Dolar 37,9259
Euro 41,2050
Altın 3.818,88
BİST 9.523,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 15°C
Cum 15°C
Cts 16°C
Paz 9°C

NATO tatbikatına Türkiye damgası!

NATO tatbikatına Türkiye damgası!
29/03/2025 19:19
A+
A-

Türkiye, İspanya’nın güneybatısındaki Cadiz Körfezi’nde başlayan ve NATO’nun yıl içindeki en büyük tatbikatı olan Dynamic Mariner/Flotex 25’te tüm dikkatleri üzerine çekti. İspanyol basını ise, İspanya, İtalya ve Türkiye’nin NATO’da 5G teknolojisine liderlik etmek için güçlerini birleştirdiğini yazdı.

İspanya’nın güneybatısındaki Cadiz Körfezi’nde 24 Mart’ta başlayan ve 4 Nisan’a kadar sürecek NATO’nun yıl içindeki en büyük tatbikatı olan Dynamic Mariner/Flotex 25 tatbikatına katılan Türkiye, gerek askeri personel gerekse gemi ve malzeme sayısıyla öne çıktı.

Toplamda 8 ülkeden 4 bin kadar askerin katıldığı Dynamic Mariner/Flotex 25’te Türkiye, Amfibi Görev Kuvvetleri Karargahları ve Retin Eğitim Sahası’nda konuşlanmış Amfibi Deniz Piyade Taburu ile toplamda 1300 personeli ve 4 gemisi ile iştirak sağladı.

Tatbikatta katılan 4 Türk gemisinden biri olan TCG Sancaktar, Dynamic Mariner/Flotex 25’in sancak gemisi ve komuta platformu olarak görev yaparken, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) de bir Türk amiral tarafından TCG Kemalreis firkateyninden komuta edildi.

Ayrıca Türkiye, ürettiği zırhlı araçlar, top, tüfek gibi yerli askeri malzemeleri de tatbikatın Basın Günü’nde tanıttı.

Tatbikat kapsamında insansız araçlar gibi yeni teknolojilerin deniz operasyonlarına entegrasyonunun test edildiği, NATO’ya karşı orta ve yüksek yoğunluklu bir senaryoda, deniz gücünü yansıtma ve deniz kontrolünü uygulama kabiliyetinin hayata geçirileceği bildirildi.

Türk Amfibi Görev Kuvveti Komutanı Tümamiral Nihat Baran, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, tatbikat kapsamında Türkiye’nin ilk kez NATO Amfibi Görev Kuvvetinin komutasını alacağını ve 1 yıl boyunca bunu üstleneceğini söyledi.

Baran, “Türkiye’nin NATO Amfibi Görev Komutanlığını ilk kez üstleniyor olması, ülkemizin NATO ittifakına olan bağlılığının ve katkılarının somut bir göstergesidir. Türkiye, NATO ülkeleri içerisinde böyle bir kuvvetin karargah ve platform gereksinimlerini karşılayan 7. ülke olacaktır. Ülkemizin sağladığı destek NATO ittifakının caydırıcılık ve ortak savunma duruşuna önemli bir katkı sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Tümamiral Baran ayrıca, Dynamic Mariner/Flotex 25 tatbikatı ile Türkiye’nin, CATF/CLF Karargahları ve Amfibi Deniz Piyade Taburu, NATO’nun Deniz Değerlendirme (MAREVAL) ve Muharebe Hazırlık Değerlendirmesi (CREVAL) kapsamındaki standartlarına göre sertifika alacağını da duyurdu.

İSPANYOL BASINI YAZDI: TÜRKİYE, İTALYA VE İSPANYA GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR
Öte yandan İspanyol infodefensa.com, İspanya, İtalya ve Türkiye’nin NATO’da 5G teknolojisine liderlik etmek için güçlerini birleştirdiğini yazdı.

Haberde, “Üç ülke, bu alandaki araştırma, geliştirme ve deneme çalışmalarını teşvik etmek için sinerjiler aramayı hedefliyor” ifadelerine yer verildi.

Haberin devamında şu ifadeler yer aldı: İspanya, İtalya ve Türkiye, NATO’nun Bilgi ve İletişim Ajansı tarafından desteklenen 5G Multinasyonel İşbirliği Projesi’nde 5G’nin potansiyelini ve bu teknolojinin evrimlerini askeri uygulamalar için çok uluslu bağlamlarda kullanmayı amaçlayan bu projeden en iyi şekilde faydalanmayı hedefliyor. Proje, 2024 Ekim ayında MN5G’nin yönetim kurulunun ilk İş Programı’nı onaylamasıyla başladı.

Kaynak: Türkgün /

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.