Trump’tan üçüncü dönem mesajı: Şaka yapmıyorum

ABD Başkanı Donald Trump, Anayasa’nın 22. maddesine rağmen Beyaz Saray’da üçüncü dönem görev yapma ihtimalini dışlamayarak, “Bunu yapmanın yolları var ve şaka yapmıyorum” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD basınına verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Üçüncü kez başkanlığa aday olma konusunu gündeme taşıyan Trump, Anayasa’nın 22. maddesine rağmen Beyaz Saray’da üçüncü dönem görev yapma ihtimalini dışlamayarak, “Çalışmayı seviyorum. Birçok kişi bunu yapmamı istiyor. Ama yönetimin çok erken bir dönemindeyiz. Önceliğim mevcut görevim” ifadelerini kullandı.
Kendisine üçüncü dönem için adaylık hakkı tanınacak bir plan sunulup sunulmadığı sorusuna Trump, “Bunu yapabileceğiniz yöntemler var” yanıtını verdi. Trump, ABD Başkan Yardımcısı James David Vance’in aday olup daha sonra görevi kendisine devretmesi gibi senaryolar hakkında ise “Bu bir yöntem” ifadelerini kullanarak, “Ama başkaları da var” diyerek muhtemel alternatiflerin varlığına işaret etti.
Anayasa değişikliği tartışması gündemde
ABD Anayasası’nın 22. maddesi, bir kişinin iki dönemden fazla başkanlık yapmasını yasaklıyor. Bu yasağın kaldırılması ise oldukça zor bir süreç gerektiriyor. Kongre’nin üçte iki çoğunluğunun oyu ya da eyaletlerin üçte ikisinin anayasa değişikliği konvansiyonu çağrısında bulunması gerekiyor. Her iki senaryoda da değişikliğin yürürlüğe girmesi için eyaletlerin dörtte üçünün onayı şart.
Cumhuriyetçi Tennessee Temsilcisi Andy Ogles, başkanlık görev süresini uzatmaya yönelik bir karar tasarısı hazırlayarak, bu tartışmaları yasama boyutuna taşıdı. Öte yandan Trump’ın yakın müttefiklerinden Steve Bannon ise verdiği bir röportajda, Trump’ın “2028’de yeniden aday olacağına ve kazanacağına” inandığını ifade etti.
Trump’ın “krallık” imaları da tartışma konusu oldu. Beyaz Saray, New York’taki trafik sıkışıklığı ücretlendirmesini kaldırmasının ardından Trump’ı taçla gösteren bir dergi kapağını X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşarak, Trump’ın “Kral çok yaşa!” ifadelerini alıntıladı.
“Eğer ateşkes olmazsa vergiler yolda”
Trump, Rusya’nın Ukrayna ile ateşkes konusunda sorumluluk almadığı takdirde Rus petrolüne yönelik ikincil gümrük vergileri getireceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e yönelik eleştirilerini hedef alan Trump, bu açıklamalara “çok kızdığını ve öfkelendiğini” vurguladı. Trump, “Eğer Rusya ve ben Ukrayna’da akan kanı durdurma konusunda bir anlaşmaya varamazsak ve bunun Rusya’nın suçu olduğunu düşünürsem ki olmayabilir ama eğer öyle görürsem, Rusya’dan çıkan tüm petrole ikincil gümrük vergileri koyacağım. Rusya’dan petrol alırsanız, ABD’de iş yapamazsınız” ifadelerini kullanarak, Rus petrolüne yüzde 25 ila yüzde 50 arasında değişebilecek vergi getirmeyi planladığını belirtti.
Rusya açıklamaları Trump’ın daha önce Venezuela’ya uyguladığı benzer yaptırımların ardından geldi. Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne göre, Rus petrol ürünlerinin en büyük ithalatçıları arasında Çin, Türkiye, Brezilya ve Hindistan yer alıyor. Trump’ın Venezuela modeli üzerinden hareket etmesi durumunda bu ülkeler de ekonomik yaptırımlardan etkilenebilir.
Trump ve Putin bu hafta yeniden görüşebilir
Trump, Putin’le bu hafta tekrar görüşmeyi planladığını ve ilişkilerinin iyi olduğunu belirterek, “Doğru şeyi yaparsa, öfkem hızla dağılır” dedi.
Trump, Rusya ve İran’ı ek tarife uygulamakla tehdit etti
ABD Başkanı Donald Trump, nükleer anlaşma konusunda İran’a ve ateşkes sağlama girişimlerini engellerse Rusya’ya ek tarifeler getireceklerini açıkladı. Trump, Rusya’nın Ukrayna ile müzakereler için “meşru yönetim” gerekliliğine ilişkin açıklamalarını ise “doğru olmayan” bir yaklaşım olarak nitelendirerek, Moskova ile anlaşma sağlanmazsa ek yaptırımların devreye gireceğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, nükleer bir anlaşmaya yanaşmazsa İran’a, ateşkes sağlama girişimlerini engellerse de Rusya’ya ek tarife getirecekleri uyarısında bulundu.
NBC News’e konuşan Trump, Rusya ve İran hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna ile müzakerelerin yapılabilmesi için “meşru bir yönetim olması gerektiğine” ilişkin sözleri hakkında “çok sinirli ve kızgın” olduğunu belirterek bu söylemlerin “doğru olmadığını” ifade etti.
Savaşı sona erdirme konusunda Rusya ile anlaşmaya varılamazsa ve bunun Moskova’nın bir hatası olduğunu düşünürse, Rus petrolüne “ikincil tarifeler getireceği” uyarısında bulunan Trump, “Bu, eğer Rusya’dan petrol alırsanız, ABD’de iş yapamayacağınız anlamına gelir.” dedi.
Trump, ateşkes anlaşması olmazsa bu yaptırımların 1 ay içinde yürürlüğe gireceğini kaydetti.
Başkan Trump ayrıca, nükleer programını “tamamen sona erdirmesini” talep ettikleri İran’ı da “ek tarifeyle” tehdit etti.
Nükleer silah geliştirmeme konusunda ABD ile anlaşmaya varılmazsa İran’ı “daha önce hiç görmedikleri şekilde bombalayacaklarını” savunan Trump, ABD’li ve İranlı yetkililerin görüştüklerini dile getirdi.
Trump’ın İran’a müzakere çağrısı ve tehditleri
Fox Business Network’e 7 Mart’ta röportaj veren ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri Ali Hamaney’e bir mektup gönderdiğini açıklamıştı.
Trump, “Onlara, ‘Umarım müzakere edersiniz çünkü askeri olarak girmemiz gerekirse bu korkunç bir şey olacak’ diyen bir mektup yazdım.” ifadesini kullanmıştı.
Hamaney, 8 Mart’ta yaptığı bir konuşmada, ABD’nin müzakere talebiyle sorunları çözmek değil, kendi taleplerini dayatmak ve tahakküm kurmak istediğini belirterek, İran’ın bunu kabul etmeyeceğini söylemişti.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da 11 Mart’ta Trump’ın tehditlerine ilişkin, “Tehdit ettiğin için seninle müzakere etmeyeceğim. Ne halt etmek istersen et.” demişti.
Son olarak uluslararası basında İran’ın, Birleşik Arap Emirlikleri aracılığında ABD ile dolaylı görüşmeler yapma teklifini değerlendirdiği belirtilmişti.
İki ülke daha önce de Umman aracılığında çeşitli düzeylerde dolaylı görüşmeler yapıyordu.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 27 Mart’ta Trump’ın, İran lideri Hamaney’e gönderdiği mektuba cevabı Umman üzerinden ilettiklerini bildirmişti.
Kaynak: Türkgün