Dolar 34,5466
Euro 36,0095
Altın 2.987,56
BİST 9.516,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

DEPREMDE ÖN HASAR TESPITI UYDUDAN YAPILACAK

DEPREMDE ÖN HASAR TESPITI UYDUDAN YAPILACAK
22/03/2013 13:22
A+
A-

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen projeyle, Türkiye’nin milli uydularından afet öncesi ve sonrasında alınan fotoğraf ve görüntüler karşılaştırılarak, otomatik ön hasar tespiti yapılacak.AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, TÜBİTAK ile geliştirilen Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi Ar-Ge Projesi ile afet yönetimini daha etkin hale getirmek için ticari uydular ve milli uydular RASAT ile GÖKTÜRK-2’den yararlanılacak.

 

Bu kapsamda, milli uydulardan alınan fotoğraf ve görüntüler, afetlerde ön hasar tespit için kullanılacak. Uydunun afet öncesi ve sonrasında aldığı fotoğraf ve görüntüler karşılaştırılarak, otomatik ön hasar tespiti yapılabilecek.

Böylece geniş alanda etkili olası depremlerde, yıkımın nerelerde fazla olduğu tespit edilerek, müdahale ekipleri buna göre yönlendirilebilecek.

Projeyle, uydudan alınan görüntüler analiz edilerek, denizde petrol sızıntısı, akarsu kirliliği, çölleşme veya heyelan gibi yavaş gelişen afetler önceden tespit edilebilecek.

Türkiye’nin hava araçlarının envanteri çıkarılacak

Proje kapsamında, afetlerde insanlı hava araçları ile mikro ve stratejik seviye insansız hava araçlarıyla (İHA) çekilecek online görüntülerden de yararlanılması planlanıyor.

Bu çerçevede ilk etapta, Genelkurmay, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumların yanı sıra özel sektörün elindeki havacılık araçlarının envanteri çıkarılacak.

Türkiye’nin afet yönetiminde kullanabileceği hava gücünün belirlenmesinin ardından, afette ön hasar tespitin yakın bölgelere konuşlu hava araçlarıyla yapılması sağlanacak. Eksik noktalara ise hava araçlarının yerleştirilmesi için anlaşmalar yapılacak.

İnsanlı ve insansız hava araçlarından gelen online görüntünün, harita üzerinde hangi noktada olduğunun belirlenmesi için de kamu, üniversite, özel sektörün gerçekleştirdiği ”görüntü işleme” çalışmaları bir araya getirilecek.

AA