MB’DEN ENFLASYON AÇIKLAMASI
Merkez Bankası, beklentilerden yüksek çıkan Nisan enflasyonunun, döviz kurlarındaki yükseliş ve imalat sanayi fiyatlarının tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskılarından kaynaklandığını açıkladı.
Merkez Bankası’nın “Nisan Ayi Fiyat Gelişmeleri” raporunda, tüketici fiyatlarının aylık yüzde 1.34 arttığına ve yıllık enflasyonun yüzde 9.38’e yükseldiğine işaret edilerek, “Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkileri temel mal fiyatları üzerinde gözlenmeye devam etmiş, çekirdek enflasyon göstergeleri artış eğilimini sürdürmüştür” denildi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, “ÖKTG-H ve ÖKTG-I” (Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi) olarak kodlanan “çekirdek enflasyon” endekslerinin yıllık artış oranı önceki aya kıyasla, sırasıyla 0,53 ve 0,42 puan artarak yüzde 10,05 ve yüzde 9,74 ile tüketici yıllık enflasyonunun üzerinde gerçekleşti. Merkez Bankası değerlendirmesinde, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yaklaşık 3 puanlık artışla yüzde 13.15’e yükseldiğine dikkat çekilerek, “İşlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon meyve ve sebze fiyatlarındaki olumsuz görünüme bağlı olarak 5.2 puan artarak yüzde 15 seviyesine ulaşmıştır. İşlenmiş gıda fiyatları, aylık artış hızı son üç aya kıyasla yavaşlasa da, yüksek oranda (yüzde 1,03) artmaya devam etmiştir” saptaması yapıldı.
İŞLENMİŞ GIDA FİYATLARININ ETKİSİ
Fiyat artışlarının işlenmiş et ürünleri grubunda daha yüksek olmakla birlikte alt gruplar geneline yayıldığı görüldüğü belirtilen Merkez değerlendirmesinde, “Bu gelişme paralelinde, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu 1.11 puan artarak yüzde 11.32’ye yükselmiştir” denildi ve eklendi:
“Nisan ayı gelişmeleri, temel mal grubunda döviz kuru etkilerinin grup geneline yayıldığını göstermiştir. Bu doğrultuda, mevsimsellikten arındırılmış veriler de grup enflasyonunun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmiştir.”
DÖVİZ KURLARINDAKİ GELİŞMELER VE FİYATLAR
Temel mal grubu yıllık enflasyonunun da Nisan ayında 1.06 puanlık artışla yüzde 11.1’e yükseldiğine de işaret edilen Merkez Bankası raporunda, “Bu gelişmede, Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkisiyle yükselen dayanıklı tüketim malları fiyatları ön planda olmuştur. Otomobil ve beyaz eşya fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlarken mobilya fiyatları yüzde 3.41 ile belirgin bir artış kaydetmiştir” denildi ve şöyle devam edildi:
“Böylelikle, dayanıklı tüketim grubunda yıllık enflasyon yüzde 15.87’ye ulaşmıştır. Giyim fiyatları ise Nisan ayında yüzde 13.36 ile mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış gösterirken grup yıllık enflasyonu yüzde 7.61’e yükselmiştir. Nisan ayı gelişmeleri, temel mal grubunda döviz kuru etkilerinin grup geneline yayıldığını göstermiştir. Bu doğrultuda, mevsimsellikten arındırılmış veriler de grup enflasyonunun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmiştir.”
YURT İÇİ ÜFE
Petrol ve ana metal dışındaki imalat sanayi fiyatlarında artış eğiliminin sürdügüne işaret edilen Merkez raporunda, grupta yıllık enflasyonun yüzde 13.02’ye yükseldiğine işaret edilerek şöyle denildi:
“Büyük ölçüde gıda ve giyim ürünlerini kapsayan dayanıksız tüketim malları grubunda yıllık enflasyon yüzde 13.82’ye yükselmiştir. Dayanıklı tüketim mallarında ise yıllık enflasyon yılın ilk çeyreğindeki yüksek artışın ardından Nisan ayında gerilemiştir. Sonuç olarak, imalat sanayi fiyatlarının seyri tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskıların sürdüğüne işaret etmektedir.”
dha