CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Cumhurbaşkanı’nın internet yasasını onaylaması halinde bunu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.
TBMM’de CHP’li milletvekilleri Ali Haydar Öner ve Osman Korutürk’le düzenlediği basın toplantısında, internet düzenlemesine ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Faruk Loğoğlu, dünya kamuoyuna bir mektup yazdığını söyledi. Başbakan Erdoğan ve AK Parti yetkililerinin ısrarla özgürlükçü bir yasa olduğunu iddia ettiklerini söyleyen Loğoğlu, “Bu yasanın tek bir amacı var, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını örtmek için getirilen bir düzenlemedir. TİM Başkanlığı olması bile demokratik ülkede bana ters geliyor. Biz CHP olarak bu internet yasaklarının demokraside, insan haklarında yeri olmadığını söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan bir beklenti var, şimdiye kadar ki davranışlarına baktığınız zaman önüne gelen her yasayı her defasında onaylamıştır. Bu yasayı onayladığı taktirde CHP bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürecektir” diye konuştu.
Kıbrıs’ta müzakerelerin başlanması için önemli bir adım atıldığını belirten Loğoğlu, “Basında yer alan şekliyle ortak açıklama metnini değerlendirdik, genel kanaatimiz bu metinde ciddi bir sakatlık yok. Türk tarafının öteden beri savunduğu görüşlere yakın görüşler var. Bu basında yer alan resmi metinse buna itiraz etmiyoruz. Fakat, Sayın Davutoğlu bu konularda başarısız, bizim korkumuz bu ortak açıklama metninin ortaya çıkması için Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Kıbrıs Türk tarafına danışmadan, bu ortak açıklama metninin ortaya çıkması için acaba bilmediğimiz bir takım taviz sözleri verir mi, bunu bilmiyoruz, bu konuyu çok yakından izlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Belediye Başkan adaylarının belirlenmesinde partide kavga yaşandığı iddialarına cevap veren Loğoğlu, “Ne dünkü MYK toplantısında ne de PM’de en ufak bir gerginlik olmadı. Tabi ki tartışmalar oluyor, kolay bir iş değil. Kimse kimseye bir şey fırlatmadı” dedi. Loğoğlu, bir gazetecinin sınır dışı edilmesiyle ilgili soruya, “Bu her türlü ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne, AB standartlarına tamamen aykırı bir şey. İşler çığırından çıkmış durumda. Herkese sataşma hakkınız yok, Başbakan’ın üslubuna dikkat etmesi lazım” dedi.
Abdullah Öcalan’ın açıklamalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Loğoğlu, “Biz yapılan müzakerelerin baştan itibaren dışında olduğumuz için bu müzakerelerin nereye geldiğini bilmiyoruz. Abdullah Öcalan’ın son ifadelerinin ne anlama geldiği ve ne amaçla yapıldığını tam kestiremiyoruz. Bu Çözüm Süreci denilen süreç nerede? Kan dökülmemesini, şehit olmamasını olumlu karşılıyoruz ama Abdullah Öcalan’ın, Kandil’den yapılan açıklamalardan şu hissediyoruz, bu Çözüm Süreci bitmiştir” diye konuştu.
CHP’nin Suriye politikalarına yapılan eleştirilere cevap veren Loğoğlu, “CHP hiç kimse ile aynı çuvala girmiyor. Biz bu olaylar başlamadan önce Esat’ın sürekli baskı uygulayan sistemin başında olan bir lider olduğunu söyledik. Bizim Esat gitsin ya da kalsın diye bir kavgamız da yok. Biz Cenevre sürecinin başarıya ulaşmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
“GERİ KABUL ANLAŞMASI”
AB ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması ile ilgili konuşan Osman Korutürk, “Geri Kabul Anlaşması hükümetin taktim ettiği gibi değil, anlaşmanın hiçbir yerine AB’nin 3 yıllık uygulamayı gördükten sonra Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulayacağına dair bir ibare yok” ifadelerini kullanarak, Geri Kabul Anlaşması’nın Türkiye’ye getireceğini iddia ettiği sıkıntıları anlattı.
Hükümetin çoğu meseleyi olduğundan farklı gösterdiğini söyleyen Ali Haydar Öner, “Geri Kabul Anlaşması’nda vize muafiyeti diye müjdeledikleri gibi bir durum söz konusu değil. Başka ülkelerin sorunlarını Türkiye’nin sırtına yükleyen bir anlaşma var” açıklamasında bulundu.
İHA