BAKAN MÜEZZİNOĞLU’NDAN ‘SOLARYUM’ AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, solaryum kullanımına sınırlama getirileceği yönündeki haberlere ilişkin, ‘Solaryumun sağlıkta, tedavide bir esprisi bir şeyi yok. Onunla ilgili bakanlığımız gerekli düzenlemeleri yapar’ dedi.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, 3. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi “Beslenme Alışkanlıklarında Büyük Dönüşüm” toplantısına katıldı.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, solaryum kullanımına sınırlama getirileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de, “Solaryumun sağlıkta, tedavide bir esprisi, bir şeyi yok. Onunla ilgili bakanlığımız gerekli düzenlemeleri yapar. Şu anda benim teknik olarak şu tedbir diyecek durum değil” dedi.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, bir soru üzerine nüfusun üçte birinin sağlıklı kilo, üçte birinin de fazla kilo olduğunu, kalan üçte birin de obez olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Önümüzdeki 5 yıldaki hedefimiz yüzde 50’yi sağlıklı kitle haline, yani normal kilolu grubu yüzde 50’lere çıkarmak, geri kalan yüzde 50’nin de yarısı obez grubunda, diğer yarısı da fazla kilolu grubunda olacak şekilde bir çalışma veya proje, yol haritamız var. 2018 sonuna kadar bu hedeflere doğru yürüyeceğiz. Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki diye de bir hükümet projesi şeklinde projemizin alt yapıları özellikle sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam. Sağlıklı yaşamın bir ayağı sağlıklı beslenme, kötü alışkanlıklardan uzak durma, diğeri de hareketli yaşam. Bir metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize önümüzdeki 4 yıl içinde 1 milyon bisiklet projemiz var” diye konuştu.
Üniversitelere bu yıl 100 bin bisiklet dağıtılacağını açıklayan Bakan Müezzinoğlu, “Şu anda en geç birincisini 10-15 gün içerisinde yapacağız ama esas projemizin bisiklet teminindeki yerli üretimdeki zorluklar nedeniyle üniversitelerimiz açılırken 75 bin daha planlıyoruz. Bu yıl 100 bin bisikleti dağıtmış olacağız. Bunu 150 bine çıkarmayı hedefliyoruz ve ilk kademede de üniversitelerimiz var.
Kampüsü olan bütün üniversitelerimize öğrenci sayılarıyla orantılı olarak bisikletleri dağıtacağız. Buradaki amacımız bir kültüre dönüşsün. Anneler, çocuklar, aileler bu yürüyüş olabilir, yüzme olabilir, bisiklete binme olabilir, değişik aktiviteler olabilir, otobüsten bir durak önce inmek olabilir, üç kat asansör kullanmamak olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu anlamda dünyadaki analizleri mevcuda göre projeksiyon yapıyor. Bizim 7-8 yıl önce mevcut sigara içenlere göre projeksiyon yapsaydı şu anda bizde sigara içme oranı muhtemelen yüze 25’lere değil, yüzde 40’lara doğru bir projeksiyon yapardı. Ama şimdi biz yüzde 25’leri yakalamış ve yüzde 20’lerin altına inmeyi hedefleyen bir Türkiye profili yakaladık. İnanıyorum ki obeziteyle ilgili de bu hedeflere toplumla birlikte, kamuoyuyla birlikte sahiplenerek ulaşacağız” şeklinde konuştu.
Ağız ve diş sağlığıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, “Bizim için ağız diş sağlığı önemli. Biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde Türkiye genelinde toplam diş üreticisi sayısı yaklaşık 1500 civarındaydı. Şu anda biz 7 bin 800’lere çıktık ve yıl sonu itibariyle 10 bin rakamını bütün Türkiye genelinde… Ağız ve diş sağlığı merkezlerini bütün ilçelerimize yapıyor pozisyona geldik.
Ağız diş sağlığı merkezi sayısı 34’lerden 160’lara falan çıkardık ve bir tane ağız diş hastalığı hastanesi varken şuanda hizmet veren 6 tane hastane var. Bu yılsonu itibariyle bu rakam 10’u geçecek. Kamu olarak önce biz ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde güçlü bir noktaya, vatandaşımızın kolay ulaşabileceği, modern, ileri teknolojilerin kullanılacağı bir hizmeti önce kendimiz sunmayı planlıyoruz. Diş hekimlerinden ağız ve diş sağlığı anlamında hizmet almayı normalde muayenehane hekimliği düzeyinde almayı düşünmüyoruz. Sağlık Bakanı olarak ben o anlamda onu doğru de bulmuyorum. Ama tıp merkezlerinden nasıl hizmet alıyorsak, ağız diş sağlığı merkezleri, 24 saat hizmet verebilecek yapılar oluşturursa Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanlığı ile bunu görüştük, o zaman düşünebiliriz. Vatandaşımız gittiği adreste cumartesi de olsa, Pazar da olsa ağız diş sağlığı konusunda sağlık hizmeti alabilmeli ki biz bu anlamda vatandaşımızı doğru adreslerle, dinamik yapılarla, fiziki mekanlarının projelendirilmiş uygun yerlerde o hizmeti alabiliriz. Ama şuanda diş hekimlerimizde öyle bir alt yapı da ne yazık ki yok” şeklinde konuştu.