapan kişilerin tespit edilmesinin daha kolay olacağını söyledi.

Vergi Denetimlerinin Sektörel Dağılımı
Şimşek, toplantının sonunda vergi denetimlerinin sektörel dağılımını değerlendirerek, en çok vergi kaçağının kuyumcular, fırıncılar, doktorlar ve avukatlar gibi sektörlerde görüldüğünü açıkladı. Bu sektörlerde yapılan denetimlerin arttırılacağını ve gerekli yaptırımların uygulanacağını belirtti.

KAYNAK: Türkgün /  İhlas Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.