Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

SOMA DAVASI’NDA FLAŞ GELİŞME

SOMA DAVASI’NDA FLAŞ GELİŞME
25/04/2015 19:38
A+
A-

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Soma faciası ile ilgili tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddedip duruşmayı 15 Haziran’a erteledi.

Mahkeme Başkanı Hakim Aytaç Ballı, bundan sonraki duruşmalara maktüllerin birinci derecede zarar gören anne, baba ve çocuklarının katılmasına karar verirken, suçtan doğrudan zarar görmeyen ve müdahil olmak isteyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bazı sivil toplum kuruluşları ile maden faciasında hayatını kaybeden işçi Ramazan Sökmen’in 2 çocuğunun annesi, imam nikahlı eşi Emine Elibol’un da davaya müdahil olma talebi reddedildi.

Bugüne kadar talimatla ifadesi alınan sanık ve tanık ifadelerinin mahkemeye ulaştırılması için yazı yazılmasını da isteyen Hakim Ballı, ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden bugüne kadar davayla ilgili olarak yazılı ve sözlü basına açıklama yapmamış olan ve flora kömür ocakları konusunda bilgili doçent ve profesörlerden bilirkişi heyeti oluşturulması için isim istenmesine de karar verdi. Hakim Ballı’nın kararında maden ocaklarında çalışmış A sınıfı güvenlik uzmanı 3 kişinin isminin bilirkişi olarak belirlenmesi için isim istenmesi de yer aldı. Hakim Ballı, Park Teknik’in TKİ’ye terkettiği kömür ocağının sözleşmesinin istenip, o dönemdeki yöneticilerinin adreslerinin belirlenmesinin yanı sıra, Soma Kömürleri A.Ş. ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin madencilerin iş güvenliği konusunda eğitimi için protokol yapılıp, yapılmadığının tespiti için yazı yazılması, Soma Kömürleri A.Ş.’de olduğu belirlenen Topçu Defterleri’nin (Dinamit patlatma kaydı) arama yapılarak alınması, 8 sanığın tutukluluğun devamına, Maden-İş Sendikası işyeri temsilcisinin dinlenmesine, madenin Soma A.Ş.’ye devredilmesinden sonra meydana gelen kazaların Soma Savcılığı’na sorulmasına karar verip, duruşmayı, 15 Haziran’a erteledi.

CHP’Lİ ÖZEL: HER DURUŞMASINDA BAŞTAN SONA SALONDA OLACAĞIZ

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 8 gündür devam eden Soma Davası’nda ara karar verildi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti davayı 15 Haziran tarihine erteledi. Mahkemenin verdiği karar maden şehidi ailelerinin yüzünü ilk kez güldürdü.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 13 Nisan tarihinde başlayan Soma Davası’nın ilk duruşması 8 oturum sonra tamamlandı. Mahkemenin 33 maddelik ara karar verdiği davanın bitiminde maden şehidi yakınları ile müşteki avukatları açıklamalarda bulundu. Müşteki avukatlarından Can Atalay, “Tutuklu tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi mahkeme. En az bunun kadar önemli olan bir türlü bulunamayan ve nerede oldukları bilinmeyen sanık müdafilerinin tasnif ediyoruz dedikleri dinamitçi defterlerinin işletme müdürlüğünde aranmasına ve el konulmasına karar verdi. Bu önemli bir karardır. Durum şu; bu keşifle ilgili heyet dosyaya hakim görebildiğimiz kadar. Tüm ailelerin bu heyetin iradesine sahip çıkmaları gerekir. Aileler burada zor günler geçiriyor. Ailelerin örgütlü iradesinin çok önemli bir rolü var burada fakat bunun ardının gelmesi gerekir” dedi.

BUNLAR ÖNEMLİ GELİŞMELER

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı ve Müşteki avukatı Selçuk Kozağaçlı ise, “Çok yakın bir gelecekte çok kapsamlı bir keşif ve yeniden bir bilirkişi raporu çalışmasına başlanılacağı anlaşılıyor. Türkiye’nin ileri gelen bütün üniversitelerinden bilirkişi adayları istendi mahkeme tarafından. Soma Cumhuriyet Savcılığından Eynez Karanlıkdere madeniyle ilgili kapsamlı bir hazırlık yapılması ve bilirkişi heyetine keşif yapması için imkan hazırlanması söylendi. Bunlar önemli gelişmeler. Dosyasına hakim bir mahkeme heyetinin ne kadar hızlı yargılama yapabileceği, esaslı meseleleri dikkate alabileceğini gösteriyor. Bir başka önemli şey iki haftadır anlatmaya çalıştığımız sanık tarafındaki anlaşma birlikte karar verme haline itirazlarımız, avukat meslektaşlarımızın çıkarları çatışan kişilerin aynı anda avukatlığını yapmaması gerektiği konusunda yasa ve mahkeme kararlarını mahkemeye sunduk. Bu talebimiz reddedilmedi. Celse arasında yargıçlar bunu değerlendirecekler. Eğer bir avukat sanık tarafında menfaatleri çatışan kişilerin birbirini suçlama ihtimali bulunan kişilerin avukatlığını sürdürmeye devam ederse veya anonim şirket avukatları, sermaye avukatları, mühendislerin, işçilerin teknikerlerin avukatlığını sürdürmeye devam ederse gerekli kararı mahkeme heyeti celse arasında verecektir. Yorucu bir iki haftayı tamamladık. Adalet yerini buluncaya kadar bu nöbet devam edecek” ifadelerini kullandı.

Müşteki avukatı Alptekin Ocak ise, “Bu dava bütün Türkiye toplumu için çok önemli. Kamuoyunun, sendikaların, kitle örgütlerinin, partilerin, Soma’daki yakınlarını kaybeden ailelere desteğini ve bu davaya ilgisinin sürmesini ben ailelerin vekili olarak talep ediyorum” dedi.

BAŞTAN SONA SALONDA OLACAĞIZ

Müdahil olma talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmeyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise şunları söyledi: “Davayı birkaç açıdan değerlendirmek gerek. Müdafilik taleplerinin reddedilmiş olması bu davanın biraz daha özel olarak daha geniş yorumlanmasını bekliyordum. Bu dava öyle herhangi bir dava değil. Burada zarar görme ilkesinin dar yorumlanmasını doğru bulmuyoruz. Daha geniş yorumlanmalıydı. Baroların, İnsan hakları örgütlerinin, özellikle meslek örgütlerinin ve Soma’da bu olayı baştan sona yaşayan bizlerin müdahillik taleplerinin değerlendirilmesi doğru olurdu, ama mahkeme genel kararlar doğrultusunda ve dar olarak yorumladı, ama bu bizim mahkemeyi takip etmeyeceğimiz ve peşini bırakacağımız anlamına gelmiyor. Her duruşmasında baştan sona salonda olacağız ve 301 madenci kardeşimiz ve onların aileleri hem de bundan sonra böyle bir şey yaşanmaması için somut gerçeğe ulaşılması için gayret göstereceğiz. Bu arada müdahil talebimizin reddinden sonra çok sayıda mağdur ailesi ve mağdur avukatı davada tanık olarak dinlenmemi talep etiler. Bu taleplerini kabul ettim. Soma maden kazalarını araştırma Komisyonunun bir üyesi olarak bilirkişinin incelemesinin hemen ardından savcılığın bütün delilleri karartabilecek oradaki durumu değiştirebilecek, bugün yapılacak bir araştırmayı imkansız kılabilecek ve şirket lehine sonuçlar doğurabilecek sonuçların olabileceğini ve ocağın Soma A.Ş.’ye teslim edilmesini ve komisyon olarak ocağa girdiğimiz ilk gün şirketin belli yerlere bariyer kurarak bizi nasıl içeri sokmadıklarını ve devam eden süreçte benim komisyona yazılı bir dilekçe ile başvurumla komisyonun oraya bir kez daha gitme talep etmesini, içeride bir takım onarım ve değişiklikler yapıldığıyla ilgili ihbarları, bu ihbarlar üzerine Soma Komisyonunu tekrar oraya gitmeye ikna etmemizi ve kazanın yaşandığı yerde neler gördüğümüzü ve kazanın birçok tanığının bize anlattıklarını aileler lehine yapacağımız tanıkla yüce mahkemeye anlatmaya hazırız. Müşteki vekilleri sizi tanık olarak dinletebilir miyiz dediler biraz önce onu kabul ettim. İlerleyen davalarda tanık olarak bu ifadeleri vereceğiz. Bildiğimiz gördüğümüz çok şey var ama bunların hepsini 301 kardeşimizin aziz hatırası için, onların ailelerine sahip çıkmak için, bundan sonra böyle kazalar bir daha yaşanmasın, insan hayatı birkaç ton kömüre tercih edilmesin diye hem bir milletvekili hem de insani görevimizi yerine getireceğiz. Davanın seçim sonrasına kalmış olması, bizler açısından davayı daha yakından ve sıkı takip etmemiz için bir fırsattır. Bunu olumsuz değil olumlu olarak değerlendiriyorum.”

 

dha