MHP TARIH KITAPLARINI SORDU
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın tarih kitaplarının yeniden yazılacağına dair açıklaması üzerine TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi vererek, “Milli Eğitim Bakanı’nın, tarih kitaplarında kendisini rahatsız ettiğini söylediği unsurlar nelerdir?” diye sordu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Semih Yalçın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın tarih kitaplarının yeniden yazılacağına dair açıklaması üzerine TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi vererek, “Milli Eğitim Bakanı’nın, tarih kitaplarında kendisini rahatsız ettiğini söylediği unsurlar nelerdir?” diye sordu.
Yalçın, Bakan Avcı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Avcı’nın “Talim ve Terbiye Kurulu bütün tarih eğitimi konusunda çok köklü, yeniden çalışma içerisindedir. Tarih kitapları elden geçirilecek. Bizi birleştirmesi beklenen, ama tam tersi zaman zaman bizi ayıran ifadelerin bu kitaplardan temizlenmesi ve bütün millete hitap edecek, bütün milletin başarılarını ihtiva edecek kitapların yazımı konusunda Talim ve Terbiye Kurulu kapsamlı çalışma içerisinde. Her düzeydeki tarih kitapları, bir bütünlük içerisinde birbirini tamamlayacak bir anlayışla yeniden hazırlanıyor” sözlerini hatırlattı.
MHP’den yapılan açıklama şu şekilde:
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. E. Semih Yalçın, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın tarih kitaplarının yeniden yazılacağına dair açıklaması üzerine TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi vermiştir.
Semih Yalçın; soru önergesinde, Millî Eğitim Bakanı’nın açıklamasının, beraberinde bazı soru işaretlerini ve şüpheleri de getirdiğini vurgulamıştır.
Yalçın; Nabi Avcı’nın, şimdiye kadar okullarımızda gençlere yanlış bilgiler öğretildiği tasavvuruna yol açan ifadelerinin, veliler ve kamuoyu nezdinde infiale sebep olduğunu belirtmiştir.
Semih Yalçın’ın, Millî Eğitim Bakanı tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinin gerekçesinde yer alan hususlar şunlardır:
“Millî Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı, 15.05.2013 tarihinde yaptığı bir açıklamada, “Talim ve Terbiye Kurulu bütün tarih eğitimi konusunda çok köklü, yeniden çalışma içerisindedir. Tarih kitapları elden geçirilecek. Bizi birleştirmesi beklenen, ama tam tersi zaman zaman bizi ayıran ifadelerin bu kitaplardan temizlenmesi ve bütün millete hitap edecek, bütün milletin başarılarını ihtiva edecek kitapların yazımı konusunda Talim ve Terbiye Kurulu kapsamlı çalışma içerisinde. Her düzeydeki tarih kitapları, bir bütünlük içerisinde birbirini tamamlayacak bir anlayışla yeniden hazırlanıyor” demiştir.
Sayın Nabi Avcı, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandırırken de, mevcut tarih kitaplarında kendisini rahatsız eden çok unsur bulunduğunu ve çalışmanın ucunun açık olduğunu belirtmiştir.
Sayın Bakan’ın bu açıklaması, beraberinde bazı soru işaretlerini ve şüpheleri de getirmektedir. Söz konusu açıklama, şimdiye kadar müfredata alınan tarih kitaplarının bir başka milletten söz ettiği, milletin sadece bir kesimine hitap ettiği ve ayrımcılık içerdiği zannı uyandırmıştır.
Ayrıca Sayın Avcı’nın, şimdiye kadar okullarımızda gençlere yanlış bilgiler öğretildiği tasavvuruna yol açan ifadeleri, veliler ve kamuoyu nezdinde infiale sebep olmuştur.”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın, önergesinde Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplandırmasını istediği sorular da şöyledir:
“Millî Eğitim Bakanlığı’nca müfredata dahil edilmiş tarih kitaplarındaki hangi ifadeler Türk milletini meydana getiren kesimleri birbirinden ayırmaktadır?
Sayın Millî Eğitim Bakanı’nın, tarih kitaplarında kendisini rahatsız ettiğini söylediği unsurlar nelerdir?
Sayın Bakan’ın ucu açık diye nitelendirdiği yeniden yazım çalışmasının sonu nereye varacaktır?
İlk ve orta öğretimde okutulan tarih kitaplarında hangi eksiklikler ve yanlışlar tespit edilmiştir?
Tarih kitaplarında hangi bilgilerin kirli olduğu düşünülmektedir de, bunların temizlenmesinden söz edilmektedir?
Mevcut tarih kitaplarında bütün Türk milletini kapsamayan hangi ifadelerin yer aldığı düşünülmektedir?
Tarih kitaplarında başka bir milletin geçmişinden ve mazideki başarılarından mı söz edilmektedir?
Bu kitaplar kimlere hitap etmektedir?
Şimdiye kadar okullarda çocuklarımıza yalan yanlış tarih bilgileri mi okutulmuştur?
Bütün tarih dersi kitaplarının “bir bütünlük içerisinde, birbirini tamamlayacak anlayışla hazırlanması”ndan ne kastedilmektedir?
Eğitim ve öğretimi deneme tahtasına, öğrencileri de deneğe çeviren bu uygulamaların çocuklarımızın geleceğine vereceği zararlar hesaba katılmış mıdır?
Durmadan müfredat ve ders kitabı değiştirmenin, millî eğitim politikalarının bütünlüğüne, inandırıcılığına ve güvenilirliğine halel getirdiği düşünülmüş müdür?
Ders kitaplarıyla bu kadar oynanmasının, veliler ve kamuoyu üzerinde yarattığı olumsuz tesir düşünülmüş müdür?
Talim ve Terbiye Kurulu bünyesinde Türk millî eğitiminin öncelik ve esaslarını, sorunlarını iyi bilen, tarih ve millet sevgisiyle mücehhez uzmanlar bulunmakta mıdır?
İlgili kurulda sürdürüldüğü duyurulan yazım çalışmaları sırasında, tarih alanında temayüz etmiş akademisyenlerin birikimlerinden yararlanılmakta mıdır?
Yeniden hazırlanacağı duyurulan tarih kitaplarının yazımı; kimlere, hangi gerekçe ve dayanaklarla sipariş edilmiştir?”