Papa Franciscus’tan Paskalya Bayramı mesajı
Katolik aleminin ilk Latin Amerikalı Papası Franciscus, ilk kez yönettiği Paskalya Bayramı’nın pazar ayininde dünyada çatışma ve savaşların yaşandığı bölgeleri tek tek sayarak, barış mesajı verdi.
Katolik Kilisesi’nin 266. Papası seçilen ve ”Franciscus” ismini alan Papa Bergoglio, Aziz Petrus meydanında, ilk kez Paskalya Bayramı’nın pazar ayinini yönetti.
Ayin sonrasında Aziz Petrus Bazilikası’nın aynı isimli meydanına bakan büyük locasından geleneksel ”Urbi et Orbi” konuşmasını yapan Papa Franciscus, Ortadoğu başta olmak üzere Afrika’dan Kore’ye kadar geniş bir coğrafyada süren çatışma ve savaşların durması çağrısında bulanarak, barış diledi.
Konuşmasına Paskalya’nın İsa Peygamber’in ölümünü ve dirilişini sembolize ettiğini anımsatarak başlayan Papa Franciscus, “Nedir Paskalya- Kötülük ve esaretten, özgürlüğe, sevgiye ve iyiliğe geçiştir” dedi. Papa, Hazreti İsa’nın bu diriliş gücünün, günlük hayatta her an olması gerektiğini belirtti.
Konuşmasında dünya barışına geniş yer ayıran Papa Franciscus, Ortadoğu’da özellikle İsrailliler ve Filistinliler arasında barış dilediğini söyledi.
Irak’ta şiddetin tam anlamıyla son bulmasını umduğunu ifade eden Papa Franciscus, ”Sevgili Suriye” şeklinde bahsettiği Suriye için de siyasi çözüm ümidini dile getirdi. Çatışmadan etkilenen Suriye halkı ve çok sayıda mültecinin yardım ve teselli beklediğini anlatan Papa, “Suriye’deki krize siyasi çözüm bulmak için daha ne kadar kan dökülmesi, daha ne kadar acı çekilmesi gerekiyor” diye sordu.
Kanlı çatışmalara sahne olduğunu belirttiği Mali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti için barış çağrısını yineleyen Papa, Nijerya’da da birçok masumun hayatını etkileyen terörist saldırıların, insanların, çocukların kaçırılmasının bir an önce son bulmasını umduğunu söyledi. Ruhani lider, insan ticaretini 21. yüzyılın köleliği olarak niteledi.
Kore yarımadasında son günlerde gelişen Kuzey ile Güney Kore arasındaki savaş tehdidine de değinen Papa Franciscus, “Asya’ya barış diliyorum, özellikle Kore yarımadasına. Onlar farklılıkların üstesinden yenilenen uzlaşma ruhuyla gelirler” ifadesini kullandı.
Papa, dün de paskalya haftası kapsamındaki kutsal cumartesi vaazında, inananları yeniliğe açık olmaya davet etmişti.
Papa Franciscus’un ilk kez yönettiği paskalya pazarı ayinine, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy da katıldı. Ayini, Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan 250 bin kişi takip etti.
AA