DUNYA BASININ DA YEREL SECİMLER
Yerel seçimler dünya basınında da büyük puntolar ile yer buldu. Dünya medyası seçim sonuçlarının, kitlesel protesto gösterilerine ve yolsuzluk iddialarına rağmen Başbakan Erdoğan’ın zafer elde ettiğini gösterdiği değerlendirmesini yaptı.. Ayrıca yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimine dikkat çekildi.
30 Mart yerel seçimleri Türkiye’de olduğu kadar dünya medyasında da geniş yankı buluyor.
Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, “Başbakan Erdoğan, yolsuzluk ve manipülasyan suçlamalarına rağmen, bir çeşit referandum olarak değerlendirilen kritik yerel seçimlerden zaferle çıktı” değerlendirmesinde bulundu.
Los Angeles Times, Türkiye’de İktidar Partisi’nin yerel seçimlerde ‘büyük bir zafer kazandığını’ vurgularken; New York Times, “Başbakan Erdoğan’ın, iktidarına meydan okuyan Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve yolsuzluk soruşturmalarına rağmen yerel seçimleri kazandığı” ifadelerini kullandı; bu başarının Başbakan’ı, iktidardaki zamanını uzatmaya yönelik arayışlara girmeye cesaretlendirebileceğine dikkati çekti.
Abc News, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir önceki yerel seçim sonuçlarından çok daha yüksek oy aldığını yazarak, Erdoğan’ın 12 yılının referandumundan zafer ile çıktığını belirtti.
Bloomberg de, Başbakan Erdoğan’ın, yolsuzluk skandalları arasında, arkasındaki desteğin test edilmesi olarak görülen yerel seçimlerden zaferle çıktığını yazdı.
Reuters haber ajansı, yerel seçimlerin sonucunun, Başbakan’ın devlet içerisinde kendisini devirmek istemekle suçladığı çevrelerle mücadele etmekteki yetkisini arttıracağı yorumunu abonelerine aktardı.
İngiltere’nin The Telegraph gazetesi, “Adalet ve Kalkınma Partisi kitlesel protesto gösterileri, yolsuzluk skandalları ve internet yasaklarının damga vurduğu bir sürecin ardından, yerel seçimlerden önemli bir fark elde ederek çıktı” değerlendirmesini aktarırken, The Guardian, Erdoğan’ın elde ettiği güçlü sonuçlardan sonra Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğine dikkati çekti.
Financial Times da, Erdoğan’ın balkon konuşmasında söylediği “Verilecek her türlü göreve kendimizi adamaya hazırız” ifadelerini, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceği sinyali olarak okuyan gazetelerden.
Almanya’nın Landeszeitung gazetesi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Türkiye’yi demokratik araçlarla demokrasiden uzaklaştıracağı görüşünü savundu; partinin toplumu derinden İslamîleştirilmesi hedefini gözettiğini belirtti.
Stuttgarter Nachrichten gazetesi de, Başbakan Erdoğan’ın, muhafazakar seçmenini kendisine kilitlemek için ülkedeki bölünmüşlüğü son aylarda gayet bilinçli bir şekilde daha da derinleştirdiği yorumunu aktardı.
Fransız France 24, İktidar partisinin yerel seçimlerdeki başarısının Erdoğan’ın siyasi geleceğini etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan’ın seçenekleri arasında cumhurbakanlığına adaylığın yanı sıra parti tüzüğünü değiştirerek başbakanlıkta dördüncü bir dönem geçirmek olabileceğini de aktardı.
İspanyol El Pais haberinde, “Başbakan Erdoğan, kendini yolsuzluk suçlamalarından ve vatandaşların yaptığı protestolardan korumak için sosyal medya hesaplarını ve interneti yasaklayarak ortaya koyduğu otoriterliğini seçimlerle meşrulaştırdı” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Sesi, İktidar Partisi’nin Türkiye genelinde açık farkla gelibiyet elde ettiğini aktardı.