IŞIK: HER 100 OTOMOBILDEN 78’INI ITHAL EDIYORUZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Şu anda otomotiv sektörümüzün karlılık oranları Almanya’dan, Fransa’dan iyi” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Şu anda otomotiv sektörümüzün karlılık oranları Almanya’dan, Fransa’dan iyi. Kâr ederken AR-GE yapmak en akıllı iştir. Biz daha fazla yatırımı önemseriz. Sizler de mutlaka kârınızın bir kısmını da AR-GE’ye ayırın” dedi.
Bakan Fikri Işık, Otomotiv Test Merkezi’nin (OTAM) açılışına katıldı. Açılışa Bakan Işık’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve sanayici işadamları katıldı.
Açılışta konuşan Bakan Fikri Işık, şunları söyledi: “Ekonomilerin özellikle kriz dönemlerinde en ağır bedeli sanayicilerin ödediği gerçek. Sanayiciler aslında ülkenin kahramanları. Her türlü tartışmanın en ağır bedelini sanayicilerimiz, işadamlarımız büyük oranda da KOBİ’lerimiz ödüyor. Bugüne kadar hiçbir engel sanayicimizi yıldırmadı. Türkiye’nin dünyaya örnek olan modellerinden bir tanesi, Organize Sanayi Bölgeleri’dir. Şu anda pek çok dünya ülkesi de OSB’lerin güzel uygulamalarını gelip Türkiye’de gördüler. OSB’lerin önlerini bu noktada tamamen açacağız. OSB’lerdeki arazi rantına müsaade etmeyeceğiz.”
“Taşıt araçlarıyla ilgili bizim artık geldiğimiz noktada daha fazla pazar payını artırmak için, AR-GE ve inovasyona yatırım yapmamız gerekiyor” diyen Bakan Işık sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin bu gidişatını en iyi özetleyen otomotiv yan sanayi sektörü. Diyorlar ki otomotiv sektöründe ithalat ve ihracat dengeli. Hayır öyle değil. Biz hazır otomobil alımında ithal bağımlısıyız. Her 100 otomobilden 78’ini ithal ediyoruz. Ama otomotiv yan sanayisinde net ihracatçıyız. İçinde bulunduğumuz OSB de en önemli ihracat merkezlerimizden birisi.”
“Türkiye’nin geldiği teknoloji düzeyinden daha ileri bir teknolojiyi bize kimse lütfetmez” diyen Bakan Işık, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bu teknolojiyi ancak kendimiz geliştirebiliriz. Şu anda otomotiv sektörümüzün karlılık oranları Almanya’dan Fransa’dan falan iyi. Kâr ederken AR-GE yapmak en akıllı iştir. Biz daha fazla yatırımı önemseriz. Sizler de mutlaka kârınızın bir kısmını da AR-GE’ye ayırın. Otomotivde ve diğer alanlarda Türkiye yaklaşık 2 milyar dolar dışarıya test için ücret ödüyor. Bu yüksek bir rakam. Bu rakamın gerek iş gücü kaybı açısından, gerekse Türkiye’nin cari açığına verdiği etki açısından mutlaka aşağı çekilmesi gerekiyor. Bunu da ancak kendi test merkezlerimizi kendimizin oluşturmasıyla başarabiliriz.”Konuşmanın ardından Bakan Işık, test merkezini ve bir fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.
iha