Dolar 37,9316
Euro 41,9651
Altın 3.814,85
BİST 9.601,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 16°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Akademisi’nin nasıl işleyeceğini anlattı

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Akademisi’nin nasıl işleyeceğini anlattı
21/02/2025 17:21
A+
A-

Yusuf Tekin, birçok ülkede 500-600 saat uygulamalardan sonra öğretmen atamalarının yapıldığını belirterek, “Biz de geçtiğimiz ekim ayında TBMM’de kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile beraber Milli Eğitim Akademisi kurduk.” dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Aksaray’a gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Valiliği ziyaret etti.

Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Tekin, Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ile makamında görüştükten sonra İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Tekin, Bakanlık olarak 81 ilde belirli aralıklarla değerlendirme toplantıları yaptıklarını söyledi.

“DERSLİK BAŞINA 20’LERE DÜŞEN BİR TÜRKİYE”
Merkezden alınan kararların ve politikaların illerde nasıl karşılık aldığını görmek adına bu toplantıları düzenlediklerini belirten Tekin, şöyle konuştu:

Bakan yardımcılarımız ve birim amirlerimizle beraber kentteyiz. Yaptığımız işlerin sahadaki karşılığını almak için yerel siyasete çok ihtiyacımız var. Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Aksaray’da da eğitim ve öğretim altyapısı 2002 ile kıyaslanmayacak düzeyde gelişmiş durumda. 2002 öncesi Türkiye ile 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı arasındaki Türkiye, iki farklı ülke gibi duruyor.

Birisinde öğrenci başına derslik ortalaması 40’lı rakamlarda, 70-80 kişilik sınıflarda eğitimin yapıldığı bir Türkiye var. Diğerinde ortalama derslik başına öğrenci sayısının 20’lere düştüğü bir Türkiye var.

Birisinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının yine dünya ortalamalarının çok üstünde olduğu bir Türkiye varken, bugün OECD ortalamalarına erişmiş bir Türkiye var. Bu gerçekten eğitim ve öğretim alanında ülkemizde yapılan ciddi devrim. Bunun sonuçlarını da almaya başladık.

Tekin, uluslararası ölçme ve değerlendirme yapan mekanizmaların Türkiye ile ilgili raporlarını bakanlık olarak sürekli değerlendirdiklerini dile getirdi.

“MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ALANINDA OECD ÜLKELERİ ARASINDA AVRUPA’DA BİRİNCİ DURUMDAYIZ”
Trendin 2002’den itibaren sürekli yukarı doğru olduğuna işaret eden Tekin, “2024 aralık ayı başında OECD’nin yaptığı bir değerlendirme Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) ile Türkiye, fiziki ve teknolojik altyapıya yaptığı yatırımların karşılığını eğitimin niteliği açısından da almış oldu.

Matematik ve fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında Avrupa’da birinci olmuş durumdayız. Bunlar çok ciddi adımlar. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Tekin, Türkiye’nin eğitim konusunda ciddi mesafe katettiğini vurguladı.

“BİRÇOK ÜLKEDE 500-600 SAAT UYGULAMALARDAN SONRA ATAMA YAPILIYOR”
Eğitimin çok dinamik bir alan olduğuna dikkati çeken Tekin, şöyle devam etti:

Geldik, artık iyiyiz ve rahatız olmaz. Sürekli kendimizi geliştirmek durumundayız. Şimdi eğitim ve öğretimle ilgili dünyada var olan yenilikleri ve sorunların çözümü için alınan tedbirleri biz de ülkemizde uygulamaya başladık.

Bunlardan bir tanesi, öğretmen yetiştirme sürecinde yeni modeller dünyada uygulanmaya başladı. Öğretmen olarak istihdam edilen kişilerin mesleğe başlamadan önce uzun bir uygulama tecrübesi olması.

Örnek olarak uygulanmaya başlandı. Birçok ülkede 500-600 saat uygulamalardan sonra öğretmen atamaları yapılıyor. Biz de geçtiğimiz ekim ayında TBMM’de kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile beraber Milli Eğitim Akademisi kurduk.

Milli Eğitim Akademisi, bundan sonra öğretmen olarak istihdam edeceğimiz arkadaşları mesleğe başlamadan önce ve başladıktan sonra 5’er yıllık periyotlarla kendilerini sürekli geliştirmesi açısından hizmet içi eğitmeler verecek. Bu anlamda illerimizde fiziki altyapısı uygun olan yerleri Milli Eğitim Akademisi olarak değerlendirmek istiyoruz.

Tekin, Milli Eğitim Akademisinin ilk örneklerinden birinin Aksaray’da hayata geçeceğini kaydetti.

 

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı