İncirliovalı Üretici Mandalina Fiyatlardan Mutsuz
AYDIN’ın İncirliova İlçesi’ndeki mandalina üreticileri, geçen yıla oranla rekoltenin iyi olduğunu, ancak kilo fiyatının tarlada 20 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.Ekim ve kasım ayındaki…
AYDIN’ın İncirliova İlçesi’ndeki mandalina üreticileri, geçen yıla oranla rekoltenin iyi olduğunu, ancak kilo fiyatının tarlada 20 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Ekim ve kasım ayındaki hasatla birlikte yaklaşık 5 bin ton mandalinayı iç piyasaya satan İncirliova’daki yaklaşık 250 üretici, tarlada kilosu 20 kuruşa kadar düşen fiyatlar nedeniyle mutsuz. Üreticinin değil aracı firmaların para kazandığını söyleyen İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, “Bu yıl havaların iyi olması nedeniyle mandalina ve diğer ürünler beklenenden çok fazla oldu. Dalında 20 kuruş olan mandalina, İstanbul ve diğer pazarlarda kilosu 2 ila 3 liradan satılıyor. Üretici değil aracı firmalar para kazanıyor. Üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için özellikle yakınımızda olan İzmir ve İstanbul pazarında daha çok alıcı bulmamız gerekiyor. Daha çok alıcı bulunursa umuyorum ki üreticide ürettiği ve sattığı üründen para kazanacaktır” dedi.
“BU ÜRÜNÜN DEĞERİ BU KADAR DÜŞÜK OLMAMALI”
Babasından kalan bahçesinde üretime devam eden 54 yaşındaki Fatma Kuleli, “Biz üreticiler olarak ürettiklerimiz pazarlayamıyoruz. 13 yıldan beri bu işi yapıyorum. Bu sene mahsul çok iyi. Ama girdilerin yüksek olması nedeniyle gelir gideri karşılamıyor. Elde ettiğimiz ürünler çok ucuza gidiyor. Toptan 20 kuruşa kadar mandalinanın kilosu düştü. Çok gülünç rakamlarla ürünümüzü satmaya çalışıyoruz. 1 litre meyve suyu 2 lira 50 kuruştan satılırken, mandalinanın kilosu 50 kuruş bile değil. Bu ürünün değeri bu kadar düşük olmamalı” dedi.
Bir diğer üretici Mustafa Kuleli ise “35 yıllık esnaflık mesleğimden sonra eşimle birlikte çiftçilikle de uğraşıyorum. Ben esnafken çiftçilerin durumuna inanmıyordum. Ancak işin içine girdiğimde çiftçinin durumunun ne kadar sıkıntıda olduğunu anladım. Çiftçilik yapılacak iş değil ama başka çaremiz olmadığı için bu işi yapıyoruz. Hiçbir çiftçi alınterinin karşılığını alamıyor. Biz şu anda ürün elde etmekten öte ağaçlarımızın kurumaması için mücadele veriyoruz” diye konuştu.
İncirliova’daki mandalinasını İstanbul ve Antalya halinde iç piyasaya pazarlayan komisyoncu 38 yaşındaki Hüseyin Yılmaz, “Dış piyasaya ihracatımız yok. Buradan aldığımız mandalinaları İstanbul Bayrampaşa ve Antalya’ya götürüyoruz. Buralarda da Türkiye’nin her yerine dağılıyor. Halde bile 60 ila 80 kuruşa toptan ancak satılabiliyor. Piyasalarda çok ciddi sıkıntı var. Aydın bölgesinin ürünü de çok kalın kabuklu olduğu için Hatay ve Mersin Bölgesi ürünü kadar rağbet görmüyor. Geçen yıla oranla yüzde 30 daha fazla ürün var, rekolte yüksek ama fiyatlar düşük” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI