Dolar 34,5391
Euro 36,0182
Altın 3.008,15
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

IŞIK: ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK ORANIMIZ YÜZDE 70

IŞIK: ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK ORANIMIZ YÜZDE 70
24/10/2014 19:20
A+
A-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, enerjinin en büyük ihtiyaç kalemlerinden ve cari açığın en önemli sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Işık, “Önümüzdeki 10 yılda dünyada enerji ihtiyacının en çok artacağı ülke Türkiye. Şu anda enerjide dışa bağımlılık oranımız yüzde 70.” dedi.

Hilton Otel’de ‘Uluslararası Temiz Teknolojiler Girişimcilik ve Hızlandırma Programı Finali ve Ödül Töreni’nde söz alan Işık, ”2009-2013 yılları arasında sürekli enerji ithalatına ödediğimiz pay artıyor. Son 2009-2013 yılları arasında enerjiye 238 milyar dolar para ödemişiz ve 2009 da 29 milyar dolar olan enerji ithalatımız 2013 yılında 55 milyar dolara çıkmış. Üstelik bu rakam kurdaki oynaklığa göre de değişiyor. İşte enerji konusunda bu rakamlar bizi yerli üretime yönlendiriyor. Foksil yakıtlara dayalı enerji azlığından dolayı alternatif enerjileri yenilenebilir enerjiler bizim derdimize çare olabilir. Bu konuda 2023 vizyonunda vurgulandığı gibi hidroelektrik enerjisi hariç halen yüzde 5’lerde olan yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretim içerisindeki payını yüzde 30’lara çıkarmak istiyoruz. 2023 hedefimiz bu yenilenebilir enerjinin payının yüzde 30’lara çıkarılması.” ifadelerini kullandı.

”SANAYİDE DÖNÜŞÜMÜN İLK ADIMINI ELEKTRİK MOTORLARINDA ATIYORUZ”

Işık, sanayide halihazırda kullanılmakta olan düşük verimli elektrik motorlarının daha yüksek verimli olanları ile değiştirilmesi enerji verimliliğinin attırılmasında çok önemli bir rol oynayacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Ülkemizin sanayi politikalarında çok önemli yer tutacağını düşündüğümüz verimlilik stratejisi ve eylem planını da çok kısa bir süre içerisinde kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Söz konusu strateji belgesinin 4 ana bileşeninden birini oluşturan sürdürülebilir üretim sanayimizin kaynakları etkin bir şekilde kullanarak rekabet gücü yüksek bir endüstriye dönüşmesi yolunda önemli bir rol oynuyor. Enerji verimliliği kapsamında sanayide dönüşümün ilk adımını elektrik motorlarında atıyoruz. Türkiye’deki tüm elektriğin yüzde 35’ini tüketen ve yüzde 80’ni düşük verimli elektrik motorlarını yüksek verimlilerle değiştirmekle ilgili çalışmaları başlattık. Sanayimizde halihazırda kullanılmakta olan düşük verimli elektrik motorlarının daha yüksek verimli olanları ile değiştirilmesi enerji verimliliğinin attırılmasında hiç kuşkusuz çok önemli bir rol oynayacak. Halihazırda sanayimizde kullanımda olan 15 milyon adet az verimli elektrik motorlarının tümü bugün daha verimli olanlarının değiştirmenin yılda bize sağlayacağı tasarrufu 8 milyar TL ve geri dönüşüm süreside 1,5 yıl. Bu ne kadar önemli bir çalışma olduğunu aslında rakamlar net olarak net ortaya koyuyor.”

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yakın kıyıda çalışan deniz dalgalarından yüksek verimlilikle enerji sağlayan CLEANWAVE takımı ulusal birinci seçilerek 50 bin TL ödülün sahibi oldu. Yenilenebilir Enerji alanında birinci olan LODOS, Su verimliliği alanında birinci takım GROWITY ve Atıklar Enerji Üretimi alanında birinci ise greENG takımları oldu. Alanlarında birinci olan takımlara 20 bin TL para ödülü verildi.

cihan