Dolar 34,5766
Euro 36,0557
Altın 3.009,26
BİST 9.463,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Akdeniz’de tarihi keşif: 3600 yıllık Girit-Minos hançeri gün yüzüne çıktı

Akdeniz’de tarihi keşif: 3600 yıllık Girit-Minos hançeri gün yüzüne çıktı
29/08/2024 15:07
A+
A-

Antalya Kumluca açıklarında 3600 yıllık Girit-Minos uygarlığına ait bir tunç hançer keşfedildi. Bu buluş, Akdeniz’in tarihî zenginliklerine ışık tutuyor.
Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında, tarih sahnesine ışık tutan yeni bir buluş yapıldı.

AKDENİZ’DE TARİHİ KEŞİF
Girit-Minos Uygarlığına ait olduğu belirlenen ve yaklaşık 3600 yıllık olduğu tahmin edilen gümüş perçinli bir tunç hançer, Akdeniz’in derinliklerinden gün yüzüne çıkarıldı.

50 METRE DERİNLİKTE BULUNDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle 2019 yılından beri devam eden bu kazılar, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğinde yürütülüyor. 50 metre derinlikte bulunan batık, şimdiye dek Trodos Dağları’ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçeleriyle dikkat çekmişti. Ancak son keşif, batığın taşıdığı tarihî ve kültürel zenginliğin boyutlarını daha da derinleştiriyor.


Girit-Minos Uygarlığına Ait İpuçları
Uzmanlara göre, hançerin Girit-Minos Uygarlığına ait olması, batığın Girit’e doğru yol aldığı sırada battığını işaret ediyor. Bu buluş, Akdeniz’in tarihî ticaret rotalarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden gözden geçirmemizi sağlayacak önemli ipuçları sunuyor.

Kumluca batığı, sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. 3600 yıllık bu hançer, Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkarırken, bölgenin tarihî zenginliğini bir kez daha ortaya koyuyor.

“EN ÖNEMLİ KEŞİFLERDEN BİRİ OLMAYA ADAY”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Akdeniz’in derinliklerinden 3600 yıllık bir sır gün ışığına kavuştuğunu ve bu buluşun dünya su altı arkeolojisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Bakan Ersoy, kazı çalışmalarını yürüten ekiplere teşekkür etti.

Bakan Ersoy, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Akdeniz’in derinliklerinden 3 bin 600 yıllık sır gün ışığına kavuştu.

Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu.

Batık, sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkaran esere titiz çalışmalar sonucu ulaşan Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerimize teşekkür ediyorum.”

 

 

KAYNAK: Türkgün