Dolar 32,5273
Euro 34,9615
Altın 2.433,05
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Per 30°C
Cum 28°C
Cts 29°C
Paz 29°C

Kurban Bayramı öncesi Tarım Bakanlığı uyardı! Kurban etleri nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı öncesi Tarım Bakanlığı uyardı! Kurban etleri nasıl tüketilmeli?
14/06/2024 22:10
A+
A-

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara kurban etinin taşınması, soğutulması ve saklanması yönünde uyarılarda bulundu. Uzmanlar, taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabileceğini belirtti.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara kurban etinin taşınması, soğutulması ve saklanması yönünde uyarılarda bulundu. Uzmanlar, taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabileceğini belirtti.
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları kurban etinin taşınması, soğutulması ve saklanması konularında dikkatli olmaları için uyardı. Vatandaşların bayram süresince sağlıklı ve güvenli et tüketimi yapabilmeleri için bazı temel kurallara dikkat etmeleri gerektiğini belirten yetkililer, kurban kesimi ve et saklama konusunda uzman tavsiyelerine uyulmasının önemine vurgu yaptı.

Yapılan açıklamada, etlerin taşınması sırasında kullanılacak malzemelerin gıda ile temas için uygun olmasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi. Gıda ile temasa uygun olmayan çöp poşeti veya kovası gibi malzemelerin kullanılması, etlerin sağlığına zarar verebilecek istenmeyen maddelerin bulaşmasına neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, etlerin kokuşma ve bozulma riskini azaltmak için hava alacak şekilde taşınması ve en kısa sürede uygun şartlarda muhafaza edilmesi gerektiği ifade edildi.

Etlerin soğutulması ve saklanması nasıl yapılmalı?

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin, kesim sonrasında vakit kaybedilmeden soğutulması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sakatatların 3 derece, diğer etlerin ise 7 derece veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulması gerektiğini belirtti. Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, taze etlerin buzdolabında bir hafta boyunca bozulmadan saklanabileceğini belirtti. Uygun büyüklüklerde ambalajlanarak buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra ise -18 derecede 6 ay saklanabileceği ifade eden uzmanlar, etlerin kavurma yapılarak da saklanabileceğini ve uygun şartlarda kavurma yapılan etlerin bir yıl boyunca muhafaza edilebileceğini belirtti. Uzmanlar ayrıca etlerin daha uzun süre saklanmasının; bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.

İşkembe ve bağırsak gibi sakatatların çok iyi temizlenmesi gerektiğini hatırlatan yetkililer, temizlik işlemi sırasında sağlığa zararlı kimyasal maddelerin kullanılmaması gerektiğini belirterek, sakatatların çok çabuk bozulduğunu ve bu nedenle kısa sürede tüketilmesi gerektiği kaydedildi.

 

KAYNAK: Türkgün /İHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.