ŞAHIN: ONLAR BIZIM YAŞAM TECRÜBEMIZDIR
Şahin, Uluslararası İstanbul Yaşlılık Girişimi Kongresi’nde yaptığı konuşmada, sosyal devlet, sosyal refah ve sosyal adaletin tanımının yaşlılığın tanımıyla iç içe geçtiğini söyledi.
Ülkelerin gelişmişliği ve sosyal refah seviyesinin toplumun her kesiminin hizmete erişimiyle doğrudan ilgili olduğunu belirten Şahin, millete hizmet yolculuğuna çıkarken, “önce insan” dediklerini hatırlattı.
“İnsanı yaşat ve yücelt ki devlet de yaşasın ve yücelsin dediklerini” anlatan Şahin, yaşlısıyla genciyle kadınıyla erkeğiyle engellisiyle engelsiziyle herkesin yaşam, barınma, eğitim, sağlık ve istihdam haklarını temel hak olarak gördüklerini bildirdi.
Hangi yaşta olursa olsun onurlu yaşam mücadelesini önemsediklerini anlatan Şahin, gelir artışının da yaşam kalitesinin yükseltilmesinde değişim ve dönüşümü sağladığını kaydetti.
Sağlıkta ve sosyal güvenlikteki dönüşümün ortalama yaşam süresini artırdığını söyleyen Şahin, dünyayla birlikte Türkiye’nin de yaşlandığını belirtti.
Yaşlanan dünyanın sorunlarına çok daha acil ve hızlı çözümler bulmak gerektiğini vurgulayan Şahin, bakanlık olarak yeniden yapılanmaya giderek yaşlılarla ilgili kurdukları genel müdürlüğü mali ve idari olarak güçlendirdiklerini ifade etti.
Yaşlıların aile yanında daha mutlu olacaklarını tespit ettiklerini anlatan Şahin, yaşlılarla beraber, yaşlılar için, onların dünyaya bakış açısına göre politika ve strateji belirlediklerini dile getirdi.
“400 bin kişiye mali destek”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, anne ve babaya saygı duyulan, değer verilen bir inançtan, kültürden geldiklerini, yaşlıların bilgi ve tecrübesini geleceğe taşımakla yükümlü olduklarını belirtti.
Aile yanında destek projesiyle 140 bini yaşlı ve bakıma muhtaç 400 bin kişiye asgari ücretle mali destekte bulunduklarını hatırlatan Şahin, “İstiyoruz ki, herkesin evi kendi huzur evi olsun” dedi.
Huzur evi, koğuş evi sisteminden yavaş yavaş daha mikro ve ihtisaslaşmış alanlara geçmek istediklerini anlatan Şahin, bakımın aile ortamında yapılmasının yaşlı mutluluğunu ve yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.
Yaşlıların mutlu olacakları ortamların nasıl yapılandırılacağı üzerinde çalışıldığını belirten Şahin, bakanlık olarak modelleri çoğaltmayı ve alternatifleri artırmayı önemsediklerini söyledi.
Sivil toplum, belediyeler, vakıflar ile ortak çalışma yürütüldüğünü, 21 bin huzur evi ve vakıfta yaşlılara hizmet verildiğini söyleyen Şahin, hizmet bekleyen hiçbir yaşlı kalmaması için özel huzur evlerinden de hizmet satın alacak çalışmanın başlatıldığını bildirdi.
Gençken koruyucu ve önleyici tedbir almanın da önemine değinen Şahin, “Toplum bilincini, toplum farkındalığını artıracak bir şekilde koruyucu ve önleyici tedbirleri de artırmamız gerekiyor” dedi.
Yaşlı ve bakıma muhtaçların kendi grupları içinde hizmet almalarını sağlamaya yönelik çalışma yürüttüklerini ifade eden Şahin, Sağlık Bakanlığı ile de bakım hizmetleri konusunda işbirliği yapıldığını kaydetti.
Yaşlı yaşam merkezleri, yaşam evleri sayısını artıracaklarını belirten Şahin, “Yaşlılarımız bizm nimetimiz, bizim herşeyimiz. Onlardan alacağımız çok önemli ve değerli yaşam tecrübesi var” diye konuştu.
Toplumun bütün kesimlerinin yaşam kalitesini yükseltmeyi birinci derece görev kabul ettiklerini vurgulayan Şahin, yaşlılara hizmeti, onların hayır duasını almayı bulundukları makamın gereği ve emaneti olarak gördüklerini söyledi.
Şahin, Uluslararası İstanbul Yaşlılık Girişimi Kongresi’nde çıkacak raporun takipçisi olacaklarını belirterek, katılımcı ülke temsilcilerine teşekkür etti.
Bakan Şahin, konuşmasının ardından Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşam Bakım Programı, Darülaceze ve AK Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezi’nin stantlarını gezdi, yetkililerle sohbet etti.
Çok sayıda ülkeden temsilcinin katıldığı kongrede, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da hazır bulundu.
AA