Dolar 45,3503
Euro 53,4728
Altın 6.889,72
BİST 15.062,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Çok Bulutlu
İstanbul
24°C
Çok Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 25°C

Trump’tan Hürmüz Boğazı’nda Flaş Hamle: ‘Özgürlük Projesi’ Durduruldu

Trump’tan Hürmüz Boğazı’nda Flaş Hamle: ‘Özgürlük Projesi’ Durduruldu
06/05/2026 10:36
A+
A-

# Trump’tan Hürmüz Boğazı’nda Flaş Hamle: ‘Özgürlük Projesi’ Durduruldu

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı’ndaki “Özgürlük Projesi”ni geçici olarak durdurma kararı aldıklarını açıkladı. Trump, bu kararın arka planında İran’a karşı elde edilen askeri başarılar ve müzakerelerde kaydedilen büyük ilerlemenin yattığını belirtti.

‘Özgürlük Projesi’ Geçici Olarak Durduruldu

 

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, projenin mevcut durumunu değerlendirerek şöyle dedi:

> “Pakistan ve diğer ülkelerin talebi üzerine, İran’a karşı yürüttüğümüz harekatta elde ettiğimiz muazzam askeri başarılar ve ayrıca İran temsilcileriyle tam ve nihai bir anlaşmaya varılması yönünde büyük ilerleme kaydedilmiş olması dolayısıyla, abluka tam olarak yürürlükte kalmakla birlikte, (taraflar arası) anlaşmanın nihai hale getirilip imzalanıp imzalanamayacağını görmek için Özgürlük Projesi’nin kısa bir süreliğine durdurulmasına karşılıklı olarak karar verdik.”

Ne Olmuştu?

 

Trump, 4 Mayıs’tan itibaren Hürmüz Boğazı’nda mahsur kalan ve Orta Doğu’daki krizle ilgisi bulunmayan “tarafsız” ülkelere ait gemilerin geçişine destek vereceklerini duyurmuş ve bu girişimi “Özgürlük Projesi” olarak adlandırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması nedeniyle Körfez bölgesinde 87 ülkeden yaklaşık 23 bin sivilin tahliyesi için “Özgürlük Projesi” operasyonunun başlatıldığını belirtmişti.

 

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı başka bir açıklamada umudunu dile getirerek, “Umarım 100 bin tahmininden daha az insan ölür” ifadesini kullandı. Bu gelişmeler, İran ile ABD arasında gerginliklerin azalması ve nihai bir anlaşmaya varılması yönünde umutları artırdı. Ancak, taraflar arasındaki müzakerelerin nasıl sonuçlanacağı ve bölgedeki gelişmelerin nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.