Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 15°C

CHP’LI ORAN: SON 12 YILDIR MESLEKI EĞITIM BILINÇLI YAPILMADI

CHP’LI ORAN: SON 12 YILDIR MESLEKI EĞITIM BILINÇLI YAPILMADI
18/01/2014 14:20
A+
A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hileli gıda sektörünün büyümesinde denetimlerin yetersiz kalmasının etkili olduğunu savunarak, “Yaklaşık 5 bin denetçiyle, 500 binin üzerinde iş yerinin sağlıklı denetimi, aksaklıkların tespiti, sorumlularının cezalandırılması ve teşhiri olanaksız” ifadesini kullandı.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti’nin halk sağlığı ve gıda teröründe de yetersiz ve başarısız olduğunu iddia etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı yaklaşık 43 bin gıda üreticisi işletmeye karşılık, kayıt dışı üretim ve satış yapan 500 bin civarında işletmenin bulunduğunu ifade eden Oran, Bakanlığın yaklaşık iki yıldır hileli gıda üreten ve satan firmaları teşhir ettiğini hatırlattı.

Bunun doğru bir uygulama olmasına karşın denetim elemanı sayısının yetersizliği nedeniyle etkisinin sınırlı kaldığını savunan Oran, “Yaklaşık 5 bin denetçiyle, 500 binin üzerinde iş yerinin sağlıklı denetimi, aksaklıkların tespiti, sorumlularının cezalandırılması ve teşhiri olanaksız” ifadesine yer verdi.

Hileli gıda sektörünün büyümesinde denetimlerin yetersiz kalmasının etkili olduğunu öne süren Oran, şunları kaydetti:

“Son 12 yıldır mesleki eğitim bilinçli yapılmadı. Üretim desteklenmedi, gıda sanayicisi rekabet gücünü kaybetti. Türkiye, birçok üründe kontrolsüz, ucuz ithalata ve denetimsiz, hileli iç üretime mahkum edildi. 2000’de tarımda kendine yeten ülkelerden biri olan Türkiye, AKP ile şimdi ‘net tarım ithalatçısı’ oldu. Tahıl ambarı Türkiye, buğday hatta saman bile ithal eder oldu. Hayvancılık merkeziydi, şimdi kurbanlık koyun ithal ediliyor. Üretici ile sanayicisinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesinin teşvik edilmediği gıda sektörü, ne kendine ne halka şifa olabildi.”

aa