Dolar 34,5391
Euro 36,0182
Altın 3.008,15
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

BM, FRANSA’YA KULAK VERDİ

BM, FRANSA’YA KULAK VERDİ
14/01/2013 11:14
A+
A-

BM Güvenlik Konseyi, Fransa’nın çağrısı üzerine Mali’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanacak

BM Güvenlik Konseyi, Fransa’nın çağrısı üzerine Mali’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanacak.
Fransa’nın çağrısını Twitter hesabından duyuran Fransa’nın BM Daimi Temsilciliği Sözcüsü Brieuc Pont, toplantıda Mali’deki son gelişmelerin ele alınacağını belirtti.

11 asker öldü

Mali’de hükümetin, ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplara yönelik askeri operasyonları sırasında 11 askerin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Mali Geçici Devlet Başkanı Dioncounda Traore, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ”Cesur askerlerimizi selamlıyorum. Konna kentinde savaşarak hayatını kaybeden 11 askerimiz, adlarını tarihe altın harflerle kazımıştır” dedi.

Mali’de Ocak 2012’de ülkenin kuzeyi silahlı grupların kontrolüne geçmiş ve mart ayında askeri darbe olmuştu. Silahlı grupların, bölgedeki hakimiyetleri oluşan iktidar boşluğu nedeniyle daha da genişlemişti. Başlarda yerel Tuareglerle ittifak kuran Ensaruddin ile Tevhid ve Cihad hareketi, daha sonra Tuaregleri dışlayarak bölgedeki başlıca kentlerde denetimi ele geçirmişti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği, kuzeydeki gruplara yönelik uluslararası askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi’ne başvurmuş ve Konsey’den şartlı onay verilmişti. Fransa önceki gün Mali’deki çatışmalara askeri müdahalede bulunmuştu.

Destek veren ülkelere saldırırız

Tevhid ve Cihad Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, ”Geçtiğimiz dönemde uyuşturucu kaçakçısı mafyaları zayıflatmak ve Azavad Kurtuluş Örgütü’nün gücünü kırmak için yaptığımız operasyonlar komşu ülkelere uygulayacağımız stratejiye engel teşkil etmeyecek. Mali’nin kuzeyine yapılan müdahaleye destek veren ülkelere saldırı yapmaya kararlıyız” denildi.

Barışçıl çözümden yanayız

Mali’nin kuzeyindeki silahlı gruplardan Ensaruddin Hareketi de ” Fransa veMali ordu birliklerinin kuzeydeki Konna kentini silahlı gruplardan geri aldığı” iddialarını yalanladı.

Ensaruddin Hareketi, internet sitesi üzerinden yayımladığı açıklamada, barışçıl çözümden yana olduğunu belirtti.

Açıklamada, ”Fransız ordusu tarafından desteklenen Mali ordusunun Konna kentine girdiğine yönelik basında yer alan haberler gerçeği yansıtmıyor. Kentin kontrolü, bizim elimizde” ifadelerine yer verildi.

Mali ordusunun, ”masum insanları öldürmek, Ensaruddin’in barışçıl çözüm girişimini hafife almak, bölgeyi işgal etmek isteyen emperyalistlerin taleplerini karşılamakla” suçlandığı açıklamada, hareketin başkent Bamako’ya yöneleceğine ilişkin haberler de yalanlandı.

Siyasi çözüm bulunsun

Libya Başbakanı Ali Zeydan, Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali ve Cezayir Başbakanı Abdulmalik Selal, ortak bir açıklama yayımlayarak, ”Mali krizi için siyasi bir çözüm yolunun bulunması gerektiğini” belirtti.

Fransa ABD’den lojistik destek alacak

Bu arada Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, ülkesinin Mali’deki terörist gruplara yönelik başlattığı askeri operasyonlarda ABD’den lojistik destek alacağını söyledi.

Drian, Avrupalı müttefiklerin de gerektiği takdirde Fransız birliklerine teknik yardımda bulunabileceğini bildirdi.

Mali’ye şu ana kadar yaklaşık 500 Fransız askeri ile Rafale savaş uçaklarının gönderildiğini ifade eden Le Drian, gerektiği takdirde bu miktarın artırılabileceğini söyledi.

Cezayir’den sert karşılık uyarısı

Cezayir resmi haber ajansı APS’nin haberine göre, Başbakan Abdulmalik Sellal, ülkesinin Mali’de çatışan taraflar arasında diyalog kurulması için çalışmaya devam ettiğini ancak ülke güvenliğinin tehlikeye girmesi durumunda gereken yanıtın kararlılıkla verileceğini söyledi.

Ensaruddin güçleri sınıra ilerliyor

Mali’nin Moritanya sınırındaki Diablee Belediyesi Başkanı Ammar Diakty, Ensaruddin hareketine bağlı güçlerin bölgeye doğru ilerlediğini söyledi.

Ölüme hazırız

Mali’nin kuzeyindeki silahlı gruplar, stratejik öneme sahip Konna bölgesinde Fransa güçleri ile Mali ordusuna karşı Ensaruddin hareketiyle birlikte savaşıyor.
Ensaruddin Sözcüsü Sanda Veled, yaptığı açıklamada, ”Savaş bizi, Batı Afrika’daki Tevhid ve Cihad örgütünün yanı sıra diğer İslami hareketlerle de yakınlaştıracak. Düşmanımız bir. Mali’nin kuzeyi işgalcilere mezar olacak. Biz ölüme hazırız, Fransızlar ise sadece yaşamayı ve masum insanları öldürmeyi bilirler” dedi.

AA