Savunma sanayiinde üç dev proje daha
Türkiye silahlarını geliştirmek için düğmeye bastı.
‘Sonar Geliştirme Projesi’, ‘Duyarsız Patlayıcı Projesi’ ve ‘Kızılötesi Dedektör Projesi’nde duyuru yapan TÜBİTAK, böylece hem Türkiye’nin savunma alanında uluslararası rekabet gücünü artırmayı hem de savaş donanım ve yeteneğini güçlendirici ürün ve projeler geliştirmeyi hedefliyor.
Bu konuda dışa bağımlılığı bitirmeyi planlayan Türkiye 3 dev proje için 41 milyon TL bütçe ayırdı. Türkiye, savunma sanayi teknolojilerini elinde bulunduran ülkelerin güdümünden kurtulmak için milli silah üretimindeki yol haritasını belirledi.
İlk etapta savunmada önemli sayılan teknolojiler üzerinde çalışma başlatan Türkiye daha sonra ufak çaplı silahlar üzerine yoğunlaşacak. Böylece kısa sürede hem elindeki silahları güçlendirecek hem de dünyaya savunma teknolojisi satan ülke konumuna gelecek. TÜBİTAK Savunma ve Güvenli Teknolojileri Araştırma Grubu (SAVTAG) ‘Sonar Geliştirme Projesi’, ‘Duyarsız Patlayıcı Projesi’ ve ‘Kızılötesi Dedektör Projesi’nde duyuru yaptı. Projelerin özellikleri ve kullanım amaçları şöyle:
-Sonar Geliştirme Projesi ile denizaltılarda yön ve mesafe ölçümünde önemli bir donanım olan sonar sistemlerinin millileştirilmesi ve yerli üretimi hedefleniyor.
– Duyarsız Patlayıcı Projesi ile savaş yeteneğini geliştirmeye yönelik; daha çevreci, güvenli ve etkin patlayıcı türlerine olan ihtiyacın milli imkanlarla karşılanması amaçlanıyor.
-Kızılötesi Dedektör Projesi ile de gece görüş imkanı tanıyan teknolojiler alanında yeni araştırmaların özendirilmesi ve daha önce edinilmiş milli kazanımların ileri noktalara taşınması hedefleniyor.