Dolar 34,5466
Euro 36,0095
Altın 2.987,56
BİST 9.516,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

ERDOĞAN: DANIŞTAY SALONUNDA MIYIZ, YOKSA CHP KURULTAYINDA MIYIZ?

ERDOĞAN: DANIŞTAY SALONUNDA MIYIZ, YOKSA CHP KURULTAYINDA MIYIZ?
12/05/2014 00:05
A+
A-

Başbakan Erdoğan, partisinin 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın kapanış konuşmasında, “Herkes konumunu haddini bilecek” dedi.AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin, Afyonkarahisar’da NG Güral Termal Otelde düzenlenen, 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ndaki kapanış konuşmasına, Türkiye ve dünyadaki tüm annelerin ve salonda bulunan annelerin Anneler Günü’nü kutlayarak başladı.

 

İstişare toplantısının ilk gününde AK Parti genel başkan yardımcısı ve bakanların kendi alanlarına dair çalışmaları sunduğunu, soruları cevaplandırdığını, toplantının ikinci gününde de genel görüşme yaptıklarını, 30 kişinin söz alarak, sorular yönelttiğini, ilgili bakanların da cevaplar verdiğini anlattı.

Türkiye ekonomisini bir kez daha toplantıda enine, boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını, Çözüm Süreci’nin çeşitli boyutlarıyla gündeme geldiğini, 30 Mart seçimlerinin sonuçlarını ve teşkilatın yapısını değerlendirdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ulusal güvenliği tehdit eden “Paralel Örgüt” ile diğer illegal yapılanmalarla mücadele konusunun ağırlıklı olarak gündeme alındığını kaydetti.

Erdoğan, son 200 yıl boyunca, bu toprakların asli unsurların yani milletin, yoksulların, okuyamamış olanların, kendisini ifade edemeyenlerin, çıkış yolları bulamayanların, fırsatları, imkanları olmayanların, milli ve manevi değerlerine sımsıkı bağlı olanların sistematik bir tahkire, aşağılanmaya, ötelenmeye maruz kaldıklarını belirterek, “Rahmetli Oğuz Atay, onları, yani bizleri, ‘Tutunamayanlar’ olarak tarif etmişti. Evet… Hiç bir ayrım yapmadılar… Dikkatinizi çekiyorum, Elit bir zümre, Türk demeden, Kürt demeden, Alevi, Sünni demeden, Doğulu Batılı demeden; halk yığınlarına karşı sürekli bir kibir sergilemişti” diye konuştu.

“Kibir abideleri 12 yıl boyunca defalarca yolumuza çıktı”

Son yıllardaki birçok konuşmasında bu konunun üzerinde durduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bizim özgüvenimizi yok etmek istediklerini, bizim de buna karşı direnmemiz, başımızı dik tutmamız, özgüven içinde olmamız gerektiğini defalarca ifade ettim. Hani dikleşmeden dik durmak diye ifade ettiğim konu. Milletin, 77 milyon, ayrımsız şekilde bu toprakların birinci sınıf vatandaşı olduğunu, bu toprakların asıl sahibi olduğunu defalarca vurguladım. 3 Kasım 2002 seçimleri, esasen, işte bu kibir abidelerinin milletten ağır bir cevap aldığı bir tarih olmuştu. O kibir abideleri, 12 yıl boyunca defalarca yolumuza çıktılar. Hep diyorum ya, bir mürebbiye edasıyla bizlere ve millete parmaklarını sallayarak, küstahça bizi terbiye etmeye kalkıştılar. Her zaman tepeden baktılar, tepeden konuştular. Kendilerini hep müstesna bir konumda gördüler.

Hani ülkede çoğunluğun oyunu alamıyorlar ya biz azınlıkta kaldık diyorlar, dolayısıyla şimdi de azınlık olarak çoğunluğa biz tahükküm etmeliyiz diyorlar. Kendilerini ülkenin asıl sahibi addettiler, ülkenin asıl sahiplerine hiç fırsat tanımadılar. Kararları onlar vermek istediler, ülkeye onlar istikamet çizmek istediler, ülkenin kaynaklarını adil biçimde paylaşmak yerine, tüm kaynakları kendileri için kullanmak istediler. Kendileri dışında hiç kimseye, makam hakkı, girişim hakkı, ifade özgürlüğü, özellikle de karar hakkı tanımadılar. Demokrasiye rağmen, seçimlere rağmen, sandık sonuçlarına rağmen kendilerini imtiyazlı gören bu kesimler, kibirlerinden bir milim bile geri adım atmadılar. İşte 12 yıldır, biz, bu kibri kırmaya, bu imtiyazları yok etmeye, milletimize tarihinde olduğu gibi yeniden özgüven kazandırmaya çalışıyoruz. Bu ülkenin, bu milletin, neler yapabileceğini, neleri başarabileceğini, hangi seviyelere ulaşabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Hamdolsun, bunu da yaptık.”

“Herkes bilsin ki biz bu ülkede varız”

Başbakan Erdoğan, 12 yıl içinde milletin içerde ve dışarda özgüven kazanabilmesi için gece – gündüz çalıştıklarını, 77 milyonun her bir ferdinin de kendilerinin bu hissiyatını paylaşmalarını özellikle arzu ettiğini belirterek, “Herkes bilsin ki, biz bu ülkede varız, biz bu ülkenin sahipleriyiz, biz bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız” dedi.

Türkiye’de ihtilal dönemlerinin kapandığını, seçkin bir zümrenin, kendisini imtiyazlı kabul eden bir zümrenin, parmağını sallayarak millete kibirle ders verme dönemlerinin artık kapandığını vurgulayan Erdoğan, “Birileri, kürsülere çıkıp konuşurken, kendilerini Yassıada Mahkemelerinin savcısı, bizi de Yassıada Mahkemelerinde sanık gibi görüyor” diye konuştu.

“CHP Genel Başkanı, Milli Şef, diktatör, 54 yıl önce Meclis kürsüsüne çıkıp, mütekebbir bir edayla, ‘Sizi ben bile kurtaramam’ diyerek Meclis’i tehdit etmişti. Artık bu tehditlere boyun eğecek bir Meclis yok” diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yassıada’da olduğu gibi, ülkenin seçilmiş Başbakanını karşısına alıp, arkasındaki silahlı efendilerinden aldığı güçle Başbakanlara, Bakanlara hesap soracak hukuk katili hukukçulara artık hiç kimsenin eyvallahı yok. Herkes haddini bilecek. Herkes konumunu, sınırını, hududunu bilecek. Siz, babalarınızın, dedelerinizin çarpık istikametinde yürümek isteyebilirsiniz. Babalarınız, dedeleriniz gibi, siyasete parmak sallamak isteyebilirsiniz. Ama biz, babalarımızın, dedelerimizin, ecdadımızın kutlu ve şanlı izinden yürüyoruz ve hiç kusura bakmayın, bu istikametimizi asla değiştirmeyeceğiz.

Karşınızda artık boynu bükükler yok. Karşınızda artık yüzünü yere eğip, haklı öfkesini içine atacak mazlumlar, mağdurlar yok. Evet… Geçti o günler… Yassıada günleri geçti. Sizin karşınızda, merhum Menderes’in akıbetiyle korkutulan, korkan, sinen, pısırık Başbakanlar, bakanlar yok”

Konuşmasının bu bölümü salondakiler tarafından uzun süre alkışlanan Başbakan Erdoğan, bulundukları makamlara kendilerini milletin getirdiğini, milletin mührünün bütün mühürlerin üzerinde, milletin imzasının da tüm imzaların üzerinde bulunduğunu söyledi.

“Hiçbir atanmış, kalkıp da milletin temsilcilerine ders vermeye yeltenmesin”

Salonda bulunanlara “Bakın kardeşlerim” diyerek hitap eden Başbakan Erdoğan, “Hiçbir atanmış, kalkıp da milletin temsilcilerine ders vermeye yeltenmesin” dedi.

Başbakan Erdoğan, dün Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü kutlamasına katıldığını anımsatarak, şu anda yaptığı konuşmasında, sadece İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katılanlara değil, 77 milyon vatandaşa hitap ettiğini ve bazı şeylerin milletçe bilinmesi, çok iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

“Bizler ‘Korkma’ diye başlayan bir İstiklal Marşı’nı sahiplenmiş milletin evlatlarıyız” diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Yumuşak başlı isem kim dedi uysal koyunum diye tarif edilen bir Asım’ın nesliyiz. Bunu bir defa çok iyi anlamamız gerekiyor. Dünkü toplantıda malum sabah 10’da burada olacaktık, fakat biz gerçekten Sayın Başkan’ın o nezaketli daveti sebebiyle buradaki konuşmamızı öğleden sonra saat 14.00’e aldık ve saat 10.00’da Danıştay’daki toplantıya Adalet Bakanımla katıldık. Sayın Cumhurbaşkanımız orada, Genelkurmay Başkanımız orada, bakanlar orada, tüm yargı camiasının mensupları orada. Danıştay Başkanı çıkıyor, 25 dakikalık herkesin saygı duyacağı konuşmayı yapıyor. Gerek yasama, gerek yürütmeyle ilgili gerekse yargıyla ilgili değerlendirmelerini geniş açıdan gayet güzel şekilde takdim ediyor ve 25 dakika süren konuşma yapıyor. Kim bu? Ev sahibi. Ev sahibi bu konuşmayı yaptıktan sonra, orada konuşma hakkı, konuşma yetkisi olmayan… Araştırmasını da yaptırdım, ne içtüzüğünde ne tüzüğünde, yasalarda zaten yok, onu orada söyledim, bunu biliyorum. Daha sonra incelettim ki tüzüğünde, iç tüzüğünde böyle birşey yok.

Meğerse bu bir gelenek olduğu için, bunları da savunma makamı olarak kabul ettikleri için söz verilirmiş. Yargıtay’da da bu şekilde, hani Adli Yıl’da da, Yargıtay’da bu konuşma yapılır ya, orada da yıllar yılı maalesef buna benzer şeyler hep olur, daha sonra tabii gitmedik. Danıştay’da da bundan dolayı böyle bir söz verilmiş. Oraya konuşmaya çıkan kişi, karşısındaki insanların herhangi bir savunma hakkı var mı? Hukukçusun orada konuşmanı yapacaksın, ama karşısına gelen devlet ricaline orada her türlü saygısızlığı yapacaksın, hakareti yapacaksın. İşte Baro Başkanı çıkıyor… Sayın Danıştay Başkanının 25 dakika konuşma yaptığı yerde kendisine de 15 dakika, bilemedin 20 dakika konuşması söylenmiş, bir saat konuşma yapıyor. Devlet protokolünde böyle birşey olamaz, sen misafir olarak geliyorsun, orada konuşma hakkın yok, çıkıyorsun orada 1 saat zehir zemberek konuşma yapıyorsun. Ve seçilmişlere, işte o hücrelerine sinmiş kibirle parmak sallamaya yelteniyor, insan da en başta bir nezaket olur. Devlet protokolünün karşısında nasıl konuşulacağını, ne kadar konuşulacağını, ne konuşulacağını insan bir kendisine dert eder, bunu düşünür. CHP Kurultayı’nın kürsüsünden değil, Danıştay’ın kürsüsünden konuşuyorsunuz.”

“Danıştay salonunda mıyız, yoksa CHP kurultayında mıyız?”

Başbakan Erdoğan, gelecek çarşamba 14 Mayıs günü itibariyle tek parti CHP döneminin kapanmasının üzerinden tam 64 yıl geçmiş olacağını hatırlatarak, “İnanın, Danıştay salonunda mıyız, yoksa CHP kurultayında mıyız, şaşırdım” dedi.

“Bir yüksek mahkemenin kuruluşunda, kuruluş yıl dönümünde memleketin son 100 yıldaki bütün gündem konularını tek tek hatırlatıyor, her bir gündem maddesi üzerinden siyasete, siyasetçiye hiza vermeye çalışıyor” diyen Başbakan Erdoğan, “Engelliler konusunda başlıyor, anlattığı şeylerden görüyorum ki engellilerle ilgili ne yaptığımızdan adamın haberi yok. AK Parti iktidarının engelli vatandaşlarımıza yaptıklarını bugüne kadar hiçbir iktidar yapmadı. Babadedesi de yapmadı, onun iktidar olduğu partiler yapmadı. Biz yaptık, ama haberi yok, oradan geçiyor basın özgürlüğüne, oradan çıkıyor çevre meselesine, oradan çıkıyor sokak olaylarına…” diye konuştu.

aa