MHP’li Karakaya: Çatışmalar kalkınmayı engelliyor, BM etkisiz kaldı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Cenevre’de yaptığı konuşmada sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde ilerlemenin durduğunu ve çatışmaların kalkınmayı engellediğini belirterek BM’yi çözüm üretmekte yetersiz bulduğunu söyledi.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, İsviçre’nin başkenti Cenevre’de düzenlenen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin önündeki en büyük engelin bölgesel ve ulusal düzeydeki çatışmalar olduğunu belirtti. Karakaya, “Bölgesel ve ulusal düzeyde yaşanan çatışmalar, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin önündeki en önemli engellerdir” diyerek uluslararası toplumun bu soruna çözüm bulmakta yetersiz kaldığını ifade etti.
“2030 Hedeflerinde İlerleme Durdu”
Karakaya, Birleşmiş Milletler’in 2015 yılında belirlediği 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşma yolunda ciddi bir duraksama yaşandığını vurguladı. Karakaya, “Bu yıl itibariyle ilgili hedeflerin yarısı ağır aksak bir şekilde ilerlerken, üçte birinde ilerleme ya durdu ya da geri gidiş yaşandı. 2030’a ilişkin yolunda giden hedeflerin oranı ise yalnızca yüzde 17” dedi. Karakaya, bu durumun ciddi bir tehlike arz ettiğini ve gerekli adımlar atılmazsa 2030’da hedeflere ulaşmanın zor olacağını ifade etti.
“Barış Olmadan Kalkınma Mümkün Değil”
Karakaya, çatışmaların sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin önünde durduğunu ve bu çatışmaların hem ekonomik hem de sosyal gelişime zarar verdiğini belirtti. “Ekonomik imkânların, insan kaynağının çatışma ve savaş için harcandığı bir düzlemde, yenilenebilir enerjiden, çevrenin korunmasından veya sosyal kalkınma programlarından bahsetmek ne kadar mümkün?” diye sordu. Karakaya, barış ve istikrarın olmadığı bir dünyada sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşemeyeceğine dikkat çekerek, “Barış ve istikrar olmazsa, kimse arkada kalmamalı vaadini yerine getiremeyiz” dedi.
“Bölgesel Sahiplenme ve İşbirliği Şart”
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için bölgesel sahiplenmenin ve ülkeler arasındaki iş birliğinin önemine değinen Karakaya, “Bu çerçevede, mevcut çatışmaların sona erdirilmesi veya etkilerinin en aza indirilmesi hususunda ‘bölgesel sahiplenme’ kavramının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bölge ülkeleri arasındaki iş birliğinin teşvik edilmesinde ve çatışmaların çözümüne ilişkin kolektif çaba gösterilmesinde parlamentoların kolaylaştırıcı rol oynayabileceği kanaatindeyim” diye konuştu.
BM’ye Eleştiri: “Etkin ve Sürdürülebilir Çözümler Getiremiyor”
Mevlüt Karakaya, Birleşmiş Milletler’in çatışmalara çözüm bulmakta yetersiz kaldığını belirterek, “Birleşmiş Milletler, çatışmalara etkin ve sürdürülebilir çözümler getirmekten çok uzak. Geçtiğimiz bir yılda Gazze’de yaşananlar açıkça gösterdi ki, uluslararası hukuk kolaylıkla ayaklar altına alınabiliyor ve uluslararası toplum cevap vermede yetersiz kalıyor” ifadelerini kullandı. Karakaya, bu durumun halklar nezdinde uluslararası sisteme olan inancı zayıflattığını ve bu gidişatın tersine çevrilmesinin dünya geleceği açısından kritik olduğunu vurguladı.
“Adil ve Kural Bazlı Bir Sistem İçin Çaba Göstermeliyiz”
Son olarak, parlamenterler olarak daha adil ve kural bazlı bir uluslararası sistemin inşa edilmesi gerektiğini belirten Karakaya, bu konuda uluslararası topluma yönelik çağrılarını sürdüreceklerini söyledi. Karakaya, “Uluslararası topluma yönelik çağrılarımızı yoğunlaştırmalı ve daha adil bir dünya düzeni için çaba göstermeliyiz” dedi.
KAYNAK: Türkgün