Dolar 34,4928
Euro 36,2614
Altın 3.012,62
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 14°C

Tıp Dünyasında Dev Buluş: Mikro Akışkan Çip Teknolojisi

Tıp Dünyasında Dev Buluş: Mikro Akışkan Çip Teknolojisi
25/10/2014 12:46
A+
A-

AMERİKA’da Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen ve Türkiye’de aynı zamanda uygulanmaya başlayan ‘Mikro Akışkan Çip’ teknolojisi sayesinde tüp bebek tedavisindeki gebelik oranlarında ciddi artış yaşanıyor. Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü…

AMERİKA’da Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen ve Türkiye’de aynı zamanda uygulanmaya başlayan ‘Mikro Akışkan Çip’ teknolojisi sayesinde tüp bebek tedavisindeki gebelik oranlarında ciddi artış yaşanıyor. Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, ‘Mikro Akışkan Çip teknolojisi ile en iyi DNA’lı spermlerden en iyi DNA’lı embriyolar oluşturuluyor. Bu çok yeni bir teknoloji olduğu için henüz yaygın kullanılmıyor. Ancak erkek kısırlığı sorunu yaşayanlar için çok büyük bir şansö dedi.

Tüp bebek tedavisinde bilim dünyasının soluksuz çalışmaları çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için de umut oluyor. Amerika’da Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen, Türkiye’de aynı zamanda uygulanmaya başlayan ‘Mikro Akışkan Çip’ teknolojisi de bunlardan biri. Erkeklerde sperm azlığından kaynaklanan çocuk sahibi olamama sorunu ciddi oranda azaltan yöntemle ilgili olarak Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş şunları söyledi: “Mikro akışkan çip teknolojisi normalde spermler kadının vajinasına geldikleri zaman rahim kanalına girer. Burada mukus adı verilen salgının içindeki hormonların yarattığı etkiler sonucunda bir takım mikro kanallar oluşur. Bu mikro kanalcıklar bir nevi süzgeç görevi yapar ve spermi süzer. Spermin sağlıklı olanları o kanallardan geçer, sağlıksız olanlar içeri giremez. Tıbbın başka alanlarında da kullanılan mikro akışkan çip teknolojisi ile tüp bebek tedavisinde önemli olan gelişmeye imza atıldı. Mikro enjeksiyon sırasında sağlıklı spermleri seçilerek yumurtaya enjekte edilir. Bu teknoloji de sağlıklı spermleri seçmek üzere sperm çipleri geliştirildi. Kısacası; Mikro Akışkan Çip teknolojisi ile en iyi DNA’lı spermlerden en iyi DNA’lı embriyolar oluşturuluyor. Sperm çiplerinin içinde vücuttaki sistemi taklit eden mikro kanalcıklar var. Bu mikro kanalların içinde de kaliteli sperm seçilir. Bir tarafta tüm spermler toplanır ve sağlıklı spermlerin mikro kanallardan süzülerek diğer tarafta toplanması sağlanır. Bir nevi atletizm müsabakası gibi. Kazanan spermler aynı zamanda sağlıklı spermler anlamına gelir. Mikro akışkan çip teknolojisi mikro enjeksiyon işleminde gebelik başarı şansını yükseltir. Çünkü bu spermlerle yumurtaların döllenme ve kaliteli embriyo oluşturma dolayısıyla da gebelik oranları artar. Ülkemizde belli başlı kliniklerde uygulanan bu yöntemle ciddi başarı oranları elde edildi. Amerika’da Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen teknoloji dünyada da çok yeni bir yöntem ve her yerde uygulanamıyor. Yöntem özellikle erkeklerdeki sperm azlığından kaynaklanan çocuk sahibi olamama problemleri için yeni bir umut.”

FOTOĞRAFLI