SIGARAYI BIRAK BEYİN YAŞLANMASI YAVAŞLASIN
Sigarayı bırakmanın beynin yaşlanma hızını yavaşlatabileceği belirlendi.
Kanadalı bilim adamları, sigaranın bellek, dikkat, algısal idrak, düşünce, dil ve şuur konusunda kilit rol oynayan beynin en dışındaki “gri madde” diye nitelendirilen merkezi sinir sisteminin ana içeriğinin daha hızlı kaybına yol açtığını, sigaranın bırakılmasından sonra bu olumsuz etkilerin ortadan kalkabildiğini belirtti.
BIRAKMANIN ETKİSİ BEYİNDE ORTAYA ÇIKIYOR
Araştırmaya 36’sı tiryaki, 223’ü sigarayı bırakmış 70’li yaşlardaki yaklaşık 500 kişi katıldı. Bilim adamları katılımcıların beyin görüntülerini inceledi. Sigara içenlerde beynin gri maddeyle kaplı kısmının daha hızlı inceldiğini saptayan bilim adamları, eski tiryakilerde ise bu bölgenin kısmen kendini topladığını gördü.
HİÇ SİGARA İÇMEYENLERLE AYNI DURUMA GELMEK 25 YIL ALIYOR
Eski tiryakilerin 30 yıl boyunca günde 1 paket sigara içtiğini belirten bilim adamları, bu kişilerin beyninin hiç sigara içmeyenlerinki ile aynı duruma gelmesinin ise 25 yıl aldığına dikkati çekti. Bilim adamları sigarayı bırakmanın incelmeyi azalttığını, hatta uzun sürse de toparlanmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
Araştırmanın sonuçları “Molecular Psychiatry” dergisinde yayımlandı. Daha önceki araştırmalar sigaranın bilişsel becerilerin hızla azalmasına yol açtığını göstermişti ancak bunun hızı ve giderilebileceğine ilişkin bilgi bulunmuyordu.