MHP’LI YILMAZ: EGE DENIZI’NDE YUNANISTAN’LA GIZLI BIR PAZARLIK MI VAR?
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Ege Denizi’nde, Lozan Antlaşması ile ve diğer anlaşmalarla kurulan dengenin ve bu antlaşmalar gereği uygulanan karasularının 6 mil olacağı hükmünün Yunanistan ile yapılan son dönem gizli pazarlıklarda anakarada 12 mil, adalarda 6 mil olarak uygulanması konusu doğru mudur? diye sordu.
MHP’li Seyfettin Yılmaz, Meclis Başkanlığı’na veridği soru önergesinde, “Ege Denizi’nde son dönemde Yunanistan’ın Ege’nin uluslararası havasahası ve sularında faaliyet gösteren TSK unsurlarına karşı taciz faaliyetlerini yoğunlaştırdığı, TSK’nın Ege’nin 25 derece Doğu boylamının batısında, Ege Denizi’nin uluslararası hava sahası ve sularında faaliyet yapmasına TC Dışişleri Bakanlığı tarafından izin verilmediği, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Güven Ve Güven Artırıcı Önlemler Anlaşması gereğince 15 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasında Ege Denizin’de ‘atışlı tatbikat, silah denemeleri vb’ faaliyetlerin icra edilmemesini öngören ‘Moratoryum’ uygulamasına Yunanistan tarafından uyulmadığı görülmektedir.” dedi.
Yunanistan kamuoyu ve medyasında çıkan haberleri de dikkate alarak Yılmaz, şu soruları yöneltti:
Son bir yılda Ege Denizi’nde, Ege Denizi’nin uluslararası hava sahası ve sularında faaliyet gösteren TSK unsurlarına kaç defa taciz uygulanmıştır, bu oran son beş yılda artmış mıdır?
TC Dışişleri Bakanlığı’nca TSK’nın Ege Denizi’nde 25 derece doğu boylamının batısında faaliyet göstermesi engellenmekte midir? Son bir yılda TSK unsurlarının Ege Denizi’nde 25 derece doğu boylamının batısı ile doğusunda icra ettiği faaliyetlerin oranı nedir? Arada fark var mıdır? Fark varsa bunun gerekçesi nedir?
Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Denizi ile ilgili yürütülen bir görüşme var mıdır? Bu görüşmenin detayları kamuoyu ile paylaşılmış mıdır? Bu görüşmelerde hangi pazarlıklar yapılmaktadır? Ege Denizi’nde, Lozan Antlaşması ile ve diğer anlaşmalarla kurulan dengenin ve bu antlaşmalar gereği uygulanan karasularının 6 mil olacağı hükmünün Yunanistan ile yapılan son dönem gizli pazarlıklarda anakarada 12 mil, adalarda 6 mil olarak uygulanması konusu doğru mudur? Böyle bir uygulamada Türkiye’nin kazancı ve Yunanistan’ın kazancı ne olacaktır? Büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan ile milli davamız olan Ege Denizi’nde bu şekilde bir pazarlığa girişilmesinin ve kamuoyundan saklanmasının gerekçesi nedir?
Yunanistan son bir yılda 15 Haziran-15 Eylül arasında iki ülke arasındaki antlaşmalar gereği uygulanması zorunlu olan “Moratoryum” a uymakta mıdır? Uymuyorsa bunun gerekçesi nedir?
Yukarıda sorulan sorulara konu olan ve Ege Denizi’nde milli menfaatlere aykırı uygulamalar konusunda TSK ve Türkiye kamuoyunun bilgisi var mıdır?