VATAN AŞKI DEPRESYONA SOKTU
Depresyon ve şizofreniye kadar varan diğer psikolojik rahatsızlıklar, Almanya’da yaşayan göçmenlerin, özellikle de Türklerin muzdarip olduğu hastalıklar listesinde ilk sıralara yükseldi.
Son yıllarda bu konuya parmak basan birçok tıpçıdan biri de Bonn Üniversite Kliniği’nden Wolfgang Maier.
Göçmenlerin Alman toplumunun ortalaması alındığında psikolojik hastalıklara neredeyse iki kat daha fazla yakalandığını dile getiren Maier, bu hastalıkların tedavisinde Alman tıbbının eksik kaldığını söyledi.
Özellikle farklı dil ve kültürden kaynaklanan yanlış teşhis ve tedaviden dolayı hastalıkların iyileşmediğini söyleyen uzman, yanlış ilaç alımı veya gerekli bütün terapilerden yoksun kalma gibi sebeplerle göçmen hastaların tedavisinin sonuç vermediğini dile getirdi.
“ALMAN TIBBININ KÜLTÜREL AÇILIMA İHTİYACI VAR”
Maier, bu bakımdan Alman tıbbında kültürel açılımın daha fazla olması gerektiğini ifade etti. Maier şöyle devam etti: “Bizim kliniklerde acil olarak sadece hastanın anadilini konuşan terapistlere değil, aynı zamanda bu gibi konularla ilgili olarak uzmanlaşmış tercümanlara da ihtiyacımız var. Bugüne kadar sağlık kasaları ödeme yapmadığı için bu personel hemen hemen yok.”
Berlin’in önde gelen hastanelerinden Charite Berlin’den Meryam Schouler-Ocak acil durumlarda akrabaların veya hastanede aynı odada yatan hastaların yardım ettiğini, ancak bunun istenen sonucu vermediğini söyledi.
HANGİ FAKTÖRLER TETİKLİYOR?
Yıllardır bu konu hakkında araştırmalar yapan Ocak, göçmenlerin yakalandığı psikolojik hastalıkları tetikleyen faktörler olarak şunları saydı: “Yalnızlık, vatan hasreti, dil sorunları, işsizlik, yetersiz eğitim ve oturum durumu.” Ocak, hastaların çoğu kez utanma duygusu, bilgisizlik veya rahatsızlığını kendi kültüründe hastalık olarak görmediklerinden dolayı çok geç doktor yardımına başvurduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN