F-16 üreticisi Lockheed Martin’den Türkiye’ye mesaj: Orada 700 uçak var ve Blok-70 radarı F-35’e benziyor
F-16 üreticisi Lockheed Martin’den Türkiye’ye mesaj: Orada 700 uçak var ve Blok-70 radarı F-35’e benziyor
Türkiye’nin ABD’den F-16 Blok-70 savaş uçağı alımına ilişkin müzakereler son aşamaya geldi. Milli Savunma Bakanlığı ABD’ye teklif mektubu iletirken üretici şirket Lockheed Martin’den F-16 üretimine ilişkin sıcak mesajlar geldi.
Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 Blok-70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti alımı için müzakerelerde son aşamaya gelindi. Uçaklarla birlikte binlerce füze ve çeşitli sistemlerden oluşan 23 milyar dolarlık paket hakkında Milli Savunma Bakanlığı gerekli incelemelerde bulunarak ABD’ye yeni mektup iletti.
Mektupta, F-16 savaş uçaklarının Türkiye’de üretilmesi teklifi bulunuyor. Nihai aşamada faturanın çok daha aşağıya çekilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Gazetecilerin bu yöndeki sorusunu cevaplayan MSB kaynakları, “Taslak Teklif ve Kabul Mektupları üzerinde ilgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yaparak muhataplarımıza ilettik. Süreç planlandığı şekilde devam ediyor” dedi.
Uçakların nerede üretileceği ve füze, mühimmat ile ekipmanın ne zaman teslim edileceği sorusunun cevabı Amerikan Lockheed Martin şirketiyle pazarlığın sonuçlanmasının ardından belli olacak.
ŞİMDİYE KADAR KAÇ ADET F-16 ÜRETİLDİ?
9 Mayıs 2024 itibariyle 50. uçuş yılını kutlayan F-16 savaş uçakları, Lockheed Martin şirketinin Güney Karolina’daki fabrikasında üretiliyor. Tesis şu anda 4 bin 600’üncü uçağını imâl ediyor.
ABD Hava Kuvvetleri, artık yeni F-16 satın almasa da dünyada hâlâ 3 bin 100 tanesi uçuyor ve son dönemde Türkiye gibi birçok ülkenin hava kuvvetleri, F-16’nın en yeni teknolojilerle güncellenmiş ‘Block 70’ serisi için yeni taleplerde bulunmaya devam ediyor.
Birçok NATO ve Avrupa ülkesi elindeki F-16’ları Rusya ile savaş halindeki Ukrayna’ya verip Blok-70 serisini almayı planlıyor. F-16’ları düşük uçuş ve bakım maliyetleri, halen birçok NATO ve Avrupa ülkesinin en gözde hava muharebe aracı haline getiriyor.
LOCKHEED MARTIN’DEN MESAJ VAR
Lockheed Martin Entegre Muharip Uçak Grup Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü OJ Sanchez, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada sıcak mesajlar verdi.
Lockheed Martin yetkilisi OJ Sanchez
Sanchez, Ankara ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, Block 70 serisi için Türkiye ile yeniden çalışma fırsatının oluşmasını ‘heyecan verici’ olarak niteledi.
Lockheed Martin’de F-16 projesinin en yetkili ismi ve aynı zamanda eski bir F-16 pilotu olan Sanchez, Blok-30, 40, 50 ve 50+ serisinin ardından Blok-70’lerin en modern F-16 olduğuna dikkat çekti. Bu uçağın özellikle NATO müttefikleri arasında ortak payda haline geldiğine işaret eden Sanchez, şunları söyledi:
“F-16 Block 70 ile sadece donanımlı bir silaha sahip olmuyorsunuz. Bunun yanında geniş bir ağın parçası oluyorsunuz. Bugün Avrupa’da 700 F-16 var. Avrupa’da ortaya çıkan tehditlere veya Orta Doğu’ya bakarsak; sözünü ettiğim bu ağ çok önemli bir güç haline geliyor. Dolayısıyla da bir F-16 aldığınızda veya onları kullanan başka ülkeden bu sistemleri transfer ettiğinizde veya mevcut uçaklarınızı modernize ettiğinizde bu ağın sağladığı sinerjinden de yararlanıyorsunuz.
Ayrıca bir NATO ortamında faaliyet göstermiş oluyorsunuz. Dolayısıyla da NATO çatısı altında gerçekleşen görevlerde, size hareket ve muharebe esnekliği katıyor. Bu bağlamda Avrupa’da böyle güçlü bir talep olduğunu görüyoruz.”
APG-83 F-35 RADARINA ÇOK BENZİYOR
Yeni F-16’nın Northrop Grumman üretimi SABR APG-83 radarına sahip olduğununa dikkat çeken Sanchez şu bilgileri verdi:
“Bu radar, F-35’te bulunan radarımıza çok benzer. Elektronik olarak yüzde 95 ve yazılım olarak da yüzde 75’lik bir benzerlikten bahsediyoruz. Bu modelimizde, pilot kabini gelişmiş elektronik donanımlar ve dijital göstergeler sayesinde pilota kullanım kolaylığı sunuyor.
Daha uzun menzil için gövde üstü (CFT) yakıt tankları taşıma yeteneğine de sahip. Bu da ek yakıt tankı konduğunda, uçağın mevcut tüm silah sistemlerini kullanmasına imkan tanıyor.
Normalde 8 bin saat uçuş ömrü olan F-16’lar, Block 70 ile bunu 12 bin saate çıkartarak teknik olarak bu uçakların 2060’a kadar operasyonel olmasına imkan sağlıyor.”
‘UÇAKLARIN NASIL ULAŞTIRILACAĞINI KONUŞACAĞIZ’
Teksas’ta ayda 4 adet F-16 üretme kapasitesine sahip Güney Karolina fabrikasında, taleplere göre kapasite artırımına gitme seçeneği tartışılıyor. Türkiye’nin F-16 talebinin kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten Sanchez, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin (TUSAŞ) F-16 programının eski üreticilerinden olduğunu hatırlattı.
Sanchez, şunları kaydetti:
“Bu gibi talepler geldikçe ilgili ülke ile üretim kapasitemizin yeterliliğini gözden geçiriyoruz. Talepler geldikçe bunu karşılayacak şekilde üretimimizi ayarlama esnekliğimiz var.
Türkiye ile arkadaşlarımız şimdi Yurtdışı Askeri Satış (FMS) anlaşması için son faza geldiğimiz süreçleri yürütüyor. Bunun en kısa sürede sonuçlanmasını umuyoruz ve sonrasında da Türkiye’ye bu uçakların nasıl ulaştırılacağı konusunu konuşacağız.”
Lockheed Martin F-16 programı Genel Müdürü Sanchez, uçakların en kısa zamanda teslimi için üretim kapasitesinin gözden geçirilebileceğinin altını çizdi.
KAYNAK:TRT HABER