Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C
Per 15°C

Kan Kanseriyle Mücadelede İyi Haber

Kan Kanseriyle Mücadelede İyi Haber
07/11/2014 13:39 | Son Güncellenme: 07/11/2014 15:40
A+
A-

İZMİR’de, Gediz Üniversitesi Uluslararası Kanser Çalıştayı’nda konuşan Almanya Helmholtz Kanser Merkezi Araştırma Grup Başkanı Dr. Matthias Kieslinger, “Kan kanserinin şifresini çözdük, kendi silahıyla vurup yüzde 95 yeniyoruz. Agresif kanser…

İZMİR’de, Gediz Üniversitesi Uluslararası Kanser Çalıştayı’nda konuşan Almanya Helmholtz Kanser Merkezi Araştırma Grup Başkanı Dr. Matthias Kieslinger, “Kan kanserinin şifresini çözdük, kendi silahıyla vurup yüzde 95 yeniyoruz. Agresif kanser türlerinde ise sır perdesi henüz aralanamadı. Korunmak için bildiğimiz tek şey bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Bunun da ilacı yok, sadece tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.

Kanser üzerine araştırmalar yapan Türk ve Alman bilim insanlarının buluştuğu Gediz Üniversitesi Uluslararası Kanser Çalıştayı’nın finalinde Almanya Helmholtz Kanser Merkezi Araştırma Grup Başkanı Dr. Matthias Kieslinger konuştu. 2014 Türk- Alman Bilim Yılı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen, Ege Üniversitesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen 2 günlük organizasyonun kapanışında kürsüye çıkan Dr. Kieslinger, insanlığın kanserle imtihanında gelinen son noktayı özetledi.

Dr. Kieslinger, kanserin neden oluştuğunun tüm türlerde de bilindiğini, fakat kimyasal şifreleri tam olarak çözülemediği için önlenemediğini açıkladı. Alman moleküler biyoloji ve gen uzmanı, sır perdesinin şu an için kan kanseri ile çocuk lösemisinde aralandığını dile getirerek şunları söyledi:

“Kan kanserine yol açan proteini biliyoruz ve bu proteinden hazırlanan anti ajanla onu yok ediyoruz. Bir anlamda bu kanseri kendi silahıyla vurup, ilerlemiş evrelerde bile yüzde 95 yeniyoruz. Çocuk lösemisinde iyileşme oranını yüzde 80’e kadar yükselttik. Bazı kanserlerde de erken teşhisle başarı şansımız fazla. Karaciğer, pankreas, beyin, kolon gibi agresif kanser türlerinde ise durum farklı. Araştırmalar sürüyor ancak şifreleri henüz tam olarak çözülemedi. Bu türlerde çeşitli yöntemlerle yok etmeye çalıştığımız kanserleşmiş genler, yeni duruma karşı adapte olup canlı kalmaya ve yayılmaya devam ediyor. İnsanlık bunu önlemede şu an için çaresiz durumda. Bir gün mutlaka bu engel de aşılacak, bu kanserlerden ölüm kader olmaktan çıkacak.”

SAĞLIKLI YAŞA, KANSER OLMA

Dr. Matthias Kieslinger, genetik yatkınlığın yakalanma riskini artırdığı kanserden korunmanın ve sonrasında kurtulmanın asıl yolunun bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğunun da altını çizdi, şöyle devam etti:

“Eğer bağışıklık sisteminiz güçlüyse, kimyasal yapısı bozulan genleriniz, genetik yatkınlığa rağmen kanserleşip sizi hasta edemiyor. Ancak bunun da ilacı yok. Sadece tavsiyelerde bulunuyoruz. Sağlıksız ve düzensiz yaşam, sigara tüketimi, radyasyon ile güneş ışınları gibi hem kanser riskini artıran hem de bağışıklığı azaltan faktörlerden uzaklaşmayı öneriyoruz. Korunmanın temelinde sağlıklı ve düzenli yaşam var. Eğer kanser olma ihtimalini aşağıya çekmek istiyorsak buna dikkat etmeliyiz, ailesinde kanser öyküsü olanlar daha özenli olmalı.”

FOTOĞRAFLI

KAN KANSERİYLE MÜCADELEDE İYİ HABER

KAN KANSERİYLE MÜCADELEDE İYİ HABER

KAN KANSERİYLE MÜCADELEDE İYİ HABER

haber3