Dolar 34,5391
Euro 36,0182
Altın 3.008,15
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

SÜT BANKASI, HARAM OLAN EVLİLİKLERE YOL AÇABİLİR

SÜT BANKASI, HARAM OLAN EVLİLİKLERE YOL AÇABİLİR
08/03/2013 18:20 | Son Güncellenme: 08/03/2013 18:41
A+
A-

Sağlık Bakanlığı’nın gündeme getirdği Anne Sütü Bankası konusunun bundan 28 yıl önce İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) tarafından ele alındığı anlaşıldı.İslam Konferansı Teşkilatı’nın, 1985 yılında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlediği bir toplantıda bu konuyu ele alıp tartıştığı ve konuyla ilgili İslami bakış açısının ortaya konulduğu belirlendi. 22-28 Aralık 1985 tarihinde düzenlenen toplantıda anne sütü bankası konusunu tartışan İslam Konferansı Teşkilatı Fıkıh Akademisi’nin, süt bankasından süt almanın ve anne sütü bağışlamanın haram olduğu ve İslam ülkelerinde süt bankası kurulmasının engellenmesi gerektiği sonucuna vardığı öğrenildi.

HARAM OLAN EVLİLİKLERE YOL AÇABİLİR

İslâm ülkelerindeki sosyal yapı içinde genellikle bebeği emzirebilecek bir sütannenin bulunabileceğine dikkat çeken Fıkıh Akademisi; aldığı kararın gerekçesini şöyle açıklıyor: “Farklı annelerden alınan sütlerin karışımının süt hısımlığı doğuracağı, ancak süt bankasına süt veren annelerin belirlenmesindeki güçlük sebebiyle süt hısımlığının bilinmesinin mümkün olmayacağı, bunun da aralarında evlenme yasağı bulunan kişilerin bu durumu bilmeden evlenmelerine yol açabileceği gerekçesiyle anne sütü bankası kurulmamalı.”

BÜYÜKÖZER: SÜTANNELİĞİNİ DEJENERE ETMEYİN

Bu arada, Türkiye’de helal sertifika veren en önemli kurum olan GİMDES’ten de konuyla ilgili önemli bir uyarı geldi. GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, İslâm Konferansı Teşkilâtı Fıkıh Akademisi’nin kararının önemine dikkat çekerek, süt bankası meselesini bir safsata olarak değerlendirdi. Büyüközer, “Süt Bankası safsatasının dışında devlet ya da sivil toplum kuruluşları süt anne ile çocuğu buluşturacak ve bunları da kayıtaltına alacak bir sistem oluşturabilecekse böyle bir çalışmaya toplumsal destek sağlanabilecektir. Aksi halde hiçbir kimsenin, bu devlet de olsa sütanneliğini dejenere etmeye hakkı yoktur” dedi.

Bir bebeğin aynı günde veya farklı zamanlardaki beslenmesinde birden fazla kadının sütünü emmesi veya içmesi durumunda bu kadınların hepsinin onun sütannesi olacağını belirten Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, “Birden fazla kadının sütü dışarıda yani bir havuz oluşturulup burada karıştırılarak bebeğe içirilse yine aynıdır; sütleri karıştırılan kadınlar, içen çocuğun sütanneleri olurlar. Anne sütü havuzunda kaç annenin sütü varsa o sütü içen bebek de o kadar annenin çocuklarıyla sütkardeş olur ve evlenemez. Onlarca annenin sütünün toplandığı bu yerde anneler nasıl tespit edilecek? Bir de aynı havuzdan süt içen diğer çocuklar da birbirleriyle sütkardeş olmuyorlar mı? ” diye konuştu.

iha