TÜSİAD BAŞKANI DİNÇER, KUTUPLAŞMA UYARISINDA BULUNDU
TÜSİAD Başkanı Dinçer, ağır kutuplaşmanın ülkeye zarar vermesinden kaygı duyduklarını belirterek, çözüm süreci, anayasa çalışmalarında yol alınamayacağına işaret etti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuk olduğu TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısından ‘kutuplaşma’ uyarısı geldi.
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek ağır kutuplaşmanın ülkeye zarar vermesinden kaygı duyduklarına dikkat çekti ve çözüm süreci, anayasa çalışmalarında yol alınamayacağına işaret etti.
KRİZ ETKİLERİ DEVAM EDİYOR
Dinçer, 2007’de başlayan küresel krizin yarattığı sorunların devam ettiğini belirterek, küresel dalgalanmanın merkezinde özgürlük ve demokrasi arayışı olduğunu söyledi. Dinçer, G20 evsahipliğinin Türkiye’nin itibarı için önemli olduğunu belirtti.
EĞİTİM VURGUSU
Dinçer konuşmasında eğitim konusuna da değindi. Dinçer, eğitimde Türkiye’nin istenen noktada olmadığını, Türkiye’yi ön saflara götürecek bir eğitim gerektiğini, kadın istihdamına yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini söyledi.
“Beklentimiz 62. Hükümet programının etkili uygulanması” diyen Dinçer, sanayinin ekonomi içindeki payının 15 yılda gerilediğine dikkat çekti.
Dinçer, “Büyümenin yegane itici gücü imalat sanayidir. Sanayi Strateji Belgesi 2023 hedeflerini yakalayacak şekilde hazırlanmalı. Sanayi Strateji Belgesi’ne katkılarımızı sürdüreceğiz” dedi.
YARGI REFORMU HIZLA GERÇEKLEŞMELİ
Dinçer “Yargı reformu stratejisinin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor. Yargı reformu ivedilikle ele alınmalıdır” dedi.
Ab konusunda ise Dinçer Ab ile ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekti. TÜSİAD Başkanı Dinçer yeni anayasa çalışmalarının başlamasını beklediklerini, 1982 anayasası ile hukukun üstünlüğünün sağlanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.
YÜCAOĞLU: ÖNCELİK EĞİTİME VERİLMELİ
YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu da konuşmasında ülkenin ekonomik hedeflerinin tutturulmasında hükümet kadar işadamlarına da görev düştüğünü söyledi.
“Ekonomide katma değer yaratmak için birinci öncelik eğitime verilmeli” diyen Yücaoğlu, eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin çok zaman kaybettirdiğini belirtti.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda ise Yücaoğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarının uygulamada yavaş yansıdığına işaret etti. Yücaoğlu, Türkiye’nin temel makro verilerinin oynaklık gösterdiğini belirtti.