Dolar 32,2122
Euro 35,0382
Altın 2.447,00
BİST 10.906,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 21°C
Pts 22°C

BOSNA-HERSEK’TEKİ KRİZİ

BOSNA-HERSEK’TEKİ  KRİZİ
17/01/2013 14:30
A+
A-

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’nın doğusunda Bosna Sırp Cumhuriyeti’ne hoş geldiniz tabelasının yanına dikilen Sırbistan bayrağı kaldırıldı.

Romaniyaputevi isimli kara yolu yapım şirketinin işçileri, ülkede çeşitli tartışmalara neden olan Sarabsona’nın çıkışına dikilen Sırbistan bayrağını indirerek, yerine ülkenin iki otonom yapısından biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin bayrağını astı.

Şirketin Teknik İşler Müdürü Dragan Buloşçiç, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, krize neden olan Sırbistan bayrağının şirket işçileri tarafından dikildiğini, ancak bunun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını söyledi.

Buloşçiç, “Aralık ayı başında üzerinde ‘Bosna Sırp Cumhuriyeti’ne Hoşgeldiniz’ yazılı tabela büyük zarar görmüştü. Yeni yıl öncesinde şirket çalışanları tabelayı onarıp bayrağı değiştirmişler. Depoda Bosna Sırp Cumhuriyeti bayrağı olmadığı için Sırbistan bayrağı asılmış. Tekrar söylüyorum bir anlaşmazlık söz konusu, çünkü depoda Bosna Sırp Cumhuriyeti bayrağı yokmuş” dedi.

Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Aliya Behmen ise şehir çıkışına Sırbistan bayrağı asılmasını “provokasyon” olarak değerlendirmiş ve bayrağın derhal kaldırılmasını istemişti.

Bayrağın asılı olduğu bölge, Bosna-Hersek’te süren savaş boyunca, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ve Sırp Ordusu’nu ayıran çizgi olmuş, daha sonra ise Dayton Antlaşması’na göre Bosna-Hersek’i oluşturan Bosna Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti entitelerinin sınır çizgisi olmuştu.

AA