Dolar 34,1728
Euro 38,1675
Altın 2.931,13
BİST 9.730,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 27°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

Türkmenistan bağımsızlığının 33. yılını kutluyor

Türkmenistan bağımsızlığının 33. yılını kutluyor
27/09/2024 10:46
A+
A-

Orta Asya’nın doğal gaz zengini ülkesi Türkmenistan bağımsızlığının 33. yılını kutluyor.

Türkmenistan’ın milli bayramı kabul edilen 27 Eylül Bağımsızlık Günü dolayısıyla ülke genelinde resmi törenler, milli marşın okunması, halk dansları ve müzik gösterileri, spor etkinlikleri, sergiler gibi etkinlikler düzenleniyor.

Türkmenistan halkının milli birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmek, bağımsızlık mücadelesini anmak ve ülkenin bağımsızlık kazanmasını kutlamak amacıyla ulusal televizyon kanallarında bağımsızlık yolunda mücadele eden tarihi şahsiyetler hakkında filmler yayımlanıyor ve ülke genelinde havai fişek gösterileri yapılıyor.

“Bağımsızlık Günü” 2018’den itibaren 27 Eylül’de kutlanmaya başlandı
Türkmenistan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının ardından 26 Ekim 1991’de “Türkmenistan’ın Devlet Egemenliği” adıyla bir referandum düzenledi.

Referandum sonucunda, ülke nüfusunun yüzde 94’ü bağımsızlık lehine oy kullandı. Bu sonuçlar doğrultusunda, 27 Ekim 1991’de “Türkmenistan’ın Bağımsızlığının ve Devlet Yapısının Temelleri Hakkında” yasa kabul edildi ve bu tarih Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü olarak belirlendi.

Daha sonra 9 Ekim 2017’de Türkmenistan Anayasası’nda değişikliğe gidilerek Bağımsızlık Günü’nün kutlanmasına ilişkin yasada düzenleme yapıldı. Bu değişiklikle 2018’den itibaren Bağımsızlık Günü, 27 Eylül olarak belirlendi ve bu tarih ülke genelinde kutlanmaya başlandı.

Bağımsız devlet olarak kuruluşunun 33. yılını kutlayan Türkmenistan, yeşil zemin üzerinde bulunan Türkmen boylarını simgeleyen halı motifleri ve ülkenin beş vilayetini simgeleyen beş yıldızlı hilal ile betimlenen Türkmen bayrağı, halkın birlik ve beraberliğini sembolize eden devlet arması ve milli marşı ile temsil ediliyor.

7 milyon nüfusa sahip Türkmenistan batıda Hazar Denizi’ne kıyısı olan ve yaklaşık 491 bin kilometrekare alana sahip. Türkmenistan’ın, kuzeyde Kazakistan, doğuda Özbekistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda İran’la komşuluk ilişkileri bulunuyor.

Dış politikada tarafsızlık ilkesi
Türkmenistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra ülkenin askeri doktrininde, diğer devletlerin iç işlerine karışmamak ve toprak bütünlüklerine saygı politikası yer aldı.

Ülkenin dış politikada daimi tarafsızlık yolunu seçmesinin ana nedenlerinden biri de jeopolitik durumundan kaynaklanıyor. Doğu ve Batı arasında ticaret, ulaşım ve lojistik alanlarında köprü rolünü üstlenmesi ve ülkenin çok büyük doğal kaynaklarının bulunması dış politikada tarafsızlık statüsünü almaya yönelik girişimleri başlattı.

Türkmenistan, 12 Aralık 1995’te, BM Genel Kurulunda 185 ülkenin desteğini alarak daimi tarafsız ülke ilan edildi.

Doğal gaz zengini ülke
Doğal gaz rezervi sıralamasında dünyada dördüncü sırada bulunan Türkmenistan, 2021’de ülkenin bağımsızlığından bu yana en yüksek doğal gaz üretim seviyesine ulaşarak 83 milyar metreküp doğal gaz üretti. Halihazırda Çin’in en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Türkmenistan, Rusya’nın yanı sıra 2021’den itibaren Azerbaycan’a da gaz ihraç etmeye başladı.

Türkiye ile ilişkiler
Türkiye, 1991’de Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. İki ülke arasında diplomatik ilişkiler 29 Şubat 1992’de kuruldu ve Aşkabat’ta ilk büyükelçilik açan ülke Türkiye oldu.

Türkmenistan, Türk şirketlerinin Rusya’dan sonra en fazla faaliyet gösterdiği ikinci ülke olarak dikkati çekiyor.

İki kardeş ülke, bölgesel ve uluslararası örgütler çerçevesinde kapsamlı iş birliği yürütüyor.

KAYNAK: Türkgün /

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.