Dolar 49,6918
Euro 55,7233
Altın 6.384,76
BİST 11.116,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 16°C
Çar 15°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kültür Mirası Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kültür Mirası Mesajı
24/10/2026 19:21
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Müzeleri’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasının korunmasına yönelik önemli mesajlar verdi. Erdoğan, geçmişte tarihi ve kültürel mirasın kimliksizleştirme siyasetine maruz kaldığını belirterek, son 24 yılda bu tür zihniyetlerin temsilcilerine fırsat vermediklerini vurguladı.

Topkapı Sarayı’nın Değeri

 

Erdoğan, Topkapı Sarayı’nın başlı başına bir şaheser olduğunu dile getirirken, bu tür eserlerin korunmasının ulvi bir mefkurenin eseri olduğunu ifade etti. Sarayın, adım adım inşa ve ihya edilen bir gönül coğrafyası olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı, bu mekanların açık hava müzesi niteliğinde olduğunu kaydetti.

Kültürel Mirasın Korunması

 

Cumhurbaşkanı, İstanbul’daki vatandaşlar başta olmak üzere yerli ve yabancı herkesi müzenin atmosferini yaşamaya davet etti. Türk milletinin tarihi, kültürü, mimarisi, sanat ve edebiyatıyla benzersiz bir birikime sahip olduğunu belirten Erdoğan, bu birikimin korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine değindi.

Erdoğan, tarihi ve kültürel mirasın önemini vurgulayarak, sahip olunan birikimin yüksek bir şuurla muhafaza edilmesi gerektiğini ve bizden sonraki nesillere aktarılmasının asli bir görev olduğunu söyledi.

Geçmişteki Uygulamalara Tepki

 

Konuşmasında geçmişteki yanlış uygulamalara da değinen Erdoğan, Yıldız Sarayı gibi önemli kültür varlıklarının gazino ve kumarhane olarak işletildiğini, nadide el yazması eserlerin ise hurda denilerek yabancılara satıldığını ifade etti. Tarihi camilerin ambar veya ahır olarak kullanıldığı günlerden bahseden Cumhurbaşkanı, bu tür uygulamaların milletin tarihi ve kültürel değerlerinden koparılmaya çalışılması anlamına geldiğini söyledi.

Erdoğan’ın bu açıklamaları, Türkiye’nin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Bu tür etkinliklerin ve mesajların, toplumda kültürel bilinç oluşturulmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Milletimizi ruh kökünden koparmak amacıyla rahmetli Mehmet Doğan hocamızın ‘Batılılaşma ihaneti’ dediği bir politikanın ürünü olarak batılılaşmayı sadece gardıropta arayan, tarihini ve kültürünü inkar etmekte arayan, milli ve manevi değerlerine yabancılaşmakta arayan bir kimliksizleştirme siyasetine maruz bırakıldık.

Hala eski günlerin alışkanlıklarıyla hareket edenler, milletin tarihi ve kültür kodlarıyla hesaplaşanlar olduğunu gayet iyi biliyoruz. 24 yıldır bu zihniyetin temsilcilerine fırsat vermedik.”

10 bin 500 eser ziyaretçilerle buluşacak
Darphane-i Amire Külliyesi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgi veren Erdoğan, 7 yapı ve 46 salonun düzenlendiğini bildirdi.

Külliyede hizmet verecek müzelerde Topkapı Sarayı’nın envanterinde bulunan toplam 10 bin 500 eserin bugünden itibaren ziyaretçilerle buluşacağını belirten Erdoğan, Topkapı Sarayı’nın dünya müzeleri içinde müstesna bir yer tutacağını ifade etti.

Müzelerde 200 haritanın da yer alacağını aktaran Erdoğan, aynı binanın üst katında basılı kitap ve dergilerin bulunduğu bir kütüphanenin hizmet vereceğini kaydetti.

Erdoğan, 800 binden fazla yazılı ve görsel kaynağın dijital ortamda bir araya getirildiği merkezin de araştırmacılara hizmet vereceğini söyledi.

2 bin 500’den fazla askeri teçhizat sergilenecek
Müzede 2 bin 500’den fazla askeri teçhizatın yer alacağını bildiren Erdoğan, burada askeri teknolojinin gelişim ve dönüşümünün ortaya konulacağını belirtti.

Osmanlı’da kurulan ilk silah müzesinin de bu külliyede bulunduğunu ifade eden Erdoğan, saray porselenleri müzesinde Çin, Japonya, İran, İngiltere, Fransa, Vietnam ve Rusya’da imal edilen porselenlerin yanı sıra Yıldız Porselen Fabrikası’nda üretilen porselenlerin de sergileneceğini kaydetti.

Erdoğan, Topkapı Sarayı Yazma Eserler Müzesi’nin de külliyede yer alacağını bildirdi.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.