Dolar 34,5391
Euro 36,0182
Altın 3.008,15
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

BAKANLIK: SAHURSUZ RAMAZAN DOĞRU DEĞIL

BAKANLIK: SAHURSUZ RAMAZAN DOĞRU DEĞIL
08/07/2013 17:02
A+
A-

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların Ramazan’da beslenme ile ilgili sorularına twitter üzerinden cevap verdi.

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların Ramazan’da beslenme ile ilgili sorularına twitter üzerinden cevap verdi. Twitter’da ‘Ramazan ve beslenme’ etiketi ile yöneltilen soruları, Sağlık Bakanlığı uzmanları cevapladı. Başkent Üniversitesi Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhittin Tayfur, sadece iftar yaparak Ramazan’ın geçirilmesinin sağlık açısından doğru bir davranış olmadığını söyledi.

Vatandaşlara mutlaka sahur yapmaları konusunda uyarılarda bulunan Tayfur, “Mevsimin sıcak olması aşırı sıvı kaybı nem vücutta bir takım metabolik değişimler kalpten kan akımının azalması tansiyon ve şekerde değişmeler olabilir özellikle sahur yapılmadan oruca niyetlendiği zaman gün içinde bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilir çalışma verimini düşürebilir kişilerle olan sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir bu nedenle sahura kalkılmalı iftar yapılmalı.” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı, twitter hesabı üzerinden vatandaşların sorularını cevaplamaya devam ediyor. Uygulama ile Sağlık Bakanlığı, sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği halk sağlığı konularında bilinçlendirme programlarına bir yenisi eklemiş oldu. Bakanlığın, twitterda anında soru cevap uygulamasının yeni konusu: Ramazan ve beslenme. Oruç tutarken sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız? Nasıl bir beslenme düzeni takip etmeliyiz? İftar ve sahur sofralarında nelere dikkat etmeliyiz? gibi soruların cevaplarını Sağlık Bakanlığı uzmanları verdi. Twitter üzerinden gelen soruları Başkent Üniversitesi Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhittin Tayfur, Türk Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Nermin Çelikay ve diyetisyen Duygu Ünal cevapladı.

“AŞIRI YAĞLI; TUZLU ŞEKERLİ ÜRÜNLER SUSUZLUĞU ARTIRIR”

“Sahurda özellikle susuzluk hissini azaltacak ne gibi gıdalar almalıyız?” sorusunu Tayfur, “Çok aşırı yağlı tuzlu ve şekerli ürünler susuzluğu arttırır. Kafein içeren içecekler vücuttan sıvı atımını hızlandırmakta. Sahurda kahvaltı türü yumurta, yeşil sebze, domates veya çorba sebze ve zeytin yağlılar tercih edilmeli. Bunların yanında sıvı alımı arttırılmalı.” diye cevapladı.

“Sadece iftarla ondana tuzsuz yağsız besinlerle ramazanı geçirmek doğru mudur?” sorusuna Tayfur şu cevabı verdi; “Mutlaka sahur yapılmalı. Mevsimin sıcak olması aşırı sıvı kaybı nem vücutta bir takım metabolik değişimler kalpten kan akımının azalması tansiyon ve şekerde değişmeler olabilir özellikle sahur yapılmadan oruca niyetlendiği zaman gün içinde bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilir çalışma verimini düşürebilir kişilerle olan sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir bu nedenle sahura kalkılmalı iftar yapılmalı. Sadece iftarda tüketilenle oruç tutmak sağlık açısından doğru bir davranış değil.”

Vatandaşlardan bakanlığa gelen sorular ve cevapları:

-Düzenli bir şekilde fitness sporu yapıyorum iyi ve dengeli beslenmem gerekiyor oruç sürecinde besin ve proteini nasıl sağlarım?

Proteini yüksek ürünlere yeterli miktarlarda tüketmeniz gerekir. Örn. Et ürünleri, kurubaklagiller, yumurta, süt ürünleri bunlar protein açısından zengin besinlerdir. Sahur ve iftarda yeterli miktarlarda tüketilmesi ihtiyacınızı karşılayabilir.

– Ramazan’da çok tatlı tüketiyoruz. Nasıl yapalım. Yemekten ne kadar sonra yiyelim?

İftarda aşırı şerbetli tatlılar yerine yazın daha sık sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilebilir.

– Ramazan’ın ilk günleri ile ilerleyen günler arasında beslenme alışkanlığında değişiklik gerekir mi?

Ramazan’ın her günü için sahurda ve iftarda yeterli ve dengeli gıdalar almak önem arz etmektedir. İlk günleri ile ilerleyen arasında beslenme alışkanlığında değişikliğe gerek yoktur.

– Bir günde 17 saat susuz kaldıktan sonra sağlıklı beslensek bile bedenimizde tahrifat olur mu olmaz mı?

4 besin grubundan yeterli tüketilince iftarla sahur arasında yeterli sıvı takviyesi yapılınca bedende herhangi bir tahribat olmamaktadır.