MHP’LI DUMANLI: HÜKÜMET MASAL ANLATIYOR
MHP Genel Sekreter Yardımcısı Recep Dumanlı, OECD’nin yayınladığı son verilerin “Türkiye Manzarası’nı ortaya koyduğunu ifade ederek, hükümeti ise masal anlatmakla suçladı. Dumanlı, ” Türkiye’nin son on yıldaki sözüm ona başarıları/masalları herhalde Oxford’da ders olarak okutulacak değerdedir ” dedi.
MHP Genel Sekreter Yardımcısı Recep Dumanlı, OECD’nin yayınladığı son verilerin ” Türkiye Manzarası’nı ortaya koyduğunu ifade ederek, hükümeti ise masal anlatmakla suçladı. Dumanlı, “Türkiye’nin son on yıldaki sözüm ona başarıları/masalları herhalde Oxford’da ders olarak okutulacak değerdedir” dedi.
Dumanlı yazılı açıklamasında, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD), 2012 yılı verilerine dayalı olarak “Kaliteli Yaşam” seviyesini ölçmeyi amaçlayan ve kamuoyu tarafından “Mutluluk Ligi Araştırması” olarak da bilinen araştırmaya göre, Türkiye’nin 36’ncı sırada yer alarak sonuncu olduğunu belirtti. Konut ve barınma standartları bakımından hala OECD’nin oldukça gerisinde kalındığını, Türkiye’de hanelerin ancak Yüzde 67’si oturduğu konuttan memnun olduğunu kaydeden Dumanlı, “Fert başına düşen net düzeltilmiş ortalama gelir bütün şişirmelere rağmen 13 bin dolar düzeyindedir.
OECD ortalaması ise 23 bin dolardır. OECD’de ortalama hane halkı varlığı 40 bin 516 dolar iken, Türkiye’de sadece 10 bin dolar civarındadır. Bu bozuk gelir yapısına bir de gelir dağılımındaki adaletsizliği eklediğinizde Türk vatandaşının memnun olması için hiçbir olumlu gerekçe ileri sürülemeyecektir” dedi.
Verilere göre, Türkiye’nin gelir düşüklüğü yanında, gelir dağılımı adaletsizliği de yaşanan bir ülke konumuna düştüğünü ifade eden Dumanlı, 15-64 yaş grubunda yer alan işgücünün ancak yüzde 48’inin ücretli veya maaşlı bir işte çalıştığını, bu oranın OECD ülkelerinde ortalama olarak yüzde 66 olduğunu kaydetti. OECD ülkelerinde ortalama çalışma saati yılda 1.776 saat iken, Türk işçisinin 1.877 saat çalıştığını ve Avrupalı meslektaşlarının yarısından aşağıda gelir elde ettiklerini belirten Dumanlı, “Türkiye’de ücretli çalışanlar, çalıştıkları sürenin onda biri ile beşte biri arasında değişen sürelerde bedelsiz çalıştırılmaktadır” dedi.
Dumanlı OECD’de ortalama yaşam memnuniyeti 10 üzerinden 6,6 iken, Türkiye’de bu değerin 5,3’te kaldığını ifade ederek, “Bireylerin yüzde 73’ü kendilerinin iyi veya kötü günlerinde yanlarında birinin olacağına inanmaktadır. Yüzde 27’si ise bundan umutsuzdur. OECD’de bu güven oranı yüzde 90’lara ulaşmaktadır. Bu anlamda toplum kendisini sahipsiz ve korumasız hissetmektedir” dedi. Bu verilerin “Türkiye Manzarası” nı ortaya koyduğunu ifade eden Dumanlı şöyle devam etti:
“O halde, vatandaştan mutlu olması nasıl beklenecektir? Vatandaş nasıl mutlu olacaktır? Onun da kolayını AKP bulmuştur. Masal anlatarak. AKP, masala artık kendisi de inanmaya başlamıştır. İşte asıl tehlike buradadır.
Bunlara, sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin yol açtığı sosyal ve kültürel doku zedelenmelerini eklersek, Türkiye’nin son on yıldaki sözüm ona başarıları/masalları herhalde Oxford’da ders olarak okutulacak değerdedir. İçeride sürekli olarak pompalanan ” iyi gidiyoruz, büyüyoruz, ekonomimiz güçlü, IMF’ye patron olduk, borçları bitirdik, hazine ağzına kadar dolu, ülke puanımız artıyor, yeni Osmanlı olmaya adayız’gibi başlıklar altında Türk milletine anlatılanların tamamı Sayın Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi “AKP’nin yeni Keloğlan Masalı’dır ve tümüyle yalandır. OECD’nin yayınladığı son veriler de bu masalın yalan olduğunu en güzel şekilde doğrulamaktadır.”