Dolar 38,8062
Euro 44,0430
Altın 4.124,14
BİST 9.479,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Açık
İstanbul
26°C
Açık
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 26°C

Dünyada bir ilk! TB3 salvo kalkışla tarih yazdı!

Dünyada bir ilk! TB3 salvo kalkışla tarih yazdı!
12/05/2025 17:01
A+
A-

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), MAM-L mühimmatıyla gerçekleştirdiği ilk salvo kalkışıyla dikkatleri üzerine çekti.

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, ilk kez MAM-L mühimmatı ile salvo kalkış gerçekleştirdi. Bu başarı, TB3’ün hem deniz platformlarına iniş-kalkış kabiliyeti hem de silahlı gücüyle dünyada bir ilke imza atmasını sağladı.

BAYRAKTAR TB3’ÜN ÖZELLİKLERİ
Bayraktar TB3, Türk savunma sanayisinin önemli projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Katlanabilir kanat yapısı sayesinde TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilme yeteneğine sahip olan TB3, 280 kg faydalı yük taşıma kapasitesiyle dikkat çekiyor. Bu kapasite, MAM-L, MAM-C, MAM-T gibi farklı mühimmatların yanı sıra, L-UMTAS, Cirit ve KUZGUN gibi çeşitli silah sistemlerini taşımasına olanak tanıyor

TEI-PD170 motoru ile donatılan TB3, 14 metre kanat açıklığına ve 1.450 kg maksimum kalkış ağırlığına sahip. 32 saatten fazla havada kalabilme süresi ve 1.000 deniz mili operasyonel menzili ile uzun süreli görevlerde etkinlik sağlıyor[1].

MAM-L MÜHİMMATIYLA SALVO KALKIŞI
TB3’ün gerçekleştirdiği salvo kalkışı, aynı anda birden fazla MAM-L mühimmatını taşıyarak kalkış yapabilme yeteneğini gösteriyor. Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L, 22 kg ağırlığında ve 15 km menzile sahip, lazer güdümlü bir mühimmat olup, hem sabit hem de hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyetle kullanılabiliyor

STRATEJİK ÖNEMİ
Bayraktar TB3’ün bu yetenekleri, Türkiye’nin deniz aşırı operasyon kabiliyetini artırarak, insansız hava araçlarının deniz platformlarıyla entegrasyonunda yeni bir dönemi başlatıyor. Bu gelişme, Türk savunma sanayisinin yenilikçi yaklaşımının ve teknolojik ilerlemesinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

TB3’ün bu başarısı, Türkiye’nin savunma alanındaki yerli ve milli üretim kapasitesinin geldiği noktayı ortaya koyarken, uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Kaynak: Türkgün

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.