Dolar 39,4600
Euro 45,5617
Altın 4.353,36
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Az Bulutlu
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Sal 29°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 30°C

Ticaret Bakanlığı KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) üzerinden iletmekle yükümlü hale getiriyor

Ticaret Bakanlığı KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) üzerinden iletmekle yükümlü hale getiriyor
21/05/2025 18:22
A+
A-

TİCARET BAKANLIĞI’NDAN AVM’LERE KEP ZORUNLULUĞU
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle AVM’ler, kiracılarla paylaşmak zorunda oldukları ortak gider belgelerini Bakanlığa, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) üzerinden iletmekle yükümlü hale geldi. TÜRKKEP’e göre, şu an için Bakanlık ve AVM yönetimlerini kapsayan bu düzenlemenin, önümüzdeki dönemde AVM yönetimleri ile kiracılar arasındaki belge paylaşımlarında da hayata geçirilmesi bekleniyor.

8 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kullanımını teşvik eden önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme kapsamında AVM’ler, kiracılarla paylaşmak zorunda oldukları gider belgelerini Bakanlığa, KEP sistemi üzerinden iletmekle yükümlü hale geldi.

KEP üzerinden gönderilen belgeler; zaman damgalı, inkar edilemez, değiştirilemez ve hukuki açıdan geçerli delil niteliği taşıyor. Tüm bu özellikler sayesinde Ticaret Bakanlığı, belgeleri hızlı ve güvenli bir şekilde toplayabilecek; denetimlerini daha etkin biçimde yürütebilecek. Aynı zamanda bu sistem, AVM yönetimleri ile kiracılar arasında geçmişte sıkça yaşanan “gider kalemi anlaşmazlıkları” ya da “belge paylaşılmadı” gibi ihtilafların da önüne geçilmesini hedefliyor.

 

OLCAY YILDIZ: “KEP, İLETİŞİME ŞEFFAFLIK VE GÜVEN KATIYOR”

Ticaret Bakanlığının yeni düzenlemesini değerlendiren TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “KEP’in ülkemizdeki kullanım alanları her geçen gün genişliyor. Bunu teşvik eden son adımlardan biri de Ticaret Bakanlığımız tarafından atıldı. Yapılan yeni düzenleme ile AVM’lerin, kiracılarla paylaşmak zorunda oldukları gider belgelerini Bakanlığa, KEP üzerinden iletmeleri artık yasal bir zorunluluk haline geldi.

Bu uygulamanın yalnızca AVM yönetimlerini değil, Türkiye’nin ticaret ekosistemini ilgilendiren bir dönüşümün parçası olduğunu düşünüyorum. Çünkü belgelerin KEP üzerinden iletilmesi; zaman, maliyet ve iletişim kaybını önlerken, sürece şeffaflık ve güven katıyor.

KEP, ihale davetlerinden SGK’ya yapılan bildirimlere, ticari sözleşmelerden resmi tebligatlara kadar pek çok alanda zaten etkin biçimde kullanılıyor. Ticaret Bakanlığının bu adımı ise KEP’i yalnızca resmi bildirim değil, aynı zamanda paydaşlarla şeffaf ilişki kurmanın dijital altyapısı haline getiriyor.

Bu tür belge paylaşımlarının KEP altyapısıyla yapılması sadece regülasyonlara uyumu değil, iletişim süreçlerinin daha izlenebilir, sürdürülebilir ve yasal bir zeminde yürütülmesini de sağlıyor. Biz TÜRKKEP olarak, gerek kamuda gerek özel sektörde, dijitalleşme yolunda atılan her adımın esasında Türkiye’nin geleceğine yapılan bir yatırım olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

 

Kaynak: e-posta  Medya Metrik