Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

MHP’Lİ ADAN: HİÇBİR MENSUBUMUZDAN VAZGEÇMEDEN, PARTİMİZİ TOPARLAYACAĞIZ

MHP’Lİ ADAN: HİÇBİR MENSUBUMUZDAN VAZGEÇMEDEN, PARTİMİZİ TOPARLAYACAĞIZ
14/03/2016 17:43
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, parti içindeki kurultay tartışmalarını ve gündemdeki sıcak gelişmeleri Cumartesi günü yaptığı röportajla Kübra Par’a değerlendirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, parti içindeki kurultay tartışmalarını ve gündemdeki sıcak gelişmeleri Cumartesi günü yaptığı röportajla Kübra Par’a değerlendirdi

NEDEN KONUŞTUK?

MHP’de olağanüstü kurultay tartışması devam ediyor. Geçen hafta Bahçeli’ye en yakın isimlerden Prof. Dr. Ümit Özdağ, genel başkan yardımcılığından istifa etmiş ve olağanüstü kurultay çağrısı yapmıştı. Peki, genel merkez bu istifayı nasıl karşıladı? Genel Başkan Devlet Bahçeli, olağanüstü kurultaya neden karşı çıkıyor? “Yargıdan çıkan sonuç ne olursa olsun kongreye gidilmeyecek” sözleri ne anlama geliyor? Bahçeli’nin sağ kolu olarak görülen Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ile hem parti içi tartışmaları hem de gündemdeki sıcak gelişmelere MHP’nin bakışını konuştuk…

Bahçeli olağanüstü kurultay yapılmasına neden karşı çıkıyor?

Türkiye’deki siyasi partileri incelersek demokrasiye en çok itibar eden partinin MHP olduğunu görürüz. 8-10 Ocak tarihinde MHP’nin en yetkili organı olan merkez karar kuruluyla yaptığımız toplantıda olağan kongre kararı alındı. Ekim ayından itibaren il ve ilçe kongreleri başlayacak. Süreç daha sonra büyük kongreye dönüşecek. Kongreden endişeniz olmasın. Türkiye’nin en demokratik kongreleri MHP’de olur. Devlet Bahçeli, sadece olağanüstü kongre talebini doğru bulmuyor.

Neden doğru bulunmuyor?

Olağanüstü kongre talebi demokratik bir taleptir. Fakat bizim tüzüğümüzde ve partimizin geleneklerinde olağanüstü kongre yoktur. Devlet Bahçeli, tarihin haklı çıkardığı bir liderdir. Demokrasi ve Türk milliyetçiliği konusunda Türkiye’de kimse Sayın Devlet Bahçeli’yi tartışamaz.

Ama tam aksine Bahçeli parti içi demokrasiyi işletmiyor gibi bir izlenim var…

Bu algıyı medya oluşturuyor. MHP’nin kongresiyle en çok uğraşan kişiler Nazlı Ilıcak ve Sözcü Gazetesi’nden Rahmi Turan. Bu iki insanın da MHP’nin fikir dünyasıyla alakası yok. Devlet Bahçeli’nin devlet adamlığı Türkiye’deki herkes tarafından kabul ediliyor. Sayın Devlet Bahçeli’nin kongre korkusu olmaz. Böyle bir şeye de ihtiyaç hissetmez. İl ve ilçelerimizle, yetkili organlarımızla dimdik şekilde mücadelemize devam ediyoruz.

Bahçeli korkmuyorsa neden olağanüstü kongre istemiyor? Delegeden yeterli oy toplandı ama önce yargı yolu gösterildi. Şimdi yargıdan çıkan sonuç ne olursa olsun yine de kongreye gidilmeyeceği söyleniyor.

Dediğim gibi, parti tüzüğünde ve geleneklerimizde olağanüstü kongre yok. Olağanüstü kongre zaten lider değişimini talep eden bir kongre değildir. Devlet Bey neden endişe etsin? Yetkili organımız toplandı, tartıştı ve karar aldı. Bunu başkalarının tartışmasına gerek yok. Aday olmak isteyenler il ve ilçe kongrelerine katılsınlar. Meşru bir zeminde aday olsunlar.

‘DEVLET BEY ÇOK KEYİFLİ, MHP İÇİNDEKİ GELİŞMELERİ TARTIŞMIYOR’

Olup bitene Devlet Bey nasıl bakıyor?

Demokrasi konusunda duyarlı bir liderdir. Kongreyi değil Türkiye’yi düşünüyor. MHP Lideri, bazı arkadaşların ortaya koyduğu konseptin içinde değildir. Türkiye’nin birliği, beraberliği, adaletli yönetimi, dış politikada başarılı olmasıyla ilgili temel düşüncelerle faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bugüne kadar kongreyle ilgili sadece bir toplantı yaptık.

Devlet Bey’in sağlığı nasıl?

Çok iyi. Her gün daha iyiye gidiyor. Partide çalışmalarına devam ediyor. Yakında Anadolu turları başlayacak.

Son dönemde yaşananlar üzerinde stres yarattı mı?

MHP içindeki gelişmeleri tartıştığına şahit olmadım.

Sizinle bu konuda hiç konuşmuyor mu?

Kongre sürecini konuştuğumuz bir toplantı olmadı. Sadece 8-9 Ocak’taki büyük toplantıda kongre tarihi belirlendi.

Özel konuşmalarınızda da bu konu hiç açılmıyor mu?

Hayır. Devlet Bey, çok keyifli. Vizyonu yüksek, okumuş bir devlet adamıdır. Konuşurken ağabey, kardeş, arkadaş gibidir. Ortaöğrenimini İstanbul’da yaptı. Dolayısıyla bütün sosyal kesimleri içinde yaşamış gibi bilir. Garibanlığı da bilir.

‘DEMOKRAT OLMASA RAKİPLERİNİ YÜKSELTİR MİYDİ?’

“MHP’de demokrasi olmadığını söylüyorlar. Koray Aydın ve Ümit Özdağ genel başkan adayıydı fakat bu adaylıklar onları tasfiyeye götürmedi. Koray Bey Meclis Başkanvekili, Ümit Özdağ da genel başkanvekili oldu. Demokrasiye verebileceğimiz daha iyi örnek var mı? Biri Tayyip Bey’in karşına aday olsun bakalım ne olacak? AKP’nin kapısından içeri sokmazlar!”

CELAL ADAN, ÜMİT ÖZDAĞ’IN İSTİFASINA NE DİYOR?

Ümit Özdağ, Özcan Yeniçeri ve Yusuf Halaçoğlu bizzat Bahçeli öncülüğündeolağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?

Ümit Bey, genel başkan yardımcısıydı. Düşüncelerini divanda hiç dinleyemedik. Yetkili oldukları dönemde bu meseleleri dile getirebilirlerdi. Türkiye’nin MHP’ye ihtiyacı var. MHP, bu tartışmalardan çok daha büyük bir partidir. MHP’nin kendi içinde çok büyük bunalımlar yaşıyor gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum. MHP’ye oy veren ya da vermeyen herkes partiye karşı duyarlıdır. İlk fırsatta kartopu gibi yuvarlanıp, iktidara geleceğiz. Kongre üzerinden demokrasi dışı olduğumuzu söyleyerek, liderimizi tartışarak, parti içi polemikleri ön plana çıkarma gayreti içinde olanları uyarıyorum. MHP, meşru zeminde güçlü bir kongre yapacak. MHP hiçbir mensubundan vazgeçmeyerek meseleyi toparlayarak, Devlet Bahçeli’nin liderliğinde yoluna devam edecek.

‘MUHALİFLERE KATILMAYI DÜŞÜNMEDİM’

Aklınızdan MHP içinde muhalif kanada geçmek geçti mi hiç?

Hiç geçmedi.

Bu konuda sizi ikna etmek isteyen oldu mu?

Olmadı.

Adaylar arasında şansının daha yüksek olduğunu düşündüğünüz biri var mı?

Devlet Bahçeli, Türk milliyetçiliği ve demokrasinin kahramanıdır. MHP, Devlet Bahçeli’yi Başbakan yapacak.

‘MİT TIR’LARI HABERi YANLIŞ AMA AYM KARARI HERKESİ BAĞLAR’

Anayasa Mahkemesi’nin Erdem Gül ve Can Dündar kararı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Anayasa Mahkemesi’ni, AKP’yi kapatmama kararı aldığında kahraman olarak gördüler. Kendilerine zarar verecek bir karar çıkınca “Adalet yok” diyorlar. Kendilerine göre bir hukuk oluşturmak için hukukla oynuyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin Dündar ve Gül kararının gerekçesine baktım. AİHM içtihatlarına dayanarak karar alınmış. AYM’nin aldığı karar yasamayı, yürütmeyi, kurumları ve bireyi bağlar. Buna saygı duymak zorundayız. Hükümetin kullandığı dil çatışmacı ve kutuplaştırıcı.

“Milli menfaatlere aykırı durumlarda basının haber yapması engellenebilir” görüşüne MHP olarak nasıl yaklaşıyorsunuz?

Ben MİT TIR’larındaki silahları alenen ortaya koymayı doğru bulmuyorum. Türkiye’ye zarar verecek hiçbir şeyin içinde yer almam. O haberin yayınlanmasını yanlış buluyorum. Her iki gazeteciyle de fikirlerim örtüşmez.

Buna rağmen tutuklama kararını nasıl karşılıyorsunuz?

Mahkeme kararını vermiş. O mahkemenin meselesidir.

‘VİZE SERBESTLİĞİ KONUSUNDA HÜKÜMETİ DESTEKLEYEBİLİRİZ’

Avrupa Birliği ile mültecilerin durumuna dair anlaşma sürecini nasıl karşılıyorsunuz?

AKP’nin dış politikası son derece sığ ve öngörüsüz. Şimdiki durum da şeffaf bir şekilde milletimizle paylaşılmıyor. Bütün dünya mültecilere kapılarını kapatırken bizi mülteci ülkesi haline getirmeye çalışıyorlar. Onurlu bir devlete yakışmayan bir süreçle karşı karşıyayız. Bizi, Ortadoğu’daki gelişmelerden en fazla zarar gören ülke konumuna getirdiler. Buna hakları yoktu.

Vize serbestliği için gerekli yasaların Meclis’ten hızla geçmesi için Başbakan Davutoğlu muhalefetten yardım istedi. MHP olarak destek verecek misiniz?

Bu yasaların ne olduğu henüz bize intikal etmedi. Kendileri gidip, görüştüler. Büyük bir heyecanla algı oluşturmaya çalışıyorlar. AB ülkelerinin bu konudaki açıklamalarına baktım. Vize konusunda Davutoğlu’nun heyecanını paylaşan ülke yok. Ama sonuçta vizelerin kalkması durumu oluşursa sonuna kadar destekleriz. Önümüzdeki günlerde getirecekleri tekliflere bakacağız. Türkiye’ye faydalı olacak her şeyde yanlarında oluruz.

Avrupa’ya vizesiz geçişin iyi bir adım olduğunu düşünüyorsunuz yani…

Elbette. Bu Türkiye’nin hak ettiği, hatta geç kalmış bir süreçtir.

‘BAŞKANLIK KONUSUNDA AKP’NİN NE SÖYLEDİĞİ BELLİ DEĞİL’

Devlet Bey’in geçen hafta yeni Anayasa’yla ilgili yaptığı açıklamalar kafa karışıklığına neden oldu. “AK Parti 330’u nasıl yakalar bilemiyoruz ama biz karşısında durmayız” dedi. Sonra yanlış anlaşıldığını söyledi. MHP’nin yeni Anayasa konusundaki tavrı tam olarak nedir?

Devlet Bahçeli, AKP’ye çok açık bir şekilde “Referandum için 317 milletvekiliniz var. Bir tanesi Meclis Başkanı olunca 316’ya düşüyor. 14 milletvekiline ihtiyacınız var. Bu da sizin sorununuz” diyor. Destek vereceğini söylemiyor. Vermez de. Nasıl bir Anayasa getireceklerini söylemeden bu yersiz tartışmalara gerek yok. Bu açıklamaların neresinde AKP’ye destek var?

Başkanlık sistemine kategorik olarak karşı mısınız?

Güçlendirilmiş parlamenter sistemden yanayız. Sosyolojimiz buna uygun. AKP’lilerin bulunduğu bütün platformlarda bunu tartışmaya hazırız. Başkanlığa neden “Evet” diyelim Allah’ını seversen! Ayrıca Cumhurbaşkanı Türk tipi başkanlık sisteminden, sözcüleri ise Amerikan tipi başkanlık sisteminden bahsediyor. Bir dönem “Çözüm süreci nedir?” diye soruyorduk, anlatamıyorlardı. Çözüm süreci denilen şey yıkım süreci oldu. Şimdi de başkanlık konusunda ne söyledikleri belli değil. AKP’den birisi başkanlık sistemini anlatırsa ne isterseniz yapacağım. Onlar da bilmiyor!

Habertürk