Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

TBMM’DE BU HAFTA

TBMM’DE BU HAFTA
26/05/2013 17:01
A+
A-

CHP’nin, Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesi, Genel Kurul’da görüşülecek.

Türk Petrol Kanunu ile yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasını öngören tasarılar ele alınacak

Meclis, denetim ve yasama açısından yoğun bir haftaya giriyor.

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta, CHP’nin, ”BAŞKENTGAZ’ın ihale sürecini onaylayarak, kamunun ve halkın zarar görmesine neden olduğu” iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılacak.
Genel Kurul’da, tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan Türk Petrol Kanunu Tasarısı ele alınacak.

Tasarı, ”temel kanun” olarak bölümler halinde görüşülecek. Tasarıyla, Türkiye, 18 petrol bölgesi yerine, bundan sonra kara ve deniz şeklinde iki petrol bölgesine ayrılacak. Üretilen petrolden alınan devlet hissesinde, kuyu başı fiyatı yerine piyasa fiyatı esas olacak. Üzerinde işletme hakkı sona eren sahalar, işletme ruhsatı verilmek üzere müzayedeye çıkarılabilecek. Petrol hakkı sahibi yabancılar, Türk kara sularında petrol arama ve üretim faaliyeti yapabilecek. Orman ve milli parklardaki ruhsat ve izin alanlarında, petrol aranabilecek, işletme faaliyetleri yapılabilecek.

Yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin yasa tasarısı da bu hafta ele alınacak.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısı, Ankara’da ”Anka Teknoloji Üniversitesi”, İstanbul’da ”İstanbul Yeşilyurt Üniversitesi”, Adana’da ”Kanuni Üniversitesi”, Konya’da ”Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi”, Gaziantep’te ise ”Sanko Üniversitesi” adıyla vakıf üniversitelerinin kurulmasını öngörüyor. Tasarı, ”Altın Koza Üniversitesi”nin adının, ‘İpek Üniversitesi” olarak değiştirilmesini de içeriyor.

Genel Kurul, programını tamamlamak için gece geç saatlere kadar çalışacak.

-Komisyonlar-

TBMM’deki ihtisas ve araştırma komisyonları, gündemlerindeki tasarıları ele alacak.
Adalet Komisyonu, 29 Mayıs Çarşamba günü yapacağı toplantıda, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı ele alacak.

KİT Komisyonu, denetim programını sürdürecek. Komisyon, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını 29 Mayıs Çarşamba, Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) ile Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş (TETAŞ) 2011 yılı hesaplarını 30 Mayıs Perşembe günü inceleyecek.

Dışişleri Komisyonu, 30 Mayıs Perşembe günü yapacağı toplantıda, uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını görüşecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa çalışmalarını sürdürecek.

İçtüzük Uzlaşma Komisyonu, yeni İçtüzük yazımına devam edecek.

Çözüm Süreci Araştırma Komisyonu, 28 Mayıs Salı günü Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şener Aktürk, 29 Mayıs Çarşamba günü tarihçi Ayşe Hür Saraç ile Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Ali Kemal Özcan’ı dinleyecek.

 

AA