ERMENEKLİ İŞÇİLER: BAŞBAKAN VE BAKANLAR BİZİ KANDIRDI
Ermenek’te yaşanan maden kazasının ardından kapatılan maden ocakları nedeniyle işsiz kalan işçiler, belediye meydanında toplanarak Başbakan, Cumhurbaşkanı ve bakanların, kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediği için eylem yaptı. İşçiler, kendilerine verilen 3 aylık maaş sözünün yerine getirilmediğini, borç batağında olduklarını vurgulayarak, “İşsiz kaldığımız gibi yeni bir işe de başvuramıyoruz. Çünkü işveren bizi ‘ücretsiz izinli’ olarak gösteriyor. Bu nedenle SSK’da çalışan olarak görünüyoruz ve ne İş-Kur’dan işe girebiliyoruz ne de Kaymakamlıklardan yardım alabiliyoruz” diyor.
Geçtiğimiz 28 Ekim’de Karaman’ın Ermenek ilçesinde Cenne Kömür İşletmeleri’ne bağlı Hasşekerler Kömür İşletmesi’nde yaşanan maden kazasında 18 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından bölgede bulunan maden ocakları kapatıldı. İşçiler, işveren tarafından çıkışları verilmediği, ‘ücretsiz izinli’ olarak gösterildikleri için başka bir işe de alınmadıklarını belirtiyor.
Ermenek’te yaşanan maden faciasının ardından bölgedeki maden ocakları kapatılmıştı. İlçede yaklaşık bin 500 maden işçisi bu nedenle işsiz kaldı. Yaklaşık 8 aydır maaş alamadıklarını anlatan işçiler “Başbakan ve bakanlar, bizlere verdikleri sözleri tutmadı. Hepimiz borç batağındayız. Bir an önce sözlerini yerine getirmelerini istiyoruz.” dedi.
‘MADEN ŞİRKETİ ‘ÜCRETSİZ İZİNLİ’ GÖSTERDİĞİ İÇİN İŞE GİREMİYORUZ’
Bölgede kapatılan taşeron firmalardan Özkar Madencilik’te şef olduğunu söyleyen Mustafa Karakaya, maden ocaklarının kapatılmasından sonra işsiz kaldıklarını anlattı. “Bizi işsiz bıraktıkları gibi başka bir işe de girmemizi engelliyorlar.” diyen Karakaya, “Özkar Madencilik, bizim çıkışımızı vermedi. Bu yüzden iş başvurusu yaptığımızda sigortada çalışan gibi görünüyoruz. İş-Kur’dan da bu yüzden işsizlik maaşı alamıyoruz.” dedi.
1480 MAĞDUR İŞÇİ VAR
Karakaya, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, Ermenek’e gelip işçilere bazı sözler verdiklerini ancak bu sözlerin tutulmadığını anlattı. Karakaya “Bakanlar, tapu töreni için 28 Şubat’ta buraya geldiklerinde bizlere verdikleri sözlerin hiçbirini tutmadılar. Kaymakam Bey ve benim de aralarında bulunduğum 5 kişilik heyetle bakanımızla görüştük. Ermenek’te maden kazası sonrası tüm işsiz kalan madencileri kapsayan bazı sözler verildi. Yani Cenne Kömür İşletmeleri’ne bağlı kapatılan 4 ocaktaki işçileri kapsıyordu. Madenler kapatıldığı ve işsiz kaldığımız için işçilere maaş verilecekti. Kaza olan ocaktan işsiz kalanlara 6 ay, diğer kapatılan ocaklardaki işçilere 3 ay maaş verilecekti. Hasşekerler haricindeki diğer kapatılan ocakların işçilerine verilen bu söz yerine getirilmedi. Bu durumdan sadece Özkar Madencilik’te çalışan 130 mağdur işçi var. Toplam 1480 mağdur maden işçisi var.” dedi.
‘HEMŞEHRİMİZ LÜTFİ ELVAN, NEDEN ANTALYA’DAN ADAY OLDU?’
İşçi Karakaya, Karaman Milletvekili ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın kendi seçim bölgesinden aday gösterilmeyip Antalya’dan milletvekili aday gösterilmesini şu sözlerle değerlendirdi: “Bakan Elvan, Ermenekli ve bizim milletvekilimizdi. Neden şimdi buradan adaylığını koymayıp gidip Antalya’dan aday oldu? Hemşehrilerinin karşısına çıkmaktan mı utandı? Buradan aday olsaydı da dertlerimizi dinlerdi ama heralde yüzü tutmadı. Danışmanlarıyla irtibata geçmeye çalışıyoruz ama bizleri tersliyor. ‘Sizinle mi uğraşacağım’ diyor.”
‘2 TRİLYON PARA NEDEN KAYMAKAMLIKTA HALA BEKLİYOR?’
Ermenek’teki mağdur işçilere destek olması adına bakanlıklardan Ermenek Kaymakamlığı’na yaklaşık 2 trilyon para gönderildiğini öne süren Karakaya, bu paranın neden hala mağdur işçilere verilmediğini eleştiriliyor. Karakaya “Kaymakamlığa, tarımsal kalkınmayı desteklemek için yaklaşık 2 trilyon destek geldi. Ancak bu para da hala kaymakamlıkta bekliyor. Biz 8 aydır maaş alamıyoruz, ekmeğimiz aşımız yok. Hibe konusunda söz vermişlerdi. İşsiz kalan işçilere inek, çapa motoru, koyun ve arıcılık gibi hibe desteği verileceği şeklinde vaatler verdi. Hiçbir vaat yerine getirilmedi.” dedi.
‘İŞÇİLER, BORÇLARI NEDENİYLE İCRALIK OLUYOR’
Maden işçilerinden Adnan Çoban, yaklaşık 8 aydır işçilerin işsiz kalması sonucu işçilerin icralık duruma geldiğine dikkat çekiyor. Çoban şunları söyledi: “Bakanlar, ilçemize gelip ‘İşsiz kalan madencilerin mağduriyetlerini gidereceğiz, aç bırakmayacağız’ dediler. Bu sözleri verdiler. Kaymakamlıkta çok kez toplantı yaptık. Çoğu arkadaşımız, araba parası olmadığı için toplantıya bile gelemedi. Devletin bize verdiği sözü tutmasını istiyoruz. Artık işçilerin kredi borçları nedeniyle icralık duruma düşmeye başladı. Borçlar ertelendi ama artık süre dolduğu için zor durumdayız. Üç aylık verecekleri asgari ücreti verseler en azından bakkala, markete olan borcumuzu öderiz. İlçede herkes borç içinde, kimse diğerine borcunu ödeyemiyor. Bu insar yarın birgün hırsızlığa mı başlasın? Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, ocağa gelip ‘Kimseyi mağdur etmeyeceğiz’ diye toplantılar yaptı. Neden şimdi sözlerinde durmuyorlar?”
‘BAKAN ERMENEK’İ BIRAKIP ANTALYA’YA KAÇTI ‘
Belediye önünde tepkisini gösteren işçilerden Ali Avcı, eski Bakan Lütfi Elvan’ın maden kazası nedeniyle kendi memleketinden aday olmadığını ileri sürerek şunları söyledi: “Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Ermenek halkına bir söz vermişti. Soma’daki işçilere verilen tüm haklar Ermenek’te işsiz kalan maden işçilerine de verilecekti. Ama bu sözler yerine getirilmedi. Hemşehrimiz Lütfi Elvan, buradan aday olmadı, Antalya’ya kaçtı. Antalya’da ayrı bir hava mı var? Neden tekrar buradan adaylığını koymadı? Hasşekerler Kömür İşletmesi’nde işsiz kalanlara yapılan yardım bize neden yapılmıyor? Kaymakamlık’ta biriken 12 trilyon para neden işçilere dağıtılmıyor da bekletiliyor?”
‘MAĞDUR İŞÇİ BİR KURUŞ ALAMADI, ESNAFA FAİZSİZ 50 BİN LİRA KREDİ VERİLDİ’
Ali Avcı, yaşanan maden facianın asıl mağdurlarının işçiler olmasına karşın devletin esnaflara 50 bin TL faizsiz kredi verirken işçilere bir kuruş dahi vermediğinden yakındı. Avcı şöyle konuştu: ‘Maden işçilerinin mağduriyeti sayesinde Ermenek esnafı, KOSGEB’ten faizsiz 50 bin TL kredi aldı. Ama maalesef mağdur olan işçi devletten bugüne kadar bir kuruş yardım alamadı. Esnaflar, bu faizsiz krediyi alıp çekti ve kullanıyor ama bu esnaflar işçiye dertlerini anlatabilmeleri için destek bile vermiyor. Asıl mağdurlar işçi. Ama bu devlet diyor ki ‘Sen zenginsen ben sana destek çıkayım. Garibansan git kaymakamlıktan fakir yardım paketini al evine git.’ diyor. Biz devletten hak ettiğimiz muameleyi bekliyoruz. Devletin bizi de insan yerine koymasını bekliyoruz.”
cihan